ועדת הכספים אישרה הבוקר (רביעי) את המקור התקציבי להפחתות המיסים המתוכננות. הוועדה אישרה כי ב-2023 לא יופקד כסף בקרן הפיצוי עבור מלחמות ובצורות, וזה המקור שממנו מתכנן שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', לממן את ביטול המס על הכלים החד פעמיים, השתייה הממותקת, הבלו וצעדים נוספים במסגרת התוכנית הכלכלית להורדת ההתייקרויות. מרגע זה הדרך לביטול המיסים פנויה. 

על פי ההצעה שאושרה, המדינה לא תפקיד ב-2023 כספים לקרן לפיצוי כספי עבור מלחמות ובצורות, אליה מפקידים מדי שנה שיעור של 25% מהסכום שמתקבל מתשלומי מס הרכישה על הנדל"ן. כך, יפנה השר סמוטריץ' מקור תקציבי של 2.25 מיליארד שקלים בשה, ולדברי המשרד הוא עושה זאת בלי לפגוע ביכולת לפצות אנשים ובעלי עסק בעיתות משבר. בקרן הצטברו עד היום 18 מיליארד שקלים.

אישה קונה כלים חד פעמיים בסניף אושר עד בגבעת שאול (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
אושר ביטול המס על הכלים החד פעמיים. ארכיון | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

זו לא הפעם הראשונה שההפרשה לקרן משמשת כ"קופה קטנה" לצרכים מידיים. הסכום הגדול שהצטבר בקרן מאפשר זאת. לשם השוואה, בעת מלחמת לבנון השנייה השתמשו רק ב-3.6 מיליארד שקלים לפיצויים מהקרן. לפיכך באוצר משנים לפעמים את שיעור ההפרשה השנתי הנדרש, ובכך מממנים צעדים עם כסף "יש מאין". השינויים הללו לא פוגעים בסכום שכבר הצטבר בקרן.

בוועדה ציינו את הפחתות המס שאליהן יילך הכסף: הפחתת הבלו על הפחם בהיקף של 400 מיליון שקלים, שנועדה להפחית את מחיר החשמל; 450 מיליון שקלים נוספים יממנו את הפחתת הבלו על הדלק, שיוזיל את המחיר לצרכן בכ-10 אגורות לליטר; 300 מיליון שקלים ישמשו לביטול המס על החד"פ; ועלות ביטול המס על המשקאות הממותקים, שנחשפה בדיון לראשונה - 800 מיליון שקלים. גם אחרי כל אלה נשאר באוצר סכום עודף של 250 מיליון שקלים לפעולות נוספות, שיפורטו בהמשך, בכפוף לאישור נוסף של הוועדה.

בנימין נתניהו ובצלאל סמוטריץ' - הצגת התכנית הכלכלי (צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90)
המקור התקציבי להפחתות של סמוטריץ' ונתניהו אושר | צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90

חברי הוועדה מהאופוזיציה מחו על כך שכל ההצעות עולות יחד, מה שלא מאפשר להם לאשר את ההפחתה בחשמל ובדלק מבלי לאשר גם את ביטול מיסי החד"פ והשתייה המתוקה. ח"כ ולדימיר בליאק (יש עתיד), אמר: "יש פה ארבעה צעדים, שניים מהם בקונצנזוס הציבורי, ושניים פוגעים בציבור, חבל שאתם מביאים אותם יחד".

יו"ר הועדה, ח"כ משה גפני, הודיע כי יקים צוות שיעקוב אחר ביצוע הפחתת המיסוי על הכלים החד פעמיים והשתייה הממותקת, צעדים שמפלגתו דרשה לאורך מסע הבחירות. זאת, לאחר שהתגלה במספר מחקרים כי רשתות השיווק והיצרנים מכרו את המוצרים במחיר יקר יותר משיעור העלאת המס, ו"השתמשו" בתירוץ המס כדי להקפיץ מחירים.