ברקע החשש מהמהפכה המשפטית וההצהרות של חברות שונות על משיכת כספים מישראל, מנתוני הבורסה עולה כי בחודש פברואר החולף - נמשכו 4.8 מיליארד שקלים מקרנות נאמנות בישראל. מדובר בסכום כמעט כפול מזה שנרשם בחודש ינואר והגבוה ביותר ב-8 החודשים האחרונים.
חודש פברואר היה שלילי בשוקי המניות ואיגרות החוב בישראל. סך נכסי התעשייה הצטמק בכ-7.4 מיליארד שקל, ירידה בשיעור של 2% - מ-377.4 מיליארד שקל ל-370 מיליארד שקלים, כאשר חלק מהירידה מוסבר גם בתשואה שלילית של 1.7% של התעשייה (מלבד הפדיונות).
"המגמה השלילית בשוקי המניות ואיגרות החוב בישראל התעצמה והתבטאה בפדיונות בקרנות הנאמנות בקצב גבוה משמעותית מזה שבחודש ינואר", אומר שון אשכנזי, מנהל קשרי יועצים בבית ההשקעות מיטב.
יציאת הכספים גוברת
לדברי אשכנזי, הקטגוריות המגייסות המשמעותיות היחידות בתעשייה האקטיבית המסורתית, היו קטגוריות אג"ח בחו"ל ומניות בחו"ל שגייסו סכום של כ-580 מיליון שקל וכ-130 מיליון שקל בהתאמה. קטגוריות ממונפות ואסטרטגיות ואגד קרנות גייסו סכומים קטנים בהרבה של כ-40 מיליון שקל וכ-20 מיליון שקל בהתאמה.
הקטגוריה הגדולה ביותר בנכסיה בפער גדול משאר קטגוריות ההשקעה - אג"ח כללי, סיימה את חודש פברואר עם הפדיון הגדול ביותר, ובסכום גבוה משמעותית מחודשים קודמים, של כ-3 מיליארד שקל, המהווה קרוב ל4% מנכסיה.
קטגוריית מניות בארץ סיימה את החודש עם פדיון של כ-890 מיליון שקל, שמהווה כ-5% מנכסיה. מגמת הפדיונות בקטגוריית אג"ח מדינה של ממשלת ישראל נמשכת ומתעצמת גם היא, כשהחודש פדתה הקטגוריה סכום של כ-870 מיליון שקל, המהווה כ-4% מנכסיה. קטגוריית חברות והמרה פדתה סכום של כ-740 מיליון שקל, המהווה כ-3% מנכסיה. קטגוריית הקרנות הגמישות פדתה סכום של כ-140 מיליון שקל, המהווה מעט יותר מ-3% מנכסיה.
תפנית משמעותית בגיוסי הקרנות הכספיות הדולריות
הקרנות הכספיות גייסו גם החודש סכום גבוה מאוד של כ-4.9 מיליארד שקל. הקרנות הכספיות השקליות גייסו כ-3.1 מיליארד שקל והקרנות הכספיות הדולריות גייסו כ-1.8 מיליארד שקל. הגיוס הגדול לקרנות הכספיות השקליות נובע משורה של העלאות ריבית, וכן מהיותן כתובת לחנייה לכספים שיצאו מהקרנות המסורתיות, ומיתרון המיסוי הניכר שיש להן מול השקעה בפיקדונות שקליים בפרק זמן זה של אינפלציה, וזאת בנוסף ליתרון הנזילות שלהן.
החודש, בעקבות העלייה החדה בשער הדולר מול השקל, התרחשה תפנית משמעותית בגיוסי הקרנות הכספיות הדולריות שגייסו נתח של כ-37% מסך הגיוס בקרנות הכספיות. באחד עשר החודשים האחרונים הן גייסו סכום גדול של כ-43.1 מיליארד שקל ונתח השוק שלהן נסק מכ-4.2% לכ-16.5%. נתח השוק שלהן מתוך תעשיית הקרנות האקטיביות בלבד (בקרנות הפסיביות אין קרנות כספיות) עומד על כ-28.3%. עם זאת, סך נכסיהן (כ-61 מיליארד שקל) נמוך רק בכ-6% מסך נכסיהן כשהיו בשיא.
מגמת יציאת כספים גם בנוגע לנכסים הפיננסיים בישראל
חודש פברואר בתעשייה הפסיבית התאפיין גם הוא במגמה שלילית, עם פדיון כולל של כ-1.3 מיליארד שקל, כשהפדיון הגיע ברובו מקרנות הסל שפדו סכום של כ-900 מיליון שקל, הקרנות המחקות הוסיפו לפדיון סכום של כ-430 מיליון שקל.
קטגוריית מניות בחו"ל, המגייסת ביותר החודש בתעשייה הפסיבית, גייסה סכום של כ-1.1 מיליארד שקל, הקרנות המחקות גייסו סכום של כ-650 מיליון שקל וקרנות הסל גייסו סכום של כ-450 מיליון שקל.
קטגוריית אג"ח בחו"ל, הנהנית גם היא מחיפוש המשקיעים אחר אפיקי השקעה דולריים, גייסה החודש סכום של כ-590 מיליון שקל. כשסכום של כ-380 מיליון שקל הגיע מהקרנות המחקות, וסכום של כ-210 מיליון שקל הגיע מקרנות הסל.
לעומת זאת, בכל מה שקשור לנכסים פיננסיים בישראל, נרשמה מגמה של יציאת כספים. קטגוריית מניות בארץ הייתה הפודה הגדולה בתעשייה הפסיבית החודש, כשפדתה סכום של כ-1.5 מיליארד שקל, קרנות הסל פדו כ-950 מיליון שקל והקרנות המחקות פדו כ-550 מיליון שקל.
קטגוריית חברות והמרה, פדתה סכום של כ-1.2 מיליארד שקל, הקרנות המחקות פדו סכום של כ-670 מיליון שקל וקרנות הסל הוסיפו כ-500 מיליון שקל לפדיון. קטגוריית אג"ח מדינה פדתה סכום של כ-290 מיליון שקל. הקרנות המחקות פדו סכום של כ-190 מיליון שקל וקרנות הסל הוסיפו לפדיון כ-100 מיליון שקל.