לפחות מיליארד דולר נעלמו מחשבונות הלקוחות של בורסת מטבעות הקריפטו FTX. כך סיפרו שני מקורות יודעי דבר לסוכנות הידיעות רויטרס. לפי הדיווח, הבעלים הצעיר בן ה-30 של FTX, סם באנקמן-פריד, העביר 10 מיליארד דולר של כספי לקוחות לחברה האחות אלמידה.
בה בעת, לפי דיווח של הניו יורק טיימס, קבוצת המשקיעים הגדולה במיוחד שבראשה קרנות ענק כמו סקויה, סופטבנק, בלקרוק ולייטספיד לא הורשתה להכניס נציגים לדירקטוריון FTX. דירקטוריון החברה הורכב, למעשה, מבנקמן-פריד, עובד שלו ועורך דין.
הטלטלה ב־FTX התחילה בפרסום ב־CoinDesk , מגזין של תעשיית הקריפטו, על המאזן של חברת אלמידה. על פי אותו פרסום, המאזן מורכב בחלקו הגדול מהמטבע שהנפיקה FTX , כסף שלא מייצג שווי אמיתי. כל זאת בזמן שבבורסה הנכשלת הושקע כסף אמיתי - והרבה. החברה ביצעה מספר סבבי גיוס: 900 מיליון דולר היא גייסה באמצע 2021 לפי שווי של 18 מיליארד דולר, ובתחילת 2022 היא גייסה עוד 400 מיליון דולר לפי שווי דמיוני של 32 מיליארד דולר.
הטכנולוגיה החדשה הלהיבה את קרנות ההשקעה, וחברות הקריפטו הצליחו לגייס סכומים אסטרונומיים. האסטרטגיה הייתה ברורה: מדובר בטכנולוגיה שתשנה את העתיד, ההשקעה בפיזור רחב בין מספר רב של מיזמים, מתוך הבנה שרובם יכשלו, ומי שיצליח - יצליח בגדול. בתוך כל זאת, כסף רב הושקע במינופים ובתרגילים פיננסיים, בחסות רישומים חשבונאים לקויים - במקום בחדשנות אמיתית.
כשכבר היה ברור שהחברה בצרות, היא ניהלה מגעים למכירתה לבורסת הקריפטו ביננס, והצדדים אף הודיעו על סגירת העסקה. אולם, כבר ביום למחרת, הודיעו בייננס כי לא המשיכו בתהליך הרכישה. ובתום התהליך שארך ימים ספורים, FTX עברה מהערכת שווי של 32 מיליארד דולר להודעה אתמול (ו') כי הגישה בקשה לפשיטת רגל, וכי באנקמן-פריד ייפרד מתפקיד המנכ"ל. ההודעה הזו הובילה לירידות בשיעור 5% הן של הביטקוין והן של האתריום. "המהלך נועד לספק לקבוצת FTX את ההזדמנות להעריך את מצבה ולפתח תהליך למקסום התאוששות לבעלי עניין", אמר ג'ון ריי, מי שיחליף את באנקמן בתפקיד המנכ"ל.