הוועדה המוניטרית בבנק ישראל ממשיכה להילחם באינפלציה: הבנק המרכזי הודיע היום (שני) על העלאת ריבית בשיעור של 0.5%, כך שהריבית במשק תגיע לרמה של 3.25%, לראשונה מאז 2011. ריבית הפריים תעלה בהתאם לשיעור של 4.75%, מה שיכביד על נוטלי המשכנתאות.
זוהי העלאת הריבית השישית ברציפות שמבצע בנק ישראל, ומטרתה להילחם בעלייה המתמשכת במדד המחירים לצרכן. המהלך האגרסיבי של הבנק המרכזי החל באפריל השנה. עד אז הריבית במשק עדיין עמדה על שיעור של 0.1% בלבד. העלייה הנוכחית אמנם תכביד על הלווים, אך היא מעבירה מסר של האטה בהעלאות הריבית מצד בנק ישראל, אחרי שתי העלאות רצופות בשיעור של 0.75%.
מדד המחירים לצרכן באוקטובר רשם עלייה שנתית של 5.1%, והאינפלציה (קצב העלייה במדד ב-12 חודשים) נמצאת כבר 9 חודשים מעל לטווח היעד שקבע הבנק המרכזי, בין 2% ל-3%. בישראל מאמינים שהאינפלציה עדיין לא הגיעה לשיא, ושבחודשיים שנותרו ל-2022 היא תעלה לרמה שנתית של 5.5%.
ישראל לא לבד במלחמה הזו, ובעולם כולו מתמודדים עם עליות מחירים משמעותיות ומגיבים בהעלאות ריבית. גם הבנק הפדרלי בארה"ב נוקט במדיניות ניצית, אך שם לעומת ישראל מתחילים לראות ניצנים של האטה באינפלציה (ירדה ל-7.7% באוקטובר). אמנם שיעור האינפלציה הישראלי נחשב נמוך ביחס לעולם, אך כאשר בישראל האינפלציה עולה ובארה"ב היא יורדת, יש חשש שהתמונה תתהפך.
כך העלאת הריבית משפיעה על הכלכלה
העלאת הריבית הופכת את ההלוואות ליקרות יותר: המשכנתאות מתייקרות וכך גם הריבית על המינוס בעו"ש ועל הלוואות מחברות האשראי והבנקים. בנק ישראל מקווה שההתייקרות הזו תגרום לצרכנים הישראלים לקנות פחות ולחסוך יותר. העלאות הריבית גם מייצרות אלטרנטיבות להשקעה – בבנקים מבטיחים ריביות גבוהות יותר על הפיקדונות, ומשקיעים מסיטים את כספם מנדל"ן ומניות לנתיבי ההשקעה החדשים-ישנים.
התפתחויות אלה מייצרות את ההאטה שאנחנו רואים במשק: כשהכסף לא זורם חופשי חברות מרגישות צורך להתייעל, מצמצמות גיוסים ומפטרות עובדים. באותו אופן העלאות הריבית משפיעות גם על שוק הנדל"ן, ההלוואות היקרות יחד עם החשש ממיתון מרחיקים רוכשים פוטנציאליים, עסקאות נסגרות לאט יותר ובסופו של דבר, גם אם עדיין לא רואים זאת בנתונים הרשמיים, המחירים יורדים.