חודשים רבים עברו מאז שהחלה המלחמה באוקראינה, לאורכם ניסו המערב (ובעיקר מדינות אירופה) לפגוע ברוסיה, אך כעת יכול להיות שהנסיונות סוף סוף מצליחים: שר האוצר הרוסי, אנטון סילואנוב, אמר אמש (שלישי) כי הגרעון התקציבי של רוסיה עשוי להחריף. על פי התחזיות הקודמות הגרעון היה צפוי לעמוד בשנה הבאה על 2% מהתוצר, אך המשך ההוצאות של הממשלה על המלחמה ברוסיה בזמן שנרשמת פגיעה בתקבולים ממכירות נפט, יהוו פגיעה גדולה מאוד ביכולות הכלכליות של הרוסים.
בתחילת החודש הטילו מדינות ה-G7 מחיר תקרה על הנפט הרוסי של 60 דולר לחבית וקבעו כי יטילו סנקציות על כל מי שיחרוג מהמחיר הזה, אפילו על ספינות שישתמשו בנפט שנקנה במחיר גבוהה ממחיר התקרה. רוסיה בתגובה אמרה כי לא תמכור את הנפט שלה לכל מדינה שתשתף פעולה עם הסנקציות, זאת ככל הנראה לאחר שתלתה את תקוותיה בכך שתוכל לחפות על הירידה בביקוש בכך שתמכור את הנפט למדינות משמעותיות אחרות כמו סין או הודו.
כנראה שהרוסים מבינים כעת כי הם אכן זקוקים להכנסות שהמכירות לאירופה הביאו להם וכי הם פשוט לא מצליחים למכור בכמויות שהם רוצים. בשבוע שעבר רוסיה אמרה כי תשקול לקצץ את ייצוא הנפט שלה בשנה הבאה בין 5% ל-7% "בתגובה לסנקציות". כנראה שזה היה ניסיון להיראות חזקים מול אירופה, בזמן שהסיבה האמיתית לקיצוץ היא שאין מי שיקנה.
יתרה מזאת, מחיר התקרה של המערב מוביל לכך שלא רק שרוסיה יכולה כעת למכור פחות, אלא היא צריכה למכור את הנפט שלה במחיר יותר זול - אם הסינים או ההודיים יודעים שהם הלקוחות העיקריים של רוסיה, הם יכולים לסחוט מהם מחיר נמוך יותר (אשר בסופו של דבר כנראה יקרב את מחיר המכירה למחיר התקרה).
הבנק המרכזי ברוסיה הפסיק את העלאות הריבית שלו בחודש אוקטובר, במטרה לעצור את הצמצום במשק אך בפועל זה גורם לאטרקטיביות של הרובל לרדת ולהחמיר את סכנת האינפלציה ברוסיה. בשבוע האחרון הרובל נפל בכ-10% אל מול הדולר וככל שהוא נחלש, כך עלות הייבוא של הרוסים עולה עוד יותר.
כעת יש ציפייה כי הרוסים יצטרכו בסופו של דבר להיכנע בשנה הקרובה - גם לאינפלציה, וגם לסנקציות של המערב. "רוסיה הרוויחה בצורה משמעותית מעליות הנפט ב-2022 אך נדמה שהתמיכה הזו לכלכלה נעלמת", אמר הכלכלן ניקולס פר מ-Capital Economics. פר הוסיף כי "אנחנו חושבים שהכלכלה הרוסית תתכווץ בשנה הקרובה. באותו הזמן הירידה בהכנסות מאנרגיה אומרות שהמאזן של רוסיה יהיה תחת קשיים רבים".
בינתיים, מחירי הנפט ממשיכים את מגמת העלייה. המחיר של חבית נפט מסוג ברנט עולה היום ביותר מ-1.5% אל 85.2 דולר לחבית, חבית נפט מסוג WTI רושמת עלייה בשיעור דומה וחוזרת להסחר מעל למחיר של 80 דולר, הפעם האחרונה שהגיעה לרמה הזו הייתה לפני ההחלטה של מדינות ה-G7. גם מניות האנרגיה עולות, אך בשיעור מתון יותר, בהובלתן של CONOCOPHILLIPS, ו-CHEVRON CORP.
הכתבה פורסמה במקור ב"ביזפורטל"