מחיר החיטה קופץ בכמעט 6% ומחיר התירס ביותר מ-2% בצל הנסיגה של רוסיה מההסכם שאפשר לאוקראינה לייצא תבואה דרך הים השחור. בבורסת התבואה בשיקגו עלו החוזים על חיטה היום (שני) ב-5.7% למחיר של 8.93 דולר לבושל (יחידת מידה לסחורות יבשות), ומחיר התירס זינק ב-2.6%.

מוסקבה השעתה את השתתפותה בהסכם הים השחור ביום שבת בתגובה למה שבקרמלין כינו "מתקפת מל"טים אוקראינית מאסיבית" על הצי הימי של רוסיה בקרים. בקייב לעומת זאת טענו שמדובר במהלך שתוכנן זמן ר מראש, והמתקפה על הספינות הרוסיות היא רק תירוץ. בוושינגטון נטען שרוסיה הופכת את המזון לכלי נשק במלחמה והנשיא ביידן כינה את המהלך "שערורייתי".

אוקראינה היא אחת מיצואניות התבואה הגדולות בעולם, ובעקבות הפלישה הרוסית הוטל עליה מצור ימי. מחירי החיטה הגיעו במרץ לשיא של כל הזמנים, 13.64 דולר לבושל. בחודש יולי הגיעו האו"ם יחד עם טורקיה ואוקראינה להסכם עם רוסיה, שאפשר לאוקראינה לייצא תבואה דרך מסדרון סחר בים השחור, שאפשר מעבר ספינות בטוח בין אוקראינה לטורקיה, ומשם לעולם כולו. יותר מ-9.5 מיליון טונות של תירס, חיטה, מוצרי חמניות, שעורה, לפתית וסויה עברו בים מאז.

בשל העצירה של ההסכם מאות אלפי טונות של חיטה שהיו אמורות להישלח לאפריקה ולמזרח התיכון נמצאות בסיכון, כך גם יצוא התירס של אוקראינה לאירופה. שווקי התבואה רגישים מאוד להתפתחויות במלחמה, והם למעשה משפיעים על מחירי המזון ואספקת המזון לעולם כולו. ההסכם עזר לייצב את מחירי התבואה ולמתן את עליות המחירים הגלובליות שהתרחשו בעקבות המלחמה.

האיחוד האירופי קרא לרוסיה לחזור בה מההחלטה, וטען שמדובר בצעד שחותר תחת המאמצים להיאבק במשבר המזון העולמי. בשנת 2019 42% מיצוא שמן החמניות העולמי הגיע מאוקראינה כמו גם 9% מהחיטה בעולם. בין היבואניות הגדולות של תבואה מאוקראינה ניתן למצוא את מצרים, טורקיה, ומדינות אחרות בצפון אפריקה ובמזרח הרחוק.