החלק השני של תחקיר המלונות באילת: הישראלים מסתערים על המלונות באילת, בתל אביב ובשאר ערי הנופש - והערב (רביעי) אנחנו ממשיכים את סדרת בדיקות החיידקים שערכנו במנות הסלטים של המלונות הכי מפוארים בעיר הדרומית ומגיעים גם למלון היוקרתי שבו המומחים חוששים כי עובדי המטבח מטפלים באוכל מבלי לשטוף ידיים.
תחקיר המלונות באילת - החלק הראשון: מלון היוקרה שהגיש אוכל מזוהם לאורחים
מלון מלכת שבא באילת
- רשת: אסטרל.
- מחיר ללילה + ארוחת בוקר: כ-1,400 שקלים לזוג.
- מנה: סלט יווני.
- עובש: פי 80 מהתקן.
- חיידק קלוסטרידיום: פי 5.8 מהתקן.
מלון מלכת שבא באילת הפך לשם נרדף למלון פאר. בכל זאת, מבטיחים לאורחים רמת אירוח של חמישה כוכבים פלוס, עם שלוש מסעדות וארוחות מפנקות ועשירות. בקיצור, שירות VIP בתמורה למחיר גבוה, כ-1,400 שקלים ללילה אחד. אלא שבמנת הסלט שרכשנו מהמלון התקבלו תוצאות מפתיעות ומטרידות.
"קיבלנו כמות גבוהה מאוד של עובשים, פי 80 מעל התקן", מסבירה ד"ר ציפורה מטס מהמעבדה של האגודה לבריאות הציבור. "מצאנו גם קלוסטרידיום - פי 5.8 מהתקן. זה חיידק שבדרך כלל נגרם כתוצאה מקלקול של המזון".
לדברי פרופ' אייל לשם, מומחה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי שיבא, "מזון שהוא מזוהם בנבגים של קלוסטרידיום גורם בדרך כלל למחלת הקאות ושלשולים. לאנשים שהם מאוד זקנים או מאוד מדוכאי חיסון באופן נדיר ביותר הרעלת המזון עלולה להיות קשה, להביא לאשפוז ואפילו למוות".
ד"ר דן בראל, מיקרוביולוג ומומחה לבטיחות מזון, מזכיר כי "לפני כארבעה חודשים חיידק מאותה קבוצת חיידקים מסוכנים גרם להרעלת מזון קשה מאוד במעון חוסים בחולון שהביאה בסופו של דבר לפטירתם של שלושה מאותם חוסים".
מעבר לאותו חיידק מסוכן, המעבדה מצאה גם חיידקים צואתיים וקוליפורמים - מה שמביא לכך שמלון מלכת שבא באילת מקבל תוצאה גרועה במיוחד. "אנשים משלמים הרבה כסף, באים ורואים את כל הדברים האלה", מתאר נופש באילת שנחשף לממצאים. "זו קטסטרופה".
למרות הממצא החריג הזה והחיידקים שהתגלו במנות האחרות, התאחדות המלונות טענה שהמעבדה הייתה אמורה להשוות בכלל לתקן אחר, אבל מדובר בתקן שאינו רשמי ומעבר לכך גם לפיו במרבית המנות נמצאו חריגות.
מלון אריאה באילת
- רשת: אסטרל.
- מחיר ללילה + ארוחת בוקר: כ-1,400 שקלים לזוג.
- מנה: סלט יווני עם טונה.
- קוליפורמים: פי 30 מהתקן.
- עובש: פי 4.3 מהתקן.
- אנטרוקיקים צואתיים: פי 30 מהתקן.
המשכנו למלון אחר מאותה הרשת כדי לבדוק אם שם נקבל תוצאה טובה יותר. מלון אריאה באילת שגם מתגאה בתואר מלון יוקרה עם 246 סוויטות עם נוף לים, מנעד רחב של טעמים, חוויות קולינריות אבל גם מנות שכוללות לא מעט חיידקים.
"קוליפורמים - פי 30 מהתקן, עובשים - פי 4.3 מהתקן ואנטרוקוקים צואתיים - פי 30 מהתקן", מגלה ד"ר מטס. "זה אומר שהעובד הלך לשירותים וכנראה לא שטף ידיים או לחילופין גם לא עבד עם כפפות". נדגיש שבמלון הזה, בניגוד למלכת שבא, לא נמצא חיידק שעלול להיות מסוכן.
מלון המלך שלמה באילת
- רשת: ישרוטל.
- מחיר ללילה + ארוחת בוקר: כ-1,000 שקלים לזוג.
- מנה: סלט פטה עם טונה.
- קוליפורמים: פי 2.5 מהתקן.
- עובש: פי 2.4 מהתקן.
- אנטרוקוקים צואתיים: פי 3 מהתקן.
בדקנו גם מלונות זולים יותר כמו מלון המלך שלמה באילת, שם קיבלנו הצעת מחיר של 1,000 שקלים ללילה וגם הבטחה ממנהלת המטבח שרמת הניקיון במלון היא הגבוהה ביותר. "הכול שטוף, הכול אצלנו במקרר והכול חדש", אמרה מול המצלמה הנסתרת. "אנחנו שוטפים כל יום - מטבח וגם ירקות".
אלא שבמזון התגלו קוליפורמים, עובש ואנטרוקוקים צואתיים. "נשמע לי מזעזע שבמלונות יוקרה מתגלים חיידקים צואתיים, בייחוד במלונות שאתה משלם סכומים גבוהים", משתפת נופשת באילת.
ד"ר בראל מציין כי "אחת מהסיבות לכך שנמצאים חיידקים ממקור צואתי בסלטים עלולה בהחלט להיות כתוצאה מאי-שמירה על כללי היגיינה מאוד פשוטים של עובדי המטבח". בועז לייבוביץ, מומחה בטיחות במערכי המזון, מוסיף: "יכול להיות מידיים לא נקיות, מסביבה לא נקייה או מאי-חיטוי מספק של הירק שהגיע לסלט".
מלון ישרוטל ים סוף באילת
- רשת: ישרוטל.
- מחיר ללילה + ארוחת בוקר: כ-1,100 שקלים לזוג.
- מנה: סלט יווני עם טונה.
- קוליפורמים: פי 30 מהתקן.
דגמנו מלון נוסף של הרשת - ישרוטל ים סוף באילת - או בשמו השני פסק זמן איכותי ומרגיע, ממש גן עדן עלי אדמות. בדיקת המעבדה גילתה קוליפורמים בשיעור של פי 30 מהכמות המותרת. "זה מעיד שכל התהליך בסופו של דבר לא תקין", מציין לייבוביץ. אך למרות הכמות הגבוהה של הקוליפורמים, בשאר הבדיקות התגלו מעט חריגות.
המלונות הגיבו שיש טווח טעות בכל מעבדה ושיש תקן אחר או המלצות של משרד הבריאות שעל פיו הם פועלים. עם זאת, ערכנו בדיקה עם מכון התקנים והתקן המדובר אינו תקן רשמי ומעבר לכך - גם לפי התקן השני וההמלצות יש חריגות בחלק מהמנות.
כפי שראיתם התואר מלון יוקרה לא בהכרח מבטיח רמת היגיינה גבוהה ומנות טריות ללא זיהומים מסוכנים. "מבחינת דירוג המלונות, התוצאה הגרועה שייכת למלון מלכת שבא, לאחר מכן מלון אריאה ולבסוף מלונות המלך שלמה וישרוטל ים סוף", מסכם ד"ר בראל.
תגובת רשת אסטרל: "הרשת מקפידה על הסטנדרטים הגבוהים ביותר בכל הקשור לחוויית האירוח של אורחיה בכלל ושל איכות המזון המוגש בפרט. המקרה הנקודתי שתיארתם בכתבה ובו נדגם מוצר בודד בבר לובי המלון ייבדק לעומק עם אנשי מקצוע ומומחי מזון חיצוניים ומסקנות יופקו וייושמו בהתאם. הרשת מפעילה מערך ניטור ובקרה עצמאי, בהובלת גורמי מקצוע בכירים, לצד עמידה בכלל הביקורות והדרישות הרגולטיביות".