האינפלציה בגוש האירו זינקה באוקטובר לרמה של 10.7% בשנה, הגבוהה ביותר מאז הקמתו של האיחוד, כך פורסם היום (שני). הדבר מוסיף לחץ על הבנק המרכזי האירופאי, שהעלה את הריבית ב-0.75% רק בשבוע שעבר, ומתמודד עם אינפלציה מזנקת לצד צמיחה חלשה במיוחד.

הגוש, שכולל את 19 מדינות האירו, מתמודד עם עליות מחירים אגרסיביות ב-12 החודשים האחרונים, שאותן מובילים מחירי המזון והאנרגיה. ההתייקרויות התעצמו עוד יותר בשל מלחמת רוסיה-אוקראינה, שהחלה בסוף פברואר, והשפיעה על מחירי הגז באירופה בצורה ישירה. גם באוקטובר מחירי האנרגיה הובילו את העלייה במדד, עם קצב שנתי של 41.9% (לעומת 40.7% בספטמבר). גם מחירי המזון, האלכוהול והטבק זינקו בתקופה הזו ב-13.1% (לעומת 11.8% במדד הקודם).

בימים האחרונים פרסמו מדינות אירופאיות רבות את נתוני האינפלציה שלהן, וכבר אז היה ברור שמצב גוש האירו הולך ומחמיר: באיטליה עליות המחירים הגיעו לקצב שנתי של 12.8%, בגרמניה ל-11.6% ובצרפת לרמה של 7.1%. מדינות מסוימות חצו את רף 20%, ביניהן אסטוניה, לטביה וליטא. הרמות השונות של האינפלציה מבטאות את השוני באמצעים שבהן נוקטות הממשלות, את המצב הכלכלי שבו הגיעו המדינות למשבר וכן את רמת התלות של כל מדינה ביצוא הרוסי.

במקביל פורסמו נתוני התוצר בגוש האירו, והראו צמיחה חלשה של 0.2% בלבד בחודש אוקטובר. זאת בהשוואה לצמיחה של 0.8% ברבעון השני של 2022. אמנם בינתיים הגוש מתחמק ממיתון (מספר חודשים של צמיחה שלילית), אך ההאטה בהחלט גלויה. חלק מהכלכלנים צופים התכווצות בתוצר כבר ברבעון הנוכחי ונשיאת הבנק המרכזי האירופאי אמרה בשבוע שעבר כי הסבירות למיתון בגוש האירו מתעצמת. בינתיים רק בלגיה, אוסטריה ולטביה דיווחו על צמיחה שלילית.

בשבוע שעבר הבנק המרכזי האירופאי, שמטרתו המרכזית להשתלט על האינפלציה המשתוללת, העלה את הריבית ב-0.75% בניסיון לצמצם פערים מול הפדרל ריזרב בארה"ב. בבנק הבהירו כי הם מתכוונים להמשיך בהעלאות הריבית במטרה להחזיר את האינפלציה בגוש לרמה הרצויה, של 2%. בינתיים, במקביל לעליות המחירים, האירו נחלש והוא נסחר מתחת לדולר האמריקני, מה שעלול לדחוף את האינפלציה גבוה יותר בגוש.