הכותרות בחודשים האחרונים מלאות בדיווחים על סבבי פיטורים מקיפים, לאחר שחברות מתחומים שונים - מתעשיית הרכב וההיי טק ועד ספקיות התוכן בטלוויזיה - הודיעו שהן מקצצות את הצוותים שלהן, ומסתמן שזאת רק ההתחלה.
לכן, לא מפתיע שמאות אלפי גולשים כבר צפו בסרטון שהעלתה לאחרונה איב פנה, צעירה בת 26 שחשפה בטיק טוק איך היא ידעה שהחברה שבה היא עובדת עומדת לעבור סבב פיטורים, חודשיים לפני שהודיעו עליהם. לאורך תשע השנים האחרונות איב עבדה במגוון תפקידי אדמיניסטרציה ומשאבי אנוש, בין השאר גם בתור עוזרת בכירה של מנכ"לים. בסרטון שלה חושפת איב ארבעה סימנים שבעזרתם גם אתם תוכלו לזהות את הכתובת על הקיר.
"מנהלים בכירים, ואפילו המנהלים הישירים שלכם, יתחילו להתנהג קצת מוזר", היא פותחת עם הסימן הראשון, "אולי הם יתחילו להיות פחות מעורבים בצוות מאשר פעם, או שהם יתחילו להתמקד פתאום בדברים אקראיים שהם לא מתמקדים בהם בדרך כלל - למשל ישאלו שאלות ספציפיות לגבי התקציב".
סימן שני: "החברה תתחיל לבטל פרויקטים יקרים שהייתה סביבם התלהבות גדולה לפני כמה חודשים, כדי לחסוך בכסף", ממשיכה איב, "דברים כמו מעבר למשרדים חדשים, שיפוצים, גיוס עובדים". מה שמוביל את איב לסימן השלישי שלה: "החברה שלנו הקפיאה את הגיוסים של כל התפקידים הפתוחים שהיו בה מלבד התפקידים הניהוליים".
הסימן הרביעי של איב מעט יותר חמקמק: "אתם עשויים להתחיל לקבל פידבק שונה לחלוטין מכל הפידבק שקיבלתם אי פעם", היא אומרת, "יכול להיות שזה יהיה כדי לבנות קייס שיאפשר להם לפטר אתכם - כי הם לא יכולים להשתמש בטיעון של ביצועים לא מספקים אם אין כאלו".
מאות גולשים הגיבו לסרטון שלה ותרמו עוד דגלים אדומים שצריך לשים לב אליהם מניסיונם, כולל כמה בלתי צפויים: "סימן גדול - מתחיל להיגמר להם הסבון בשירותים, כי קודם כל מפסיקים לשלם לספקים חיצוניים. עברתי את זה פעמיים ועניין הסבון הוא דגל אדום", העיד אחד הגולשים. "במבט לאחור, סימן האזהרה הכי גדול מבחינתי היה שביקשו מאיתנו לוודא שכל הסיסמאות שלנו מרוכזות ברשימה מסודרת אחת", הוסיפה עוד גולשת.
בדיעבד מסתבר שאיב צדקה במאה אחוז לגבי סבב הפיטורים בחברה שלה, ובסרטון אחר היא שיתפה שלצערה היא הייתה אחת אחת מהמפוטרות. "אני עובדת בעיקר בסטארטאפים ובחברות שגדלות מהר, והסבב הזה היה כבר השלישי שיצא לי לחוות, אז כבר הצלחתי להרכיב עד היום רשימה די מקיפה של סימני אזהרה", היא מסבירה.
במבט לאחור, איב נזכרת בעוד סימנים שיכלו להעיד שהחברה שלה עומדת לצמצם את צוות העובדים. "למשל כשמתחילות להתעורר בעיות מבחינת תשלום חשבונות - החברה עשויה להתחיל להיכנס לחובות מול ספקיות אינטרנט, חברת החשמל, ואפילו חובות בשכר הדירה על המשרדים", היא מדגימה, "או למשל אנשי ניקיון שמתחילים פתאום לעגל פינות. יכול להיות שהעובדים יתחילו לשים לב שהמצרכים במטבח או הציוד בשירותים ברמה נמוכה יותר, או שתדירות הניקיונות ירדה. גם אם הצמחים במשרד מתחילים למות זה סימן רע!".
"מכפילים את מספר העובדים? תברחו"
לדברי איב יש גם כמה דגלים אדומים ספציפיים יותר לחברות סטארט אפ: "הרבה אנשים בסטארטאפים יגידו לך 'אנחנו סטארטאפ אבל עם כסף!' כדי למצב את עצמם גבוה יותר מחברות אחרות בצמיחה, אבל כל החברות ששמעתי שאומרים את זה בהן עברו בסוף סבב פיטורים", היא אומרת, "המנטליות הזאת הרבה פעמים מובילה להוצאות לא אחראיות שבהמשך מתחרטים עליהן".
איב מסבירה שגם צמיחה מהירה עלולה להוביל לפיטורים. "אין שום דבר פסול בצמיחה, אבל הרבה חברות נפגעות כשהן גדלות מ-20 ל-40 עובדים בצורה חלקה, ואז מנסות להתרחב מ-100 ל-200 באותה דרך. זה קורה בגלל חוסר ניסיון. הכפלה או שילוש של מספר העובדים תוך שלושה חודשים זה לרוב לא דבר בר קיימא עבור אף עסק, אלא אם כן הביקוש גבוה באותה מידה ומתמשך".
אם אתם קוראים את זה עכשיו, מסתכלים סביבכם במשרד ומבינים שזה בדיוק מה שקורה אצלכם, ההמלצה של איב אליכם היא פשוט לברוח. "חפשו עבודה אחרת. אתם לא יכולים למנוע את הפיטורים, אז עדיף שתצילו את עצמכם". אבל לפני שאתם הולכים, היא מציעה שתנסו להשיג קידום או טייטל חדש שבעזרתם תוכלו לשווק את עצמכם למקומות עבודה חדשים.
אם אתם לא רוצים לעזוב, איב ממליצה שתנסו להתברג לפרויקטים חיוניים בחברה. "זה עשוי להגדיל את הסיכויים שלא יפטרו אתכם בשל הערך שיש לתפקיד שלכם באופן ישיר", היא מסבירה, "בנוסף, אולי כדאי לכם לפתוח את הנושא עם המנהלים הישירים שלכם. אולי הם לא יגידו לכם את מה שהם יודעים, אבל יכול להיות שהתגובות שלהם יגידו לכם את כל מה שאתם צריכים לדעת. חלק מהאנשים גם יעדיפו להישאר כדי לקבל את פיצויי הפיטורים - אם החברה שלך ידועה בנדיבותה, זאת אפשרות לא רעה".