קופת גמל – מידע כללי
כאמור, קופת גמל היא אחת משלושת מכשירי החיסכון העיקריים במסגרת מוצרי החיסכון הפנסיוני. על פי חוק פנסיה חובה, כל אדם מחויב להפריש לחיסכון פנסיוני אחוז מסוים משכרו. במידה ומדובר בעובד שכיר, האחריות חלה על המעסיק שלו, ובאם מדובר בעובד עצמאי אזי הוא בעצמו מחויב להפריש בהתאם להכנסתו השנתית.
בכל סוגי מוצרי החיסכון הפנסיוני ניתן להשקיע במגוון רחב של מסלולים וברמות סיכון משתנות בהתאם לצרכי החוסך. המעבר בין קופות הוא יעיל ופשוט וקיימת נגישות גבוהה דרך האינטרנט למידע אודות הקופות השונות.
בדומה למכשירי השקעה המוכרים משוק ההון (כגון קרנות נאמנות), עבור ניהול החיסכון, תשלמו דמי ניהול שנתיים הנגבים מהחיסכון הצבור ולעתים גם מן ההפקדות. להבדיל מקרן פנסיה וביטוח מנהלים, קופת גמל מיועדת למטרות חיסכון טהור ואינה כוללת כיסויים ביטוחיים (למעט מקרים שבהן הקופה מציעה רכישת כיסוי ביטוחי מחברה אחרת. המשמעות היא ש-100% מההפקדות נצברות ביתרת החיסכון ולא נגבים מהם דמי ביטוח כלשהם. כלומר – מוצר זה נועד למקסם את החיסכון לגיל פרישה, אך עם זאת בולטים בהיעדרם כיסויים ביטוחיים.
קופות גמל – סוגים רבים לחוסכים רבים
בטרם נעמיק בסוגי קופות הגמל, חשוב להבחין בין קופת גמל לקופת גמל להשקעה. על אף הדמיון בשמותיהן, קופת גמל להשקעה איננה מוצר חיסכון פנסיוני לטווח ארוך בבסיסה. היא מאפשרת נזילות לכל אורך תקופת החיסכון ומציעה הטבת מס מעניינת למתמידים בהשקעה עד לגיל 60 (לכל הפחות), שכן מי שיבקש להסב את כספי החיסכון שיצברו בקופה לקצבה, ייהנה מפטור ממס הכנסה וממס רווחי הון. לעומת זאת, ההפקדות משנת 2008 לקופות הגמל לחיסכון מיועדות למטרת קצבה חודשית, ללא אפשרות למשיכה בסכום חד-פעמי. יחד עם זאת, בהינתן תנאים מצטברים מסוימים, גם מקופת גמל "רגילה" ניתן לבצע משיכה של סכום חד-פעמי.
להלן סוגי קופות הגמל הקיימות בענף כיום:
- קופות גמל קלאסיות (קופות גמל לתגמולים)– קופות חיסכון שהכספים בהן הופקדו עד לשנת 2007. הכספים הצבורים בהן מיועדים למשיכה הונית (כסכום חד-פעמי), ובהתאם לתנאי נזילות המשתנים בהתאם למעמד הכספים בקופה (עצמאי או שכיר). חוסכים רבים שומרים על קופות אלה, שכן מדובר בכספים הפטורים ממס רווחי הון ללא כל התניות.
- קופות גמל עכשוויות (קופת גמל לחיסכון) – אלה הקופות שנפתחו החל משנת 2008 ובהן הכספים המופקדים מיועדים לחיסכון קצבתי בלבד. השינוי בוצע בעקבות חוק פנסיה חובה והן מתאימות לחוסכים עצמאיים ושכירים כאחד.
- קופות גמל שנפתחו לפי תנאי תיקון 190 – מסלול חיסכון עבור חוסכים מגיל 60 ומעלה, המאפשר הפקדת כספים באופן עצמאי ומשיכתם כסכום חד-פעמי בכפוף להוכחת קבלת קצבת פנסיה מזערית (4,606 ש"ח נכון לשנת 2022). מסלול זה מאפשר לשלם מס של 15% על הרווח הנומינלי, להבדיל ממס רווחי הון של 25% מהרווח הריאלי, כמקובל בשוק ההון.
- קופות גמל בניהול אישי (IRA) – חיסכון פנסיוני במסלול של ניהול ההשקעה באופן עצמי. מיועד בעיקר עבור משקיעים מנוסים, המעוניינים לנהל את החיסכון הפנסיוני בעצמם או באמצעות מנהל תיקים מטעמם. החיסכון במסגרת מוצר זה כפוף למגבלות שונות, שמטרתן להגן על החוסך ולחייב אותו בהקצאה ופיזור נכסים מינימלי. במסלול ניהול עצמי נגבים דמי ניהול נמוכים במיוחד, שכן התשלום נגבה עבור תפעול הקופה בלבד ולא עבור ניהול ההשקעות.
- קופות גמל לניהול כספי פיצויים (קופת גמל אישית לפיצויים) – מדובר בקופה המיועדת לשכירים המבקשים להפקיד את כספי הפיצויים שלהם לחשבון בפני עצמו. הפרשות אלה מתבצעות על ידי המעביד כאחוז מהשכר (6%-8.33% מהשכר). כספי הפיצויים ניתנים למשיכה בסכום חד-פעמי בעת סיום יחסי עובד-מעביד (אם כי הפטור ממס מוגבל בתקרה והוא פונקציה של מספר שנות העבודה) או לחילופין העברתם לקרן פנסיה מקיפה. יודגש כי משיכת רכיב הפיצויים תקטין את הקצבה הפנסיונית בכ-1/3, אך היא מאפשרת נזילות למי שזקוק לה.
- קופות גמל לניהול כספי עמית שנפטר – מספקות אפשרות ליורש / מוטב להעביר כספי קופת גמל של עמית שנפטר לקופת גמל חדשה על שמו, וזאת מבלי ליצור אירוע מס. בפדיון הכספים על ידי היורשים יחושב אירוע המס כחוק.
סיכום
ראינו ששוק החיסכון הפנסיוני כולל שלושה מכשירי השקעה מרכזיים – אחד הנפוצים שבהם הוא קופות הגמל. ראינו גם שקופות הגמל אינן מוצר הומוגני וקיימים להן שימושים רבים, שבאים לתת מענה לצרכים ומאפיינים המבדילים בין חוסך אחד לרעהו. לכן, חשוב שתדעו שמדובר בעולם ומלואו של פתרונות השקעה, וכדאי להכיר את מגוון האפשרויות שמציעות קופות הגמל על מנת לבחור בקופה שתשרת אתכם על הצד הטוב ביותר.
החברה המנהלת הינה מיטב דש גמל ופנסיה בע"מ, מבית מיטב דש ואיילון ביטוח. אין לראות בנתונים ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני ו/או שיווק פנסיוני המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם ואין באמור משום הבטחת תשואה או רווח.
קופת גמל היא אחת משלושת מכשירי החיסכון העיקריים. לפרטים נוספים