אתמול, יום ראשון, הודיעה חברת אשוריון העולמית, שרכשה את חברת סולוטו לפני כעשור, כי במסגרת תהליכי רה-ארגון פנימיים החליטה לסגור את מרכז הפיתוח של החברה בישראל. במסגרת ההחלטה, 120 עובדי סולוטו יקבלו בחודשים הקרובים מענקי פרישה מורחבים מעל הסטנדרט הנהוג בתעשייה, כדי לספק להם רשת ביטחון ותמיכה. כ-40 עובדים ימשיכו לעבוד בחברה עד סוף השנה.
על רקע היום השחור בהייטק, אומר ל-mako זוהר לבקוביץ, יזם הייטק ומשקיע הון סיכון, וחבר בצוות המשקיעים בתוכנית הכרישים: "כל חברת הייטק שאני מכיר ושניהלתי עד היום מפטרת 5% מכוח האדם מדי שנה. לפעמים היא מגייסת מיד אנשים חדשים ולפעמים לוקחת את הזמן, אבל נהוג לפטר 5% בשנה. בישראל נסגרים כל שנה 300-400 סטארטאפים, כמו סולוטו שנסגרו אתמול, אין בזה שום חידוש. כרגע כשכולם מסתכלים על זה ושמים על זה מספרים מפחידים, אז זה נראה כדרמה, יכול להיות שזה מפחיד. אני לא יודע אל מול ה-500 שפוטרו אתמול כמה גיוסים גם היו אתמול. זה טבעו של השוק, לפעמים נסגרים, לפעמים נפתחים, הכל בסדר".
לבקוביץ מוסיף ואומר: "אין ספק שזו מכה. כל אחד שמפוטר זה כואב, אבל ברמת התעשייה עצמה, יש פה כרגע תיקון קל מאוד של צמיחה גדולה מדי שקרתה. אגב הרבה פעמים מנכ"לים, במיוחד מנכ"לים צעירים, חושבים שיש לחץ אז הם דבר ראשון מפטרים, ואז רואים שפיטרו יותר מדי ומתחילים לגייס שוב".
תעשיית ההייטק תתכווץ לדעתך?
"אני לא חושב שיש פה דרמה, החברות הן חברות טובות, רווחיות מאוד. הכל מתנהל בסדר, רק ששוק ההון מוריד קצת את ההייטק, כמו שהוא מוריד את הכל, אבל ההייטק עלה פשוט יותר מדי בקורונה. אנשי הליבה - המפתחים, מנהלי פרויקטים, IT, כולם ימצאו עבודה. בשוק הישראלי עדיין חסרים כל שנה עשרת אלפים מהנדסים, האוניברסיטאות מכשירות פחות מדי מהנדסים. כל מי שבליבה ימצא עבודה בקלות. האם אנחנו נראה בעשור הקרוב חברות הייטק ששוב לוקחות טבח אישי לכל עובד? אני לא בטוח. יכול להיות שלאלו שבאו להכין אוכל לעובדי ההייטק, יהיה להם יותר קשה למצוא עבודה חזרה בהייטק. אבל אני לא רואה אותם כהייטקיסטים. הם היו מסביב לענף, אבל הם לא חלק ממנו. בסך הכל יש פה תיקון של עיוות שנוצר סביב הקורונה, של הפינוקים שהיו גדולים מדי סביב הקורונה, ועכשיו הם עושים תיקון".
בועת ההייטק תתנפץ שוב?
"אין פה התפוצצות של בועה. אנחנו מאוד רחוקים מזה. אני הייתי בכל הבועות. הייתה את הבועה הראשונה שהתפוצצה ב-2000,Dot.com , וזה סיפור אחר לגמרי. כל העולם התחיל להאמין באינטרנט, זרקו עליהם כסף בערמות. לא הייתה טכנולוגיה, לא היה מוצר, לא היו לקוחות. הבועה השנייה שהתפוצצה הייתה ב-2008 והיא לא קשורה להייטק. החברות היו בסדר, ההייטק היה בסדר. אבל כל הבורסות נכנסו ללחץ והייתה שואה גרעינית, וגם ההייטק חטף בעקבות נפילת ליהמן ברדרס". (ליהמן ברדרס הייתה חברת שירותים פיננסיים אמריקאית גלובלית. לפני קריסתה במשבר של 2008 הייתה בנק ההשקעות הרביעי בגודלו בארצות הברית – ר.ע).
ומה אז קרה עם העובדים? עזבו את השוק, עברו לענף אחר?
"כל המקצוענים חזרו להייטק. כל הפריפריה של ההייטק, אנשי שיווק שיכולים באותה מידה לשווק גם דברים אחרים, לא כולם חזרו, אבל אחרים חזרו ומצאו את מקומם. האנשים האמיתיים של ההייטק, אם אפשר להגדיר זאת כך, מצאו את מקומם מהר מאוד חזרה. פשוט מה שקרה שסביב הקורונה, זה שאנשים נזקקו יותר לטכנולוגיה - זום, בניית אתרים של WIX, כי הם לא יצאו מהבתים, לא הלכו לחנויות פיזיות. ההייטק עף למעלה. הטכנולוגיה צמחה והרבה מאוד כסף נשפך לשם, המון כסף יצא מתעשיות אחרות, למשל מתיירות, מלונאות, מאלף ואחת תעשיות אחרות. כסף לא אוהב לשבת על המדף, אז הוא נכנס להייטק. הייתה תחושה של מסיבה ענקית בהייטק, נכנסו המון כספים. כל סטארטאפ הפך פתאום ליוניקורן. במצבים כאלו אתה לא יודע אם הבועה תימשך שנה או שלוש שנים או עשר שנים, ואתה חייב להתייחס לזה כאילו זה נמשך לזמן רב. חברות גייסו הרבה מאוד עובדים בתקופה הזו. עכשיו כשהשוק יורד, ושוב אני אומר שבעיניי זו לא התפוצצות של בועה, כי בסך הכל המצב חזר לאמצע 2020, למה שקרה לפני שנתיים. לא חזרנו עשור אחורה כמו שהיה בבועת הדוט קום וגם ב-2008".
מה צפוי לקרות עכשיו?
"עכשיו החברות יותר לחוצות, המשקיעים שמים פחות כסף ושמים לב יותר מה קורה שם. אני צופה שתהיה ירידה בשנה-שנתיים הקרובות בשוק, אבל לא התפוצצות, לא מיתון, יהיה תיקון. אנשים ישמרו על הכסף קצת יותר טוב, לסטארטאפים יהיה קצת יותר קשה לגייס כספים. שזה בכלל לא רע ואין פה שום דרמות. אספר לך סיפור שידגים זאת היטב. לפני כמה שנים הייתי ביוסמיטי, בקליפורניה עם ילדיי. התחילה שריפה, ופקחים גירשו אותנו מהפארק. שאלתי אותם איפה מכבי אש, הם אמרו, אין מכבי אש. אנחנו אוהבים שריפות, שריפות מחזקות את היער, שריפות הורגות את העצים הזקנים והעצים הצעירים יכולים לגדול יותר טוב. אותו דבר כאן, זה טוב מדי פעם לדלל, זה טוב מדי פעם שמי שלא מהתחום יזוז קצת הצידה, שקרנות לא מוצלחות יזוזו הצידה. שסטארטאפים גרועים יימחקו. אין בזה שום דבר רע במאקרו, במיקרו לאדם הבודד שפוטר - ברור שזה רע".