בחודשים האחרונים עוד ועוד רשתות פארם ומזון החליטו להעביר את מוצרי המזון לתינוקות למדפים סגורים מאחורי הקופות - במקום במדפים הפתוחים ברחבי החנות. במקביל, העמותות מקבלות עוד ועוד פניות מהורים שמוצאים את עצמם במצב בלתי אפשרי.
הקושי לעמוד אל מול המחירים הגבוהים של תחליפי החלב לתינוקות הוא מזמן לא רק של משפחות קשות יום. יוקר המחיה המורגש משפיע גם כאן. חני חסידוב, אם לתינוקת בת שנה, אמרה בתסכול בריאיון ל"מהדורה המרכזית": "לי קשה להבין איך עלויות של מזון לתינוקות מגיעות למחירים וסכומים כאלה. קופסת תמ"ל יכולה להגיע ל-80 שקלים, כאשר זה מספיק לשבוע".
אוהד סנדלר, מנכ"ל ובעלים של רשת "גוד פארם": "אנחנו, ברשת שלנו, מרגישים עלייה של בין 35% ל-40% בכמות הגנבות. לרוב אתה נתקל בסיטואציה שהיא די לא נעימה - אימא, אבא, מנסים לגנוב על מנת לתת צורך בסיסי לילדים שלהם".
"אנחנו מקבלות פניות מאימהות שאומרות לנו שהן נאלצות לגנוב לפעמים תחליפי חלב לתינוקות שלהן", סיפרה ליטל דבי-שטיין מעמותת "תינוקות של החיים". "זה מוצר בסיסי לתינוק", היא הדגישה. סיגל ריינשטיין, אם לתינוק בן שנה, סיפרה בחוסר אונים כי "את לא יכולה לוותר על אוכל, את לא יכולה להגיד: 'טוב, אני לא אקנה לו החודש ולתת לו משהו אחר'".
הצעות חוק לפיקוח על המחירים של מוצרי המזון לתינוקות ולסבסודם בידי המדינה לא הצליחו לעבור עד כה. בחודש אפריל הודיע משרד הרווחה בחגיגיות כי משפחות נזקקות יקבלו תווי קנייה ייעודיים לרכישת מזון לתינוקות, פתרון שנשמע נהדר לפחות עבור המשפחות הזכאיות, אבל זה טרם קרה.
ד', אימא לתינוקת בת שנה: "ברגע שאת יודעת שאת צריכה לפחות לשבוע 150 שקל בשביל לקנות סימילאק וטיטולים, שזה שני דברים בסיסיים שאת צריכה בשביל התינוקת, אז את מבינה שאת לא תשרדי את זה לבד. באמת שאני לא יודעת למי אפשר לפנות כדי לקבל עזרה".
בדיון מיוחד שהתנהל בדצמבר בוועדת העבודה והרווחה בכנסת, הוצגו נתונים שהראו פערי מחירים של תחליפי החלב בין ישראל למדינות ה-OECD שמגיעים עד ל-80% בחלק מהמדינות. בחלקן הפער קטן יותר, אך עדיין ישראל נחשבת ליקרה - ומשפחות צעירות ממעמד הביניים ימשיכו לשלם את המחיר הגבוה.
תגובת משרד הרווחה: "בעוד שבוע יקבלו אלפי המשפחות הזכאיות את הכרטיס המוטען עם תקציב למזון תינוקות לחודשים אוגוסט ויולי (רטרואקטיבית). באמצעות הכרטיס יוכלו לקבל את המזון במשלוח הביתה בתוך 3 ימים".