נורד סטרים 1, צינור הגז המרכזי המוביל גז מרוסיה לאירופה, לא נפתח כמתוכנן ביום שבת ופעילותו הושבתה ללא הגבלת זמן. באיחוד האירופי, שכבר נאנק תחת מחירי האנרגיה הנוסקים, אומרים שהם לא מפחדים מההחלטות של פוטין ומוכנים להגיב. הגילוי של הדליפה לא היה מקרי, והוא התרחש במקביל להחלטה של פורום G7 להטיל מחיר גג על ייבוא הנפט הרוסי, בניסיון לכווץ את מקורות המימון של פוטין למלחמה באוקראינה.
באמצע החודש שעבר ענקית הגז הרוסית גזפרום הודיעה כי תשבית את פעילות הצינור ל-3 ימים בסוף אוגוסט, לשם עבודות תחזוקה בלתי מתוכננות. בעוד שבאירופה חיכו לפתיחתו מחדש, במהלך סוף השבוע הודיעה החברה שאותרה דליפת נפט באחת הטריבונות והצינור לא יחזור לפעילות. עוד לפני השבתת הצינור האחרונה, רוסיה כבר הפחיתה את אספקת הגז שעוברת בצינור ל-20% מהקיבולת שלו.
"אנחנו מצפים מרוסיה לכבד את ההסכמים שלה, אבל אפילו אם השימוש באנרגיה כנשק יימשך או יתגבר, אני מאמין שהאיחוד האירופי מוכן להגיב", אמר ל-CNBC פאולו ג'נטילוני, נציב הכלכלה של האיחוד האירופי. "כמובן שאנחנו צריכים לחסוך באנרגיה, אנחנו צריכים לחלוק באנרגיה, המחסנים שלנו מלאים ברמה גבוהה ואנחנו לא מפחדים מההחלטות של פוטין".
אכן, מדינות אירופה ניצלו את הקיץ כי למלא את מחסני הגז שלהן. גרמניה למשל הצליחה להגיע לרמה של 84% במחסנים - אומנם לא מספיק במקרה שרוסיה תעצור לחלוטין את האספקה, אך פי שניים ממה שהיה בהם רק ביוני.
מחירי הגז כבר נסקו ב-400% בשנה
גזפורם דיווחה כי הציעה לחברת האנרגיה הגרמנית, סימנס אנרגיה, לתקן את הדליפה אך לא היה מקום לבצע את העבודות. סימנס הכחישה את הטענות, הבהירה כי לא הוצע לה לבצע את התיקונים וטענה שהסנקציות לא מונעות ממנה לבצע את העבודות. עוד הוסיפה סימנס כי הדליפה שעליה דיווחה גזפרום לא הייתה אמורה להשפיע על פעילות הטריבונה ובוודאי שלא להשבית את הצינור כולו. בינתיים רוסיה הודעה שתעביר משלוחי גז לאירופה דרך צינור הגז שעובר באוקראינה, אך אין בכך כדי לפצות לחלוטין על מה שאמור היה להישלח דרך נורד סטרים 1.
מחירי הגז הסיטונאיים נסקו ביותר מ-400% מאז אוגוסט אשתקד, והם לוחצים על משקי הבית באירופה שכבר נאנקים תחת האינפלציה. גם התעשייה האירופאית מתקשה לעמוד בקצב הייצור הקודם שלה כשאלו מחירי האנרגיה, ותעשיות של דשנים ואלומיניום נאלצו להפחית את הייצור. הנציבות האירופית מסרה כי ניתוק מוחלט מאספקת הגז הרוסית, יחד עם חורף קר, יוכלו לגרום להתכווצות התוצר באיחוד האירופי ב-1.5%, אם מדינות לא יכינו את עצמן מראש.
המחסור בגז הוביל את שוודיה, החברה באיחוד האירופי, לחשוף תוכנית סיוע לחברות אנרגיה. "אם לא נפעל, נמצא עצמנו בסכנה רצינית לשיבושים במערכת הפיננסית שלנו, תרחיש גרוע ביותר שיוכל להוביל למשבר פיננסי", אמרה ראש הממשלה השוודית מגדלנה אנדרסון. "פוטין רוצה לייצר הפרדה, אבל המסר שלנו ברור: אתה לא תצליח". בגרמניה כבר אישרו צווים שנועדו לצמצם את צריכת האנרגיה במדינה, בין השאר נאסר להשתמש בתאורה בשעות הלילה לצורכי נוי במקומות ציבוריים ובחנויות רחוב, וכן נאסר על הפעלת חימום במרחבים משותפים של מבני ציבור.