אחרי שנתיים של מגיפה שבהן שוק החתונות ספג מהלומה קשה, השנה ישנה עליה במספר החתונות - יותר מבכל עונה רגילה. על כל תאריך אטרקטיבי נלחמים זוגות רבים, והמחירים עולים בהתאם. אם בעבר חלמו הזוגות הצעירים לצאת עם רווח מהאירוע החגיגי והמרגש, ואולי אף עם חיסכון ראשוני לרכישת דירה, הרי שכיום הם לרוב מקווים שלא לצאת בהפסד כלכלי.

"כל פיפס קטן עולה כסף, ומבינים את זה רק אחרי" הסבירה ורד ליבמן, שהתכוננה רבות ליום חתונתה. "הוצאנו כ-100 אלף שקלים, אולי טיפה יותר. מטרת העל שלנו היא לא לצאת בהפסדים מהחתונה. אם נישאר עם קצת רווח לאיזה ירח דבש זה בכלל חלום".

חתונה (אילוסטרציה: 123RF‏)
עלייה של כ-50 אלף שקלים בהפקת אירוע החתונה | אילוסטרציה: 123RF‏

לדברי הדר גרינברג, מנכ"לית ״איזיווד״: "היום זוגות לא מדברים על לצאת רווחיים מהחתונה. הם מבינים שהמתנות אולי יכסו את העלויות אבל לצאת ממש עם רווח מהחתונה זה כבר כמעט ולא קורה". על כך מוסיף נועם לוי, בעל האולם קמילו – הבית הירוק בתל אביב: "בפן הכלכלי אנחנו רואים את הזוגות יותר חרדים להוצאות. הם לא לוקחים סיכונים ומשתדלים לעשות חתונה בהתאם ליכולת שלהם".

קפיצה של כ-300 שקלים לאורח

ההוצאה הגדולה ביותר של כל זוג היא כמובן אולם האירועים וההסעדה. מחיר המנה בחתונות כיום קפץ במידה ניכרת ביחס לשנים האחרונות. אם לפני הקורונה מחיר מנה בחתונה ממוצעת של כ-300 אורחים עמד על טווח מחירים שבין 350-250 שקלים, היום מחיר מנה לאותה החתונה עומד על 500-350 שקלים.

מחירי החשבונות עלו, מרכיבי המנות התייקרו וכך גם הדלק, החשמל והשירותים המקצועיים. "גם אנחנו בתור ספקים צריכים להעלות את המחירים שלנו בגלל שהכול מתייקר, בין אם זה החומרים ובין אם זה הייבוא לארץ - בסופו של דבר גם אנחנו צריכים להרוויח בהתאם" הסבירה נועה סולומון שעובדת כמאפרת.

חתן שובר את הכוס (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
"מטרת העל היא לא לצאת בהפסדים" | אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

נתון נוסף המעיד על התייקרות הוא זה שמראה עלייה של כ-50 אלף שקלים בהפקת החתונה מ-100 אלף שקלים בממוצע ל-150 אלף שקלים. "היום חתונה ממוצעת של 250 איש מתחילה בסביבות ה-120 אלף שקל הוצאות על סך כל החתונה" אומרת גרינברג ומוסיפה שבעלות זו נכללים "המקום, ספקי הליבה, אטרקציות ודברים נוספים".

מכינים מראש תוכנית מגירה

בתוך עליית המחירים שכוללת די-ג'יי שעולה בממוצע 7,000 שקלים, שמלות כלה שיכולות להגיע ל-15 אלף שקלים, חבילת צילום שעולה כ-10,000 שקלים, שיער ואיפור, אטרקציות, הסעות ושדרוג בר האלכוהול - יש זוגות רבים שנאלצים לקחת הלוואה כדי לעמוד בהוצאות החתונה. "היום לפעמים זוגות מראש מכינים הלוואה או איזושהי תוכנית מגירה - מה יקרה אם לא נקבל מספיק מתנות? וזה עצוב" הסביר רומן טימקובסקי, בעל האולם GRACE שבראשון לציון.

עדי גולדינר, שצפויה להתחתן עם בן זוגה נדב בחודש מאי סיפרה: "כל המחירים במשק עלו וכל בעל עסק מרשה לעצמו לצאת מפרופורציה לגמרי כי הוא חושב שגונבים אותו - זה נורא". דורון אלבז, שהתחתן עם זוגתו לילך בסוף חודש יוני האחרון סיפר: "היו לנו כמה אורחים בחתונה שבאו ואמרו: 'אין לנו טכנית את הכסף לשים כרגע את הצ'ק'.  אמרנו להם: 'הכול בסדר, עזבו. רק תגיעו. אנחנו מבינים. הכול טוב'".

לפי נתוני ״איזי טו גיב״, מי שנותנים את ממוצע המתנות בסכום הגבוה ביותר הם המשפחה הגרעינית שמעניקה 1,000 שקלים לאורח אחד ו-1,900 שקלים לזוג. מי שמגדירים עצמם חברים קרובים מעניקים 1,000 שקלים לאורח אחד ו-1,600 שקלים לזוג. המשפחה הקרובה מעניקה 500 שקלים לאורח אחד ו-800 לזוג, והמשפחה המורחבת מעניקה 450 לאורח ו-750 לזוג. חברים מהעבודה מעניקים 400 שקלים בממוצע לאורח אחד ו-700 שקלים לזוג. מי שמעניק את המתנה הנמוכה ביותר הם החברים של ההורים, שמעניקים 350 שקלים לאורח ו-650 שקלים לזוג.