בעקבות מסיבת העיתונאים של הנהלת שטראוס, שבה דיווח המנכ"ל על הימצאות יונים במפעל בעקבות השיפוץ, מגיעה תביעה ראשונה של בעל מניות בשטראוס נגד החברה. התביעה, שהוגשה אמש (שבת) לבית המשפט המחוזי תל אביב, דורשת מההנהלה לחשוף את המסמכים הקשורים בריקול, ביניהם כל דיווח שקיבלה החברה על חשד להימצאות סלמונלה וכן מסמכים המעידים על קיומן של יונים במפעל.
מגיש התביעה הוא בעל מניות פרטי בשטראוס, אורן ראול דה לנגה, המחזיק ב-12 ממניות החברה. לטענתו הצהרות נציגיה הבכירים של החברה מבהירים כי הזיהום במוצרים, שהביא לריקול העצום ולנזק משמעותי לבעלי המניות, נובע מהתנהלות כושלת של החברה ושל נושאי המשרה בה.
"ככל הנראה מחמת חשש החברה כי הכשלים שהתגלו על ידי משרד הבריאות יוצגו על ידו לציבור, הוחלט בחברה 'להקדים תרופה למכה', כך שבכיריה ערכו מסיבת עיתונאים, שבה הם חשפו טפח (וככל הנראה כיסו טפחיים) ביחס לאירועים שהובילו לריקול אדיר המימדים, שהסב לחברה נזק עתק וצפוי להמשיך לפגוע בה בעתיד הנראה לעין", נכתב בתביעה.
"העובדה שמצב דברים זה שבו לא ננקטו פעולות המונעות חדירת יונים למפעל השוקולד הנוזלי של החברה - הינו בלתי נתפס"
התובע מביא ציטוט מדבריו של המנכ"ל, אייל דרור, הנוגעים להימצאות היונים במפעל השוקולד: "אני כבר יכול לומר שיש כמה ליקויים לא קלים, לא פשוטים, שכמובן חשפנו אותם בפני משרד הבריאות. ליקויים שאנחנו נצטרך לטפל בהם. אני לא יודע אם הם קשורים לריקול, אבל זה לא חשוב. מבחינתנו זאת הייתה אחת הסיבות שהחלטנו לעשות את מה שעשינו ואני יכול לומר שניתן לכם ככה את הדברים המרכזיים. בשבועות שלפני הגילוי הראשון עשינו שיפוץ במפעל והשיפוץ הזה לא התנהל לפי הנהלים שלנו וכמו שהוא צריך להיות...
"בערך כחודש לפני האירוע היו מספר ימים שזוהו אצלנו יונים במפעל. זה משהו שקורה לפעמים. במפעל השוקולד הנוזלי. כמובן אנחנו עובדים עם חברות הדברה, חברות הדברה רציניות ולעיתים הדברים האלה קורים במפעלי מזון. הם לא צריכים לקרות אבל גם פה יש נהלי העבודה כשזה קורה וזה לא התקיים במקרה שלנו".
על אמירות אלה נכתב בתביעה: "מדובר בהודאת בעל דין ברורה וחד משמעית להתנהלות מפרה, כושלת ובלתי סבירה בחברה המייצרת מזון ונדרשת לרמה הגבוהה ביותר של בטיחות ואחריות, והעובדה שמצב דברים זה שבו לא ננקטו פעולות המונעות חדירת יונים למפעל השוקולד הנוזלי של החברה (אירוע שמשמעו בין היתר שיתוק פעילות משמעותית ביותר של החברה וסיכון לקוחותיה) הינו בלתי נתפס".
עוד צוטט המנכ"ל בנוגע לאינדיקציות שהתקבלו בחברה על כך שיש חריגות במוצרי השוקולד, שככל הנראה לא נבדקו מספיק. "בחברה לא מצאו לנכון לבחון את טענות אותו לקוח, בוודאי שלא לעומק ועל אחת כמה וכמה לא נקטו בצעדים מתחייבים בשים לב לחומרת הסיכון והיקף תפוצת המוצרים, תוך חריגה בוטה מנהלי החברה, בניגוד לכל התנהלות סבירה ובניגוד למדיניות ניהול הסיכונים שהוגדרה על ידי נושאי המשרה של החברה", נכתב על כך בתביעה.
בשל טענות אלה והנזק הכלכלי המשמעותי שהחברה צופה לבעלי המניות שלה, התובע ביקש מבית המשפט לדרוש חשיפה של מסמכים רבים ביניהם: פניות לקוח אל החברה כי בדיקות מעבדה שבוצעו על ידי הלקוח מצביעות על חריגות במוצרי החברה, כל תוכניות שיפוץ המפעל וההודעות בין הנהלת החברה לאנשי המקצוע, לרבות המסמכים הקיימים שעסקו בהימצאות יונים. המסמכים יוכלו לשמש את בעלי המניות לבדיקה מקיפה ולהגשת תביעה אם ירצו בכך.