שבועיים וחצי אחרי שנסגרה עסקת טוויטר, בכתב העת האמריקני פורצ'ן בדקו אתמול (רביעי) את מסמכי ההצעה שהגיש מנכ"ל ומייסד SpaceX אילון מאסק. האיש העשיר בעולם רוכש את טוויטר בתמיכת כמה מהמשקיעים הבולטים בעולם, ובמסכים עלה שמו של משקיע מיוחד מאוד - הנסיך הסעודי והפילנתרופ אל-וליד בן טלאל, בעל מניות ותיק בטוויטר. על פי מסמכי ההצעה, במקום לפדות את מניותו בחברה, אל-וליד ישקיע 1.9 מיליארד דולר – ויהיה השותף העיקרי של מאסק. מה ששיכנע את הנסיך הסעודי היה ככל הנראה ההבטחה שמאסק הציג למשקיעים, שלפיה ההכנסות השנתיות יוכפלו בשנתיים הקרובות.
לקח רק שלושה שבועות עד שמאסק הצליח להפוך את הנסיך מאויב לבעל בריתו. כשמאסק חשף את הצעתו באמצע אפריל, אל-וליד פרסם בטוויטר: "אני לא מאמין שההצעה המוצעת מתקרבת לערך הפנימי של טוויטר. בהיותי אחד מבעלי המניות הגדולים וארוכי הטווח של טוויטר, אני דוחה את ההצעה הזו". עם זאת, ב-6 במאי, הנסיך הסעודי חבר למאסק, וצייץ: "זה נהדר לחבור אליך ידידי 'החדש', אתה תהיה מנהיג מצוין עבור טוויטר כדי למקסם ולהניע את הפוטנציאל הגדול שלה". למרבה הפלא, במקום לפדות את כמעט 35 מיליון המניות שבהם הוא מחזיק, אל-וליד הכריז שהוא למעשה יגלגל את כל זכיותיו למניות בטוויטר בשליטת מאסק תמורת השקעה של 1.9 מיליארד דולר.
הנסיך הסעודי הוא המייסד והבעלים של 95% של תאגיד הענק הסעודית "קינגדום הולדינג". לפני עשור, הוא השקיע 300 מיליון דולר בטוויטר כשהיא עדיין הייתה חברה פרטית, ולפי כל הדיווחים הוכיח שהוא בעל מניות סבלני ושקט. בהצעה הפומבית שפורסמה, מאסק והבנקאים שלו מבטיחים לספק סך של 46.5 מיליארד דולר למימון העסקה. הסכום הכולל מגיע בשלושה נתחים גדולים, וכולל בין היתר 27.25 מיליארד דולר במזומן שיסופקו מהונו האישי של מאסק ויגייסו ממשקיעים אחרים. מדובר בעסקה שלאחריה טוויטר תהפוך שוב לחברה פרטית. בעסקה מאסק סוגר חובות של 13 מיליארד דולר על המאזן של טוויטר כדי לסייע במימון העסקה.
מכיוון שהחוב מממן כמעט 30% מהרכישה, המשקיעים מקבלים חלקים גדולים בחברה לפי הכסף שהשקיעו. היתרון הזה עשוי להפיג את חששותיו של אל-וליד שרוכש מחדש את המניות במחיר גבוה בהרבה מזה שהיה לפני הצעת מאסק. מצד אחד, הנסיך הסעודי יכול לקבל הון נוסף בזכות העסקה. החזקה של 1.9 מיליארד דולר של הנסיך במחיר של 54.20 דולר למניה תקנה לו 5.65% מטוויטר - כמעט רבע יותר מהחזקתו הנוכחית שעומדת על 4.57%.
מנגד, אל-וליד מסכן את הרווח הגדול שלו בכך שהוא מחזיר את המניה שלו לטוויטר במחיר הגבוה שהציב מאסק. עם זאת, לפי הדיווחים מאסק הבטיח למשקיעים פוטנציאליים שהוא יכפיל לכל הפחות את ההכנסות של טוויטר בשנתיים הקרובות. הנסיך הסעודי ככל הנראה חושב בבירור שמאסק יניע את מניית טוויטר לשווי של יותר מ-54.20 דולר למנייה ולכן בחר לבסוף בצד הזה.
נראה בטוח שאם העסקה תתרחש, מאסק והנסיך הסעודי יהיו שני בעלי המניות הגדולים של טוויטר. הנסיך הסעודי יחזיק בכמעט 6% מהחברה, ומה עם מאסק? עדיין לא ברור באופן מדויק, אך לפי ההערכות הוא יחזיק בכ-55% מטוויטר.
מאסק גם צבר 7.14 מיליארד דולר מ-20 משקיעים גדולים, בין היתר מלארי אליסון, מייסד ושותף בחברת אורקל, שהשקיע מיליארד דולר, מחברת סקויה קפיטל ומבורסת מטבעות קריפטוגרפיים "בינאנס" (500 מיליון דולר כל אחת).
בתוך כך, בשבוע שעבר פורסם בניו יורק טיימס כי מאסק מעוניין להקפיץ את ההכנסות השנתיות של טוויטר ל-26.4 מיליארד דולר תוך 6 שנים - כך עולה מהמצגת שהציג המיליארד למשקיעים. על פי הפרסום בטיימס, ההכנסות מפרסום יירדו ל-45% מכלל ההכנסות של החברה, לעומת 90% ב-2020, ויעמדו ב-2028 על 12 מיליארד דולר, בעוד שמנויים צפויים להכניס 10 מיליארד דולר נוספים.