המלחמה באוקראינה משפיעה על הכלכלה העולמית באופן דרמטי: בעולם חוששים כי ההחלטה של מדינות האיחוד האירופי, רק השבוע, להטיל אמברגו על חלק גדול מהנפט הרוסי רק עשוי להחריף את משבר האנרגיה, שעל פי ההערכה הוא החמור ביותר מאז משבר הנפט ב-1973. בשבועות האחרונים העריך הבנק העולמי כי עד סוף שנת 2022 צפוי זינוק של יותר מ-50% במחירי האנרגיה העולמיים, וזינוק של כ-40% במחירי המזון. החשש המיידי: מאות מיליוני בני אדם יושפעו ממשבר מזון חמור, ורבים ייאלצו לוותר על מרכיבי תזונה בסיסיים.
כמו בישראל, גם במדינות רבות ברחבי העולם חווים בתקופה האחרונה זינוק חמור במחירי המזון בפרט, ויתר עלויות המחייה בכלל. באיראן מתנהלות הפגנות אלימות באזורים נרחבים מזה כמה שבועות, בטורקיה האינפלציה ממשיכה לשבור שיאים והלירה חצתה השבוע שיא שלילי חדש, בארה"ב האינפלציה חוגגת ומחירי הדלק מגיעים לשיא של שנים וגם בבריטניה נרשמים שיאי אינפלציה של יותר מ-40 שנה, ורבים מהבריטים הודו רק לאחרונה כי הם נאלצים לוותר על ארוחה ביום.
המשבר הכלכלי הכבד לא נגרם רק בשל המלחמה בין רוסיה ואוקראינה - שתיים מיצואניות האנרגיה והמזון הגדולות ביותר בעולם בימים שלפני המלחמה. עוד לפני כן נרשמו עליות מחירים גבוהות במיוחד, על רקע היציאה העולמית ממשבר הקורונה וההגבלות הרבות שהוטלו על האוכלוסייה בשנתיים האחרונות. לכך אפשר להוסיף גם את הזינוק הגדול במחירי ההובלה הימית.
ארה"ב
האינפלציה בכלכלה החזקה ביותר בעולם צמחה בשנה האחרונה בכמעט 9% - שיעור שלא נראה במדינה מאז שנות ה-80. בחודש מאי דווח שהאינפלציה זינקה ב-8.3% ביחס לתקופה המקבילה בשנה שעברה. הנתון הזה נמוך מהנתון שנמדד בחודש אפריל – אז הוא עמד על 8.5% - הגבוה ביותר מאז 1981.
במקביל, מחירי הדלק בארה"ב כבר שוברים שיאים, עם מחיר ממוצע של 4.62 דולרים לגלון. מומחים מעריכים כי העלייה צפויה להימשך ומחירו של גלון עשוי להגיע למחיר של יותר מ-5 דולרים. המשבר צפוי להשפיע בצורה גדולה על העתיד הפוליטי בארה"ב, עם התחזיות הרבות להתרסקות של המפלגה הדמוקרטית בבחירות אמצע הכהונה לבית הנבחרים שייערכו בחודש נובמבר. באופן מסורתי, אחד הדברים שמשפיעים יותר מכל על דעת הקהל האמריקנית בבחירות הוא מחיר הדלק.
בריטניה
האינפלציה בחודש אפריל עמדה על יותר מ-9% - שיא של יותר מ-40 שנה. מדובר בזינוק של יותר מ-2% ביחס לחודש מרץ, אז היא עמדה על 7%. לפני כשבועיים פורסם סקר נרחב בבריטניה, אשר קובע כי לפחות אדם אחד מכל ארבעה בבריטניה נאלץ לדלג על ארוחה בשל המצב הכלכלי הקשה במדינה.
הזינוק הגדול במחירים מושפע מהמשבר הכלכלי הגלובלי, לצד המכה מהעלייה במחירי האנרגיה ובחירי המזון. הבוקר דווח כי העלייה במחירי מוצרי המזון הטרי בבריטניה זינקה ל-4.5% בחודש מאי, לעומת 3.5% בחודש אפריל. מדובר בזינוק החד ביותר במוצרי המזון הטרי בממלכה מאז אפריל 2012.
טורקיה
המשבר הכלכלי הנרחב במדינה נמשך כבר תקופה ארוכה, והאינפלציה שם ממשיכה לשבור שיאים של כל הזמנים, בשיעור של יותר מ-70%. גם בשבוע האחרון המשיכה הלירה הטורקית להתרסק, וערכה ביחס לדולר (שנמצא במגמת התחזקות) אחד עבר את הסכום של 16 לירות. הצניחה בשער הלירה נמשך למרות שהנשיא ארדואן הצליח לבלום אותה לפרק זמן קצר של כמה חודשים, באמצעות כמה מהלכים שבהם התערב בפעילות הכלכלית במדינה. אחת התופעות שכבר ניכרות היא הגירה מסיבית של פועלים טורקים למדינות רבות, כולל ישראל – במטרה למצוא פרנסה בטוחה יותר.
במקרה של טורקיה, המשבר הכלכלי מתבטא בין היתר בכך שהנשיא ארדואן נדרש לבצע שורת פעולות מדיניות שספק אם היה עושה אותן בזמן מצב כלכלי תקין. חידוש היחסים עם מדינות המפרץ, ובעיקר עם סעודיה ואיחוד האמירויות – עימן ניהל ארדואן סכסוכים מרים במשך שנים, היא דוגמה אחת למגמת הפתיחות המדינית באנקרה, מתוך רצון לזכות בהשקעות מפרציות בשווי עשרות מיליארדי דולרים. ייתכן שגם חימום היחסים עם ישראל, ובראשם מאמציו של ארדואן לרתום אותנו למיזמים משותפים בתחום הגז, נובע מהמשבר הכלכלי הכבד שהוא נקלע אליו.
סרי לנקה
סרי לנקה מתמודדת במשך שבועות ארוכים עם המשבר הכלכלי החמור ביותר בתולדותיה. מעבר לשורת אירועי שחיתות וכשלים מתמשכים בניהול המדינה, מגפת הקורונה העלימה מיליארדי דולרים מקופת המדינה בשל הפגיעה הקשה בתיירות. כך לדוגמה, בשנת 2019 עמדו ההכנסות של סרי לנקה מתיירות על יותר מ-3.6 מיליארד דולרים, וב-2021 עמד הסכום הזה על כחצי מיליארד דולרים בלבד.
המצב הכלכלי הקשה מביא לכך שכמעט ואין דלק במדינה, ונהגים מעידים כי הם נאלצים לעמוד בתור לתחנת הדלק במשך יותר מ-12 שעות. כעת, בימים האחרונים גוברים הדיווחים כי המשבר הכלכלי צפוי להיתרגם גם למשבר בריאותי – כשהמדינה לא מצליחה להמשיך ולייבא חלק ניכר מהתרופות של האזרחים. הפגנות נרחבות נמשכות גם לאחר התפטרות הממשלה ומינויה של ממשלה חדשה.
איראן
בשבועות האחרונים מתמודדים השלטונות באיראן עם גלי מחאה נרחבים, בעיקר על רקע מה שנתפס כחוסר יכולתה של הממשלה לבלום את עליות המחירים הגדולות. האינפלציה באיראן בחודש מאי הייתה גבוהה ב-3.5% ביחס לחודש הקודם, ובסך הכול עמדה על קרוב ל-40%. המחאות הגדולות משדרות חוסר שביעות רצון גדול ממנהיגותו של הנשיא אברהים ראיסי, ורבים כבר טוענים כי חוסר ניסיונו בניהול המדינה מהווה חלק גדול במצב הכלכלי הנוכחי.
1) The Biden administration has been asleep while Iranian protestors are getting killed and chanting “Death to Khamenei”.
— Masih Alinejad ️ (@AlinejadMasih) May 31, 2022
Iran has been experiencing massive anti-regime protests and so far @USEnvoyIran’s only priority is the JCPOA. The US must care about human rights in Iran! pic.twitter.com/rp9EkySLgs
Tension in #Semnan, #Iran. pic.twitter.com/7GW7hD7Eii
— Hossein Ghazanfari (@TehranDC) May 31, 2022
המחאות, שמדוכאות ביד קשה על ידי כוחות הביטחון, קיבלו תמריץ לאחר קריסת רב-קומות מסחרי בעיר אבדאן שהביאה למותם של 34 בני אדם. האירוע הזה, הגם שאינו נקשר באופן ישיר לממשלה הנוכחית, מסמל בעיני רבים את עומק השחיתות במדינה והיעדר הטיפול בליקויים רבים במישור האזרחי. במסגרת מאמצי השלטונות לדכא את המחאות הרבות דווח על מפגינים רבים שנהרגו, הועלמו ונפצעו כתוצאה מהאלימות הקשה של אנשי כוחות הביטחון האיראניים.
In Bushehr via @1500tasvir, with crowds chanting "Our enemy is right here! They lie in saying it's America.": 2/2 pic.twitter.com/b7ynA7Tx72
— Jason Brodsky (@JasonMBrodsky) May 30, 2022
יוון
מחאות נרחבות פרצו בשבועות האחרונים גם ביוון – במחאה על הפער הגדול בין יוקר המחייה ההולך וגדל לבין השכר הממוצע הנמוך. בחודש מרץ הגיעה האינפלציה ביוון ל-8.9% - שיא של 27 שנים. אחד הדברים שמשפיעים יותר מכל על המחאה הם מחירים האנרגיה והדלק. "נמשיך להיאבק בכל הכוח, פשוט מפני שמעמד הביניים העובד כבר לא יכול לשרוד", אמרה מפגינה בשם קטרינה לסוכנות הידיעות רויטרס.
רק בשנת 2018 הצליחה יוון להתאושש סופית מעשור של משבר כלכלי קיומי, רק כדי לגלות שמשבר הקורונה והמלחמה באוקראינה מאיימים להחזיר אותה שנים לאחור. ראש ממשלת יוון קיריאקוס מיטסוטאקיס כבר מיהר לפנות למדינות האיחוד האירופי בדרישה שיבצעו פעולות שיסייעו לפתור את המשבר העולמי, וילחמו במחירי האנרגיה הגבוהים.
אלו הן רק חלק מהמדינות שמתמודדות בחודשים האחרונים עם משבר כלכלי קשה שמאיים לפגוע בחייהם של רבים וביכולתן של ממשלות רבות לשרוד. ההערכה הכללית היא כי צפויות עוד כמה שנים קשות, ומשבר המחירים החמור בתחומי המזון, האנרגיה, ההובלה ואחרים עוד ילך ויגדל.