"יהיה סוג של חורף בשוק הקריפטו": בורסת הקריפטו המשיכה לספוג ירידות גם בשבוע האחרון. המחיר של הביטקוין צנח לשפל של שנה, ונסחר מתחת ל-30 אלף דולר, ואיתו גם שאר המטבעות הקריפטוגרפיים. לצניחה הזאת יש כמה סיבות, בין היתר התרסקות המטבע "לונה", שזעזעה את השוק והובילה לירידות חדות בכל המטבעות הדיגיטליים. משקיעים רבים חוששים בקשר לעתיד ותוהים מה לעשות. שוחחנו עם מומחים בתחום שהסבירו: "יהיו 9-6 חודשים קשים – אבל בטווח הארוך השוק יחזור לקדמותו".
נכסי קריפטו השילו שווי של כמעט 800 מיליארד דולר בחודש. הביטקוין רשם לפני שלושה ימים שפל של כמעט שנה - עם ירידה חדה של 12% מתחת לשווי של 30 אלף דולר, זאת לראשונה מאז יולי 2021. שווי השוק של המטבע עומד עתה על 587 מיליארד דולר והוא נסחר בקצת מעל ל-32 אלף דולר.
לצניחה הנוכחית בשוק יש כמה סיבות. ראשית, הסביבה המקרו כלכלית והציפיות להעלאת ריבית משמעותית בכל העולם, מרחיקים את המשקיעים מנכסים שנחשבים מסוכנים. זו הסיבה לנפילת מניות הטכנולוגיה בשבועות האחרונים, וביתר שאת לצניחה החופשית של שוק הקריפטו שנחשב מסוכן באופן ייחודי.
בנוסף, השוק ספג מכה אדירה בעקבות קריסת מטבע לונה, שהיה אחד מ-10 המטבעות החזקים בשוק וירד ב-99% מהשווי שלו. בנוסף לכך, בורסת הקריפטו הושפעה גם מהדברים שקשורים לסביבה המאקרו-כלכלית כמו עלייה באינפלציה בארה"ב, שיעורי הריבית הגבוהים בארה"ב וחוסר היציבות הכלכלית העולמית שנגרמת על ידי המלחמה באוקראינה.
תקווה לסביבה רגולטורית נוחה יותר כבר השנה
אסטרטג הקריפטו והנכסים הדיגיטליים של בנק אוף אמריקה, אלקש שאה, הסביר לכתב העת פורצ'ן: "למרות שהערכת השווי הכוללת של המגזר תקועה בין 1.5 טריליון ל-2.3 טריליון דולר בחודשיים האחרונים, זה עשוי להשתנות עד סוף השנה בגלל הגדלת הסימנים שהממשלה האמריקנית תציע תקנות לקריפטו. התחושה שלנו היא שעד סוף השנה הזו אם נתחיל לקבל קצת בהירות רגולטורית, זה גם ייתן מספיק זמן להרבה גורמי מאקרו לעכל".
בשיחה עם N12 התייחס ג'ון אזרואל, סמנכ"ל בלוקצ'יין בחברת המסחר בנכסים דיגיטליים INX, לקריסת המטבע לונה: "קרה אירוע משמעותי לפני כמה ימים, אחד מ-10 המטבעות החזקים בשוק שנקרא לונה התרסק. כשאירוע כזה קורה אז יש לכך השלכות על השאר. להרבה חברות, משקיעים ושחקנים גדולים בשוק היה לונה. אז בגלל הצניחה הם נאלצו למכור הרבה מהמטבעות שהם מחזיקים כדי לכסות את ההפסד".
עם זאת, הסביר אזרואל כי השוק ראה צניחות כאלו בעבר והתאושש. "כולנו ראינו את הצניחה והירידות של 60% בשוק, אז אין פה משהו חדש, אם אנשים רוצים להגיע להצלחה אז הם צריכים לקחת סיכונים וגם להסתכל לטווח הארוך", טען. "בטווח הקצר אני חושב שלשוק ייקח זמן לצאת מזה – אז אני מצפה ל-6-9 חודשים שיהיו סוג של חורף בשוק הקריפטו. אנחנו נראה את השוק מתייצב לאט לאט ועוד יהיו ירידות, אבל בטווח הארוך אני חושב שהמצב יחזור לקדמותו".
"כמו השקעה בסטארט-אפ בשלב מוקדם"
אדם דל, שותף לשעבר בגולדמן זאקס ומנכ"ל Domain Money, פלטפורמת השקעות במניות וקריפטו למשקיעים קמעונאיים, הסביר לכתב העת האמריקני פורצ'ן: "למרות שמחירי מטבעות הקריפטו ירדו, מה שהמשקיעים באמת צריכים להתמקד בו הם היסודות. משקיעים צריכים להסתכל על פרויקטים כפי שהם יסתכלו על מניה טכנולוגית מתפתחת".
"אני חושב שנכון לחשוב על הטכנולוגיות האלה באותו אופן שבו אתה עשוי לחשוב על השקעה בסטארט-אפ בשלב מוקדם אם היית בעל הון סיכון", אמר דל. "רבים מהם נכשלים, אבל אלה שמצליחים יכולים להניב תשואות גבוהות להפליא".
איתי אבנרי, משנה למנכ"ל חברת המסחר בנכסים דיגטליים INX, אמר בשיחה עם N12: "אני חושב שיש פה משהו יותר גדול שצריך להסתכל עליו. אני רואה כסימן חיובי ששוק הקריפטו יורד עם שוק המניות הכלכלי. אני רואה בזה סימן חיובי על שוק הקריפטו בכלל. בעצם מתייחסים לקריפטו כנכס מהמניין, אז כשיש ירידות אז כולם יוצאים. כשהשוק יגיע למחיר נמוך שוב, אנחנו נראה את כולם נכנסים כמו מקומות מוסדיים".
"יש הרבה מאוד מטבעות, יותר מאלפים, ויש הרבה שאתה לא יודע מי עומד מאחוריהם, הם גם בדרך כלל נסחרות בבורסות לא רגולטוריות", הוסיף אבנרי. "בארה"ב אמרו שנראה יותר ויותר מטבעות קריפטוגרפים שיוגדרו כנייר ערך. בפועל זה אומר שתהיה דרישה הולכת וגוברת מבורסות לעבור הסדרה מסיבית ורגולציה – וזה דבר טוב, גם למשקיעים וגם למוסדיים".