ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום (ראשון) את הצעת החוק של ח"כ גבי לסקי שמציעה לפשט את תלוש השכר ואף להעביר יחד איתו פירוט הסכומים באקסל. הצעת החוק נועדה לסייע לכל העובדים במשק ללמוד את תלוש השכר שלהם ולהקל עליהם לאתר טעויות ואי-התאמות. החוק יצטרך לעבור את אישור הכנסת.
בדברי ההסבר להצעת החוק, שנכתבה ביחד עם "קרן ברל כצנלסון", הוזכר התיקון לחוק הגנת השכר שנחקק כבר ב-2008 וקבע מהם הפרטים אשר חובה לכלול בכל תלוש שכר. התיקון הסדיר לראשונה את התחום ושיקף לעובדים את הפרטים השונים המרכיבים את שכרם. יחד עם זאת, מכיוון שהתיקון לא קבע מבנה נוסח ומראה אחידים לתלוש השכר, עובדים רבים עדיין מתקשים ללמוד לקרוא את תלוש השכר שלהם ולזהות טעויות ושגיאות שמשמעותן הכספית עשויה להיות משמעותית.
כך למשל, מסקר שערכה "קרן ברל כצנלסון" בחודש שעבר באמצעות מדגם בקרב מדגם מייצג של 504 ישראלים, עלה כי רבע (25%) מבין כלל הישראלים לא יודעים לקרוא ולהבין את תלוש השכר שלהם. בקרב צעירים עד גיל 35, הנתונים אף חמורים יותר, שליש (33%) מעידים שהם לא יודעים לקרוא ולהבין את תלוש השכר שלהם. עוד עלה מנתוני הסקר כי כמעט שני שליש (64%) מהנשאלים מצאו טעויות ונתונים לא נכונים בתלוש השכר שלהם.
לכן קביעת מבנה נוסח ומראה אחידים תאפשר לכל עובד לרכוש את המיומנות לקריאת התלוש פעם אחת ולהשתמש בה לאורך כל שנותיו בשוק העבודה. על כן מוצע בהצעת החוק כי השר האחראי על זרוע העבודה יקבע מבנה, נוסח ומראה אחידים של התלוש. כמו כן מוצע לקבוע כי בנוסף לתלוש השכר יקבל כל עובד גיליון אלקטרוני (אקסל), שיכלול את נתוני התלוש ופנקס השכר.
ח"כ גבי לסקי: "הנגשת תלוש השכר היא בשורה גדולה לעובדים ולעובדות. מטרתה של הצעת החוק היא להעניק לעובד ולעובדת את הכלים שיאפשרו לו לבדוק אם כל הזכויות שלו נשמרות על ידי המעסיק. אם יש טעויות בגובה ההפרשות, ימי החופשה וכו', ניתן יהיה לאתרן בקלות ולבקש מהמעסיק תיקונים. מהלך זה נעשה בשיתוף פעולה עם משרדי הכלכלה והאוצר ביחד עם ההסתדרות, גורמי המעסיקים וקרן ברל כצנלסון, כשהעובדים הם לנגד עיניהם. אני מברכת את כל העוסקים במלאכה, עבודה רבה עוד לפנינו".