אילון מאסק הודיע שרכישת טוויטר בהקפאה - מניית הרשת החברתית צונחת במסחר המוקדם. "העסקה מופסקת באופן זמני בהמתנה לפרטים התומכים בחישוב שחשבונות ספאם/חשבונות מזויפים אכן מייצגים פחות מ-5% מהמשתמשים בטוויטר", על פי הפרסום. המניה צונחת בכ-19% במסחר המוקדם בוול סטריט.
לפי הדוחות הכספיים של החברה מהרבעון האחרון, לטוויטר יש 229 מיליון משתמשים פעילים יומיים. בהגשה ל-SEC העריכה כי מספר החשבונות הכוזבים או הספאמרים מייצגים פחות מ-5% מהמשתמשים הפעילים הניתנים למונטיזציה, כך שאם זה נתון מהימן מדובר ב-11.4 מיליון חשבונות מזויפים. מאסק צייץ בעבר כי בין הדברים שנמצאים גבוה בסדר העדיפויות שלו - הוא הסרת "spam bots", בוטים דואר זבל לדבריו, מהפלטפורמה. מאסק מעוניין שטוויטר תאשר את הנתון לפני שימשיך בעסקה.
במסמך שהגישה טוויטר נכתב כך: "ביצענו סקירה פנימית של מדגם חשבונות ומעריכים כי הממוצע של חשבונות כוזבים או ספאם במהלך הרבעון הראשון של 2022 ייצג פחות מ-5% ממספר המשתמשים היומיים שלו במהלך הרבעון. בקביעה זו, הפעלנו שיקול דעת משמעותי, כך שההערכה שלנו לגבי חשבונום כוזבים או ספאם עלולה שלא לייצג במדויק את המספר האמיתי של חשבונות כאלו, והמספר האמיתי של חשבונות כאלו עלול להיות גבוה יותר ממה שהערכנו".
בעבר כבר דווח על בעיות חשבון שהיו לטוויטר. לפני כמה שבועות היא אמרה בדוחות הכספיים שלה שהיא ספרה לא נכון את כמות המשתמשים היומיים שלה במשך שלוש שנים ברציפות, כך שהציגה מספר גבוה יותר ממה שהיה באמת. החברה אמרה ששגיאה טכנית הביאה לכך שהיא סופרת חשבונות כפעילים, למרות שהם קשורים למשתמש בודד, וכי הדבר הזה הוביל לכ-2 מיליון משתמשים יותר בכל רבעון.
טוויטר לא הגיבה לבקשת התגובה לדיווחים ברחבי העולם, אך מאסק עצמו צייץ בטוויטר קישור לכתבה ברויטרס עם הפרטים הנ"ל.
Twitter deal temporarily on hold pending details supporting calculation that spam/fake accounts do indeed represent less than 5% of usershttps://t.co/Y2t0QMuuyn
— Elon Musk (@elonmusk) May 13, 2022
מאסק הודיע בחודש שעבר כי בכוונתו לרכוש את טוויטר תמורת 44 מיליארד דולר. מנכ"ל טסלה ו-SpaceX הציע לרכוש במזומן 100% ממניות הרשת החברתית טוויטר עבור 54.2 דולר למניה - סכום המשקף שווי של 43 מיליארד דולר ופרמיה של 18.2% על מחיר המניה לפני ההצעה. לעומת המחיר של מניית טוויטר כשמאסק החל לרכוש החזקות ב-28 בינואר, מדובר בפרמיה של 54%.
עוד לפני הצניחה במחיר המניה היום, שווי השוק של החברה ירד ב-9 מיליארד דולר מתחת למחיר ההצעה עקב חששות המשקיעים מהתקיימות העסקה. שווי השוק של החברה נע כעת סביב 34.4 מיליארד דולר, כשמחיר המניה אמש ננעל על 45 דולר. כעת, כאמור, הוא צונח בקרוב ל-20% ל-36.6 דולר.
על פי תנאי העסקה, אם טוויטר או מאסק מחליטים לבטל את העסקה, הם יהיו חייבים לשלם לצד השני דמי סיום של מיליארד דולר.
אי אפשר לדעת כרגע בדיוק מה מאסק מעוניין לעשות במהלך הזה, אבל אפשר להעריך שמספר יותר גדול מ-5% ידאיג אותו. אחד הדברים שמאסק אמר שהוא מעוניין לעשות זה "לאמת את כל בני האדם" המשתמשים בטוויטר כדי לנקות את הספאם. לצד זאת, ישנן הערכות כי מאסק אולי מעוניין לנסות לנצל את מגמת הירידה של מחיר המניה בימים האחרונים (ובפרסום ציוץ שכזה שהוביל לירידה כה משמעותית במסחר המוקדם) כדי לנסות להוביל מו"מ למחיר נמוך יותר סביב הרכישה.
מאסק נחקר בנוגע לגילוי המאוחר של רכישת המניות
מוקדם יותר השבוע, מאסק אמר כי הוא יבטל את החסימה שניתנה לנשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, ברגע שתושלם העסקה. למרות שטראמפ אמר כי הוא לא מעוניין לשוב לרשת חברתית שנהגה בו לא כראוי, זה מראה איך מאסק רואה את תפקיד ניהול התוכן ואיך הרשת החברתית צריכה לאפשר הרבה יותר.
לאחרונה התברר שרגולטורים פדרליים חוקרים את הגילוי המאוחר של מאסק לגבי ההחזקה המשמעותית שלו - עיכוב שאפשר לו להמשיך לרכוש מניות נוספות מבלי שבעלי מניות אחרים ידעו שהוא הופך לבעלי החברה.
ברשות ניירות ערך של ארה"ב (SEC) חוקרים את ההגשה באיחור של הטפסים שעל המשקיעים להגיש כשהם קונים יותר מ־5% של מניות חברה כלשהי. הגילוי מתפקד כסימן מוקדם לבעלי המניות וחברות, שמשקיע בעל השפעה עשוי לנסות להשתלט או להשפיע על החברה. מאסק הגיש את הטופס ב־4 באפריל, לפחות 10 ימים אחרי שההחזקה שלו בחברה עברה את הנקודה שממנה יש לדווח.
הכתבה פורסמה לראשונה ב"גלובס".