בדרך לירידה במחירי הדלק? נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, הורה אמש (חמישי) לשחרר כמות חסרת תקדים של רזרבות נפט אמריקניות, בצל החשש ממשבר אנרגיה באירופה ועליית מחירים בעולם כולו, בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה.
מדובר בשחרור של כ-180 מיליון חביות במשך חצי שנה, כמיליון חביות ליום, וזו פתיחת הרזרבות הגדולה ביותר בארה"ב מאז 1974. מחירי הנפט צנחו כבר בעקובות דיווחים על החלטתו של ביידן, זאת על אף שברור שגם כמות כזו לא תביא לפתרון מוחלט של משבר האנרגיה.
ביידן הבטיח לקדם צעדים נוספים לפתרון המשבר והבטיח ששחרור הרזרבות "יהווה רק גשר עד לסוף השנה, אז הייצור המקומי יתפוס את הקצב הדרוש". הנשיא מקדם תשלום שיוטל על חברות שבוחרות שלא להשתמש בבארות הנפט שבשטחן (אם השטח מוחכר מהמדינה) כמו גם השקעות שיאיצו אימוץ של מקורות אנרגיה חלופיים וירוקים יותר.
בעקבות הודעת הנשיא נפט מסוג "ווסט טקסס" ירד ב-7% לכ-100 דולר לחבית, ומחיר "ברנט גולמי" ירד ב-5.4% ל-107 דולר לחבית. הנשיא הבהיר שפתיחת כזו של הרזרבות האמריקניות היא חסרת תקדים", זאת על אף שהכמות כולה שווה לכיומיים של צריכת נפט עולמית (כ-100 מיליון חביות ביום).
מחיר הדלק יירד בישראל?
בתחילת חודש מרץ, כשבוע לאחר הפלישה הרוסית, עלה מחיר הנפט העולמי מעל 100 דולר לחבית לראשונה מאז 2014. הנסיקה במחיר משפיעה על העולם כולו, ומעלה את מחירי הדלק שמשלמים הצרכנים כמו גם את מחירי התובלה, הטיסות וכל התעשיות שמשתמשות באנרגיה מסוג זה. במקביל אספקת הגז הטבעי לאירופה בסכנה, בעקבות איומיו של פוטין על קבלת תשלום ברובל בלבד ממדינות לא ידידותיות, וישנו חשש שהעולם עומד על סף של משבר אנרגיה.
גם בישראל, שבה מחיר הדלק מפוקח ומתבסס על מחיר הנפט בחמשת הימים האחרונים של החודש, מחיר הדלק לצרכן השלים הלילה עליה של כמעט 17% מתחילת השנה. גם הסולר, שאינו מפוקח, עלה מה שעלול להשפיע על התעשייה המקומית. ירידה במחיר הנפט, אם תהיה כזו, תשפיע על הצרכן הישראלי רק בחודש הבא.