"מאחורי כל ארגון טרור מצליח ניצבת מערכת כלכלית. במקרים רבים זו מדינה", כך הצהיר אלוף הרצי הלוי, סגן הרמטכ"ל, בזמן כהונתו כראש אגף מודיעין בצה"ל, ובשנים האחרונות הפכה אמירה זו למציאות רווחת. זוהי גם המסקנה העולה מהתחקיר הבינלאומי של פורבס ישראל על ארגוני הטרור העשירים בעולם.
זו פעם שלישית שפורבס ישראל מפרסם את הדירוג המיוחד הזוכה לחשיפה בינלאומית נרחבת. התחקיר המיוחד ממפה את אומדן ההכנסות השנתי של ארגוני הטרור, מנתח כיצד צברו הארגונים הרצחניים הון רב ואמצעים כלכליים אדירים, ואולי חשוב אף יותר – אילו גורמים עומדים מאחורי האופרציות הכלכליות האדירה הזו.
תפעול המערך הבסיסי של ארגון טרור צורך משאבים כלכליים גדולים – משכורות לפעילים, תפעול מחנות אימונים או רכישת כלי נשק ואמצעי חבלה. לכך יש להוסיף, לעיתים, גם הוצאות מימון ׳אזרחיות׳, בעיקר כשמדובר בארגוני טרור גדולים וחזקים שהשתלטו על מדינות או אזורים גאוגרפיים נרחבים בהם חיים מיליוני אזרחים. לצד כספים שמיועדים לפעילות טרוריסטית, מקצים ארגוני טרור, כמו חמאס או חיזבאללה, חלק מתקציבם לתפעול תשתיות ושירותים אזרחיים. הם עושים זאת לעיתים קרובות מתוך מטרה ברורה להעמיק את ההשפעה על האוכלוסייה האזרחית ומתוך כוונה לגייסה בהמשך למטרות צבאיות. מן העבר השני נהנים ארגוני הטרור הללו ממשאבים נרחבים שמספק האזור עליו הם שולטים או המדינה שבשליטתם.
על מנת לגייס את הכספים פועלים ארגוני הטרור בערוצים מחתרתיים, מחוץ ומעל החוק, בכלכלת הצללים העולמית – בדומה לארגוני הפשע וקרטלי הסמים הגדולים, ולפעמים תוך שיתוף פעולה איתם. לצד פעילות פשע מובהקת, סחר בסמים, כרייה פיראטית של משאבי טבע, סחר בסחורות גנובות ומזויפות או סחיטת דמי כופר וחסות – מתקיים רובד נוסף, חוקי לכאורה. עסקים שנראים לגיטימיים לחלוטין – חברות, אנשי עסקים, עמותות צדקה ואפילו בנקים – משמשים לעיתים כפנים החוקיות של ארגוני הטרור, ומהווים מרכיב מהותי במנגנון יצירת כספי הטרור והלבנתם.
עוד ממצא חשוב שעולה מתחקיר הטרור מעלה, כי למרות יציאת ארה"ב מהסכם הגרעין והחזרת הסנקציות הכלכליות, היקפי הסיוע הכספיים של איראן לארגוני הטרור באזור לא נפגעו. לפי הערכות מעודכנות של גורמי מודיעין שעימם שוחחנו, למרות הסנקציות שהפילו את ערך הריאל האיראני לשפל חסר תקדים, ממשיכות משמרות המהפכה לתקצב את כוח קודס במיליארדים. מתקציב זה זורמים סכומים גדולים לחיזבאללה שבלבנון ובסוריה, לחמאס שברצועת עזה ובגדה המערבית ולעוד שורה של ארגונים, כמו הג'יהאד האסלאמי ומיליציות שיעיות פרו-איראניות ברחבי במזה״ת. כך מועברים מדי שנה כ-700 מיליון דולר לחיזבאללה, 100 מיליון דולר לחמאס ועוד עשרות מיליוני דולרים לג׳יהאד האסלאמי ולמיליציות שיעיות בעיראק.
כך בדקנו
בניית אומדני הכנסות לארגוני טרור הינה מטבעה, עבודה קשה ומסובכת. אפילו ההגדרה הבסיסית עצמה של מהו ארגון טרור, נתונה לעיתים לפרשנויות שונות, הנגזרות במקרים מסוימים מתוך אינטרסים ביטחוניים ופוליטיים. לשם כך נעזרנו ברשימת ארגוני הטרור הבינ"ל (Designated Foreign Terrorist Organizations) של מחלקת המדינה האמריקאית. בנוסף לכך התייעצנו עם מומחים בכירים מתחומי המחקר, המודיעין והביטחון, בארץ ובחו"ל, על מנת למפות באופן מדויק את אותם הארגונים המתאימים להגדרה של ״ארגון טרור״. בשקלול הגדרות ארגוני הטרור של מחלקת המדינה האמריקאית והמלצות מומחי הטרור – גיבשנו את המאפיינים לרשימה המוצגת כאן לפניכם.
לצורך אומדן ההכנסות של ארגוני הטרור נערכה עבודת תחקיר יסודית ומקיפה. ממצאי התחקיר העולמי מבוססים על נתונים, אומדנים והערכות מומחים כפי שהתפרסמו או הועברו לידינו על ידי גופי ממשל וביטחון שונים, ארגונים בינלאומיים, אוניברסיטאות ומכוני חשיבה ומחקר.
אל קאעידה. מיליונים שואבים השראה רוחנית מהאידיאולוגיה הקיצונית | צילום: Shutterstock
בנוסף לכך ערכנו במהלך החודשים האחרונים עשרות ראיונות עם מומחי מודיעין וביטחון, קציני צבא ומשטרה, מנהלי רשויות מס, חוקרי טרור וגורמי מקצוע, העוסקים בלחימה הפיננסית בארגוני הטרור השונים ברחבי העולם.
10 ארגוני הטרור העשירים בעולם
מתחקיר פורבס-ישראל עולה, כי הטאליבן הוא ארגון הטרור העשיר בעולם. עוד לפני ההשתלטות על אפגניסטאן הגיע הארגון להכנסות של כ-1.5 מיליארד דולר בשנה בזכות מיסוי תעשיית הסמים וכרייה פיראטית של משאבי טבע. כעת הכנסותיו צפויות לזנק ל-2.5 מיליארד דולר בשנה אך מנגד ייאלץ הטאליבן להתמודד עם ניהול מדינת הענק שצועדת אל עבר משבר כלכלי והומניטרי חריף.
המורדים החות'ים שמחזיקים בערים חשובות בתימן, כולל הבירה צנעא, השתלטו על הכלכלה המקומית ועל ידי סחיטת עסקים וחברות מקומיות וסחר בלתי חוקי בנפט מנהלים כשני מיליארד דולר בשנה.
חרף המשבר הכלכלי החמור בלבנון והסנקציות הכלכליות שהוטלו על הפטרון האיראני מצליח ארגון חיזבאללה לשמור על תקציב הכנסות גבוה הנאמד בכ-1.2 מיליארד דולר בשנה. מלבד 700 מיליון דולר שמקבל מאיראן מכניס הארגון עוד כחצי מיליארד דולר בשנה מפעילות פלילית – בעיקר שינוע, סחר והלבנת כספי הסמים של קרטלים באמריקה הדרומית בהיקף של מיליארדי דולרים.
כמו הטאליבן באפגניסטאן או החות׳ים בתימן, שנהנים מעוצמה כלכלית בזכות סחיטת כספים מהכלכלה המתנהלת בשטחים שבשליטתם, גם חמאס מייצר הכנסות של מאות מיליוני דולרים בזכות היותו הריבון של עזה ושליטתו על כשני מיליון בני אדם. סיוע תקציבי של כ-100 מיליון דולר מאיראן שמנותב ישירות לזרוע הצבאית, מיסוי הפעילות הכלכלית ברצועה, הסיוע שזורם לעזה, וזרוע ההשקעות הבינ״ל שמנהל מטורקיה – מניבים לחמאס הכנסה כוללת הנאמדת בכ-500 מיליון דולר בשנה.
דאע"ש, ארגון המדינה האיסלאמית, נחשב עד לפני שנים אחדות לארגון הטרור העשיר בעולם והכניס מיליארדי דולרים בשנה. בעקבות תבוסותיו הצבאיות בסוריה ובעיראק הידלדלו גם נכסי הארגון. אבל לאחרונה משקם דאע"ש בהדרגה את כוחו ומצליח לתחזק רשת גלובלית של ארגוני טרור, בזכות מאות מיליוני דולרים במזומן ונכסים שונים שנותרו באחזקתו מתקופת שליטתו ב׳מדינה האיסלאמית׳. כיום מייצר את עיקר הכנסותיו מסחר לא חוקי בנפט, מכירה של סחורות גנובות ומזויפות ועתיקות ברשת האפלה, גביית דמי כופר מחטיפות וניהול רשת של חברות ועסקים.
לדירוג המלא של ארגוני הטרור העשירים בעולם באתר "פורבס-ישראל"