לאחר שהציג תוכנית כלכלית שכוללת הטבות מס בסך מיליארדי שקלים למשפחות עובדות, כינס שר האוצר ליברמן הבוקר (חמישי) את כלי התקשורת כדי לענות על השאלות הגדולות: למה ההטבות מגיעות בעיקר למעמד הביניים ולא לשכבות החלשות יותר? מה הסיבה לבחירה בטווח הגילים 6 עד 12 לנקודות הזיכוי? מה עם המתווה לעצמאים ומהיכן הכסף לתוכנית? ליברמן ענה על הכול ואף הפתיע והודיע שחבילה נוספת מתוכננת לסוף החודש.
נתחיל מהשאלה האחרונה – מאין הכסף? הטענה המרכזית של שר האוצר הייתה שההטבות האלה והתזמון של הצגתן אינם קשורים בסערה הציבורית על עליות המחירים אלא בשיפור המצב הכלכלי של המשק, שהיה צפוי כבר תקופה ארוכה. ליברמן הזכיר שוב ושוב את צמצום הגירעון שפורסם גם הוא הבוקר, שלא במקרה.
"אתמול הצגנו צעדים להפחתת יוקר המחיה והיום אנחנו יכולים להציג עוד הישג ניכר: צמצום הגרעון ל-3.3%, הרבה מעבר לכל תחזית הכי ורודה שהכרתם", אמר השר. "אני חושב שהמדיניות שלנו הוכיחה את עצמה; ביטול החל"תים והימנעות מסגרים אפשרו לנו להגדיל את העוגה. לכן, כשאתה מגדיל את העוגה, זה מאפשר לך להקל את נטל המס על משפחות עובדות". בהמשך אף הבהיר ליברמן בצורה חדה יותר: "הבשורה של היום היא הגדלה ניכרת של העוגה (צמצום הגירעון), והתשובה לשאלה 'מאיפה הכסף' ניתנה היום".
כדי לחזק את הטענה שהחבילה הזו גובשה ללא קשר לרעש התקשורתי הבהיר ליברמן במפתיע שחבילה נוספת מתגבשת כבר בימים אלה ומיועדת לסוף פברואר. "גם בלי כל המהומה בתקשורת וגם בלי הפמפום של יוקר המחיה, הצעדים האלה היו מתבצעים בדיוק בתאריך הזה, כמו שגם החבילה הבאה, שתהיה בין סוף פברואר לתחילת מרץ, תגיע בלי קשר לשום דבר". השר סירב לפרט מה תכלול אותה חבילה.
הראשונים בסדר העדיפויות – המשפחות העובדות
ליברמן גם נשאל שוב ושוב לגבי הבחירה בנקודות זיכוי רק לילדים בני 6–12, מה שישפיע על משפחות רבות – מהמשפחות העובדות במעמד הביניים הנמוך ועד המשפחות העובדות העשירות ביותר – אך לא יסייע כלל לכל מי שילדיהם בגילים אחרים או למשפחות שלא מגיעות לרף מס ההכנסה המינימלי. תשובתו של ליברמן אינה אמורה להפתיע איש – השר ממשיך במדיניות של סיוע קודם כול למשפחות ש"נושאות בנטל".
"אני מדגיש עוד פעם שהצעדים שנקטנו אתמול עוזרים בראש ובראשונה למשפחות עובדות, וצריך להבין שנקודות הזיכוי למשק בית הן למעשה החלק המרכזי בעלות התוכנית: יותר מ-2 מיליארד שקל יגיעו ל-530 אלף הורים; זה מכסה את כל הילדים בני 6–12, כל הלומדים בבית ספר יסודי. נוסף על זה יש גם הצעדים הנוספים שדיברנו עליהם, כל נושא סבסוד הצהרונים באשכולות 4–5", אמר השר. "אנחנו החלטנו לכסות את בתי הספר היסודיים, ברור שאי אפשר לרצות את כולם, תמיד יהיה מי שלא יקבל והוא יהיה במצב רוח קרבי. אין מה לעשות. זאת היכולת שלנו, אני לא מחלק צ'קים בלי כיסוי".
על השאלה מדוע לא נכללים ילדים צעירים יותר ענה ליברמן: "עד גיל 6 יש המון נקודות זיכוי". לאחר מכן הדגיש שוב: "אנחנו לא יכולים לפתור את כל הבעיות מאז הקמת המדינה ועד היום. נתמודד עם חלק מהבעיות לפי סדר העדיפויות שלנו. סדר העדיפויות הוא קודם כול משפחות עובדות – אלה שנושאים בנטל של השירות הצבאי והמילואים ומשלמים מיסים. אלה מקבלים עדיפות מעל כולם".
מתי נרגיש את ההקלות בכיס – ועד מתי?
בנוגע למתווה הסיוע לעצמאים, שיצא מהמתווה ברגע האחרון, אמר השר: "כמו שאמרתי כבר לפני חודש, אני מבין שלא מעט עסקים נמצאים במצב לא פשוט. לא נפקיר אף אחד, אבל אני אקבל החלטות רק על בסיס נתונים. לא יהיו נתונים לפני סוף החודש. נצטרך לעזור, אף אחד לא מתכחש לזה. אני מבין לליבם של מי שמחכה לסיוע הזה, אבל כל מה שקשור ללחץ תקשורתי פוליטי – זה פשוט לא רלוונטי".
האם כל הצעדים יצאו לפועל כפי שהוצגו אמש, ומתי הם ייכנסו לתוקף? שאלה זו רלוונטית בפרט לשינויים במס ההכנסה, שצריכים לעבור הליך חקיקה שלם. אומנם שר האוצר נשמע אופטימי, אך הוא הבהיר שקיימת אפשרות שהצעדים הללו יצטרכו לחכות לחזרה מהפגרה של הכנסת. גם במקרה כזה ייהנו מכך הזכאים רטרואקטיבית, אך יחלוף זמן רב עד שירגישו את ההקלה בכיס.
"אני מניח שגם בכנסת רוב האנשים, אפילו מהאופוזיציה, מבינים שהכיוון נכון – ואני מאמין שגם הם יתמכו בהצעות האלה", אמר השר. "אני מניח שאולי במפלגות חרדיות תהיה התנגדות, אבל זה בא לעזור למשפחות עובדות, ולכן אני צופה שכן נוכל להעביר את כל החקיקה בכנסת. הבעיה היא שהכנסת יוצאת לפגרה בתחילת מרץ. אנסה כמיטב יכולתי. אבל גם אם לא נספיק, זה יחול רטרואקטיבית מ-1 בינואר".
ולבסוף הובהר שוב שמשום שאנו נמצאים באמצע שנת תקציב, לא ניתן להעביר צעדים כאלה באופן קבוע, ולכן מדובר בצעדים זמניים, שתוקפם לשנת 2022 בלבד והם יעברו בהוראת שעה. עם זאת, במשרד האוצר עובדים בימים אלו על מהלכים נוספים ודומים שייכנסו לבסיס התקציב הבא, והצפי הוא שרוב הטבות המס יישארו בהמשך, כל עוד הממשלה תאריך ימיה.