על רקע מחאת העסקים הקטנים וחוסר הנכונות של שר האוצר לשלם פיצויים, התייצב הבוקר (שלישי) ליברמן בוועדת הכלכלה בדיון מול עצמאים ובעלי עסקים. על פי דוח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת שמוצג לו בוועדה וגובש לקראת הדיון - בשנת 2021 נפתחו יותר עסקים בישראל משנת 2019. נציגת מורי הדרך פנתה לשר האוצר בדיון: "איך יכול להיות שהופקרנו ככה? איך לא שירתתם ולא דאגתם לנו?". שר האוצר הבטיח: "אנחנו לא מתכוונים להפקיר אף אחד. כל אחד שזקוק לסיוע יקבל סיוע".

בהמשך הדיון התפתחה סערה: ח"כ משה אבוטבול הוצא מהאולם אחרי שהטיח דברים קשים בשר ליברמן ואמר: "השנאה והרצחנות כלפי העם לא תעבור בשקט, אתה שר האוצר הכי בושה וחרפה". היו"ר, ח"כ מיכאל ביטון, הוציא אותו מהאולם לאחר 3 קריאות לסדר ואמר: עד עכשיו זה היה דיון מכובד, אני לא רוצה להוציא יותר אף חבר כנסת, תחסכו את אי הנעימות הזו. סערה נוספת התפתחה לאחר מכן אחרי שח"כ גלית סיסטל אטבריאן כינתה את שר האוצר "אנטישמי".

נציגת מורי התל"ן, צמרת אביבי דביר, פנתה לשר האוצר בוועדת הכלכלה בדמעות והאשימה את סגן השר אביר קארה שהוא לא מאפשר להגיע לשר. בעקבות העימות הוצא סגן השר קארה מהאולם.

_OBJ

בפתח הדיון השר ליברמן התנצל על האיחור, היו"ר ביטון נזף בו: "האנשים שאחראיים על הלו"ז צריכים לדאוג שתגיע לכנסת בזמן". ח"כ אשר עקץ: "זה בטח בגלל החרדים". 

"לא מבקשים צדקה או תרומות"

נשיא לה"ב, לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל, רועי כהן זעק בדיון: "מי נהנה לראות את העצמאים זוחלים על הגחון?! מי נהנה לראות נהג הסעות שלא מסיע תיירים ובאים לו מעקלים הביתה?! מי נהנה לראות את המחזות האלה? זועק את הזעקה של הקטנים. התאורן, הסאונדמן או המורה בחוג הפרטי?! אלה 150 אלף אנשים של מחזור פחות מ-100 אלף שקל - אנשים שכרגע אין להם יכולת להתפרנס. לשכירים יש מענה ורשת ביטחון, צריך נוהל חירום - שבמצב חירום יש מענה לעצמאים".

"אנחנו עומדים מול ממשלה שלא נותנת לנו מענה", הצטרף לדברים המפיק רמי בז'ה שפנה לליברמן: "אמרת השבוע בקולך שאם אין רווחים, אין רווחה. אנחנו ציבור העצמאים הרווחים שלך. זה עניין של טיימינג, מתחתם את החבל לגמרי והוא עומד להיקרע. אדוני שר האוצר, תעזור לנו לפני שניפול לתהום. תעשו את זה בבקשה לא רק לעסקים, אלא גם לעצמאי הקטן".

חבר הכנסת אביר קארה פנה לשר האוצר: "כל הדברים הגדולים שעשינו בחוק ההסדרה מתגמד לעומת המצוקה של האנשים שיש פה. אני יודע שאנחנו צריכים כמו שסיכמנו לתת את המענה לאותם עסקים שנפגעו. רק שאנחנו קצת עוברים את הזמן האפשרי. אני מבקש שהדברים האלה יקרו בימים הקרובים כי אני חושב שגם אנחנו שותפים לממשלה הזו נבוכים למול הסיטואציה".

נציגת אגודת מורי הדרך בוועדה אמרה בדיון: "יש אפליה מובנית של כמעט מחצית ממורי הדרך בתוכנית הכלכלית. ביקשנו תוכנית הכשרות שתאפשר למקצוע של מורי הדרך להישאר ולהיות טובים ומקצועיים יותר".

מנכ"לית התאחדות סוכני הנסיעות, טלי לאופר: "לא מבקשים צדקה או תרומות, סגרתם את העסק – תשלמו לו. למה צריכים לרדוף אחרי הסיוע הזה כעניים בפתח. זה מגיע לנו בזכות. אני מבינה שהממשלה והאוצר לא רוצים לתמוך בעסקים שממילא עומדים לקרוס. אנחנו מנוע צמיחה, אין טעם לחנוק אותנו – כי אנחנו אלה שנשלם מס ונעסיק עובדים".

שר האוצר השיב לטענות: "לגבי העסקים, אמרנו שב-15 בפברואר נראה את התמונה לינואר - וב-25 בפברואר תהיה לנו כל התמונה. כל אחד שהיה זקוק לסיוע, תעשיית התעופה שהייתה במצב קשה, הגענו איתם להסכמה. ב-25 בפברואר נדע את המצב המשקף את המציאות ובהתאם לנתונים נפעל. אנחנו לא מתכוונים להפקיר אף אחד. כל אחד שזקוק לסיוע יקבל סיוע. הגדלנו את העוגה תסתכלו מה היה ב-2019 תשווה את זה ל-2021. בזכות אותו שינוי מקצה לקצה של מדיניות ממשלה קודמת הגענו למצב הזה".   

46 אלף עסקים נסגרו ב-2021

לפי חברת דן אנד ברדסטריט (המספקת מידע עסקי לניהול סיכוני אשראי), בעוד שבשנת 2019 נפתחו 56 אלף עסקים בישראל ונסגרו 45 אלף, בשנת 2021 (על פי האומדנים) נפתחו לא פחות מ-63 אלף עסקים חדשים ונסגרו 46 אלף. כלומר בשנת 2021 התווספו למשק 17 אלף עסקים, לעומת 11 אלף עסקים בלבד בשנת 2019 (לפני הקורונה). לשם השוואה, ב-2020, שנת השיא של הקורונה, היה גרעון של 25 אלף עסקים - 70 אלף עסקים נסגרו ו-45 אלף בלבד נפתחו.

עם זאת, נתוני הלמ"ס שגם הם מובאים בדוח, מציגים תמונה שונה: לטענתם, בשנת 2020 נפתחו 51,436 בתי עסק, לעומת 38,209 שנסגרו. כלומר, על פי הלמ"ס גם בשנת השיא של הקורונה נפתחו יותר עסקים בישראל מאשר אלו שנסגרו. עם זאת, יש לזכור כי ייתכן שחלק מהעסקים בשנה זו אמנם לא נסגרו טכנית ברישומי רשות המיסים (מהם לוקחים הלמ"ס את הנתונים) אך בפועל הם הפסיקו לפעול. אחד השיקולים של אי-סגירת העסק באופן רשמי בשנת 2020 היה הרצון של בעלי עסקים להמשיך ולקבל את מענקי הסיוע.