כמה אתם אמורים להרוויח בעבודתכם? בניו יורק שבארצות הברית העבירו חוק תקדימי, והחל ממאי השנה מעסיקים ידרשו לחשוף טווחי שכר בעת פרסום משרות ובחינת מועמדים לעבודה. מטרת החוק הינה לדרוש שקיפות ממעסיקים ולמנוע מצבים של אפליה ושכר לא הוגן. כעת נודע ל-N12 כי עובדים על חוק דומה בישראל.
בימים אלה מנסחים בהסתדרות הלאומית את הצעת החוק בגרסה כחול לבן, ובקרוב יחלו להחתים חברי כנסת. החוק שעבר בניו יורק תקף למי שמעסיק 4 עובדים או יותר בעסק הממוקם בעיר ניו יורק, מלבד משרות זמניות המפורסמות על ידי סוכנויות כוח אדם. בישראל החוק צפוי לחול על כל מעסיק באשר הוא ללא יוצא מן הכלל, ומעסיקים ידרשו לפרסם את טווח השכר - המינימלי והמקסימלי - לכל משרה בצמוד לפרסום המשרה עצמה.
ומדוע מדובר במהלך מהותי כל כך בשוק התעסוקה? השקיפות כמובן מיטיבה עם כל עובד, אך עשויה לסייע במיוחד במניעת אפליה בין גברים לנשים - פעמים רבות שיחת השכר מול המעסיק מתנהלת לפי הציפיות של המועמד, ולעיתים קרובות נשים נוהגות לבקש פחות ממה שמגיע להן.
"המעסיק, גם אם הוא לא עושה את זה מתוך כוונה להפלות אישה - הוא כן רוצה לתת פחות שכר ככל האפשר", אומרת עו”ד בטי מצר לוי, היועצת המשפטית של ההסתדרות הלאומית. "ולכן ברגע שיודעים מראש מה טווח השכר, השיחה לא מתנהלת לפי הציפיות של המועמדת או המועמד. בנוסף, יש פה יתרון משמעותי גם לעובדים שכבר מועסקים בחברה, ולמנוע את שחיקת שכרם. לדוגמא, עובד משתכר 8000 ש"ח במשרה מסוימת, אבל הרבה פעמים עקב תנאי שוק מעסיק שלא מצליח למצוא עובד נוסף לאותה משרה צריך להיות אטרקטיבי יותר, ולכן בסוף נאלץ להעסיק מישהו ב-9000 שקל. והעובד שמשתכר 8000 לא יודע את זה. אם יש פה שקיפות, ואותו עובד יודע מה טווח השכר למשרה שלו - הוא ידע טוב יותר איך להתנהל".
מפני שהחוק עדיין לא נכנס לתוקף בניו יורק, עדיין אין נתונים על רמת יעילותו והצלחתו. עם זאת, בשנים האחרונות נחקקו דרישות דומות של שקיפות שכר במדינות כמו קליפורניה, קולורדו, קונטיקט, מרילנד, נבאדה, רוד איילנד וושינגטון - ומדינות נוספות מצטרפות בכל שנה.
"המטרה היא לא לפגוע במעסיק וביכולת שלו לנהל מו"מ," מדגישה מצר לוי. "אלא לשמור על הפוקוס בריאיונות עבודה על הכישורים של העובד המתמודד למשרה ולא על היכולת שלו לנהל מו"מ מוצלח. אני מניחה שתהיה בעייתיות מבחינת המעסיקים שיתנגדו לחוק, אבל צריך בכל זאת להילחם על השקיפות הזו כי היא מונעת אפליה".
בשבוע שבו ציינו את יום האישה, ראוי לשים לב ולקדם יוזמות כמו אלו להעלאת השקיפות ומניעת האפליה, אך עם זאת חשוב לזכור שהאחריות על צמצום הפערים נמצאת קודם כל אצלנו - המעסיקים, שמחובתם לנהוג בהוגנות בעובדים, והנשים בעצמן - שבאחריותן לעמוד על המגיע להן.