עוד שינוי במדיניות: ההנחיות החדשות לקניונים נכנסו לתוקף הלילה בחצות (בין שני לשלישי) – והתו הירוק שהונהג עד כה הוחלף ב"תו סגול מהודק". על פי המתווה החדש, בוטלה חובת הצגת התו הירוק בחנויות בשטח גדול מ-100 מ"ר, ובמקום זאת יושם תו סגול מחמיר. לפי התו המחמיר, בחנויות ששטחן 100 מ"ר ומעלה יוכל לשהות לקוח אחד על כל 15 מ"ר, ובחנויות ששטחן פחות מ-100 מ"ר יוכל לשהות לקוח אחד על כל 7 מ"ר. בחנויות ששטחן קטן מ-28 מ"ר יוכלו לשהות 4 לקוחות.

באשר למתחמי המזון, מפעילי הקניונים יידרשו לגדר אותם והסועדים יידרשו להציג תו ירוק בכניסה למתחם. אחרת, ניתן יהיה לבצע הזמנה לאיסוף בלבד וללא אפשרות לשבת במתחם – והלקוחות בכול זאת יידרשו להציג את התו הירוק במעמד הרכישה. כמו כן, הקניונים יידרשו להקצות סדרנים מטעמם כדי להסב את תשומת לב הקונים לחובת השמירה על ההנחיות וחובת עטיית המסכות. ההנחיות יישארו בתוקף עד ל-1 בפברואר.

בתוך כך, ועל רקע הביקורת של בעלי העסקים על היעדר פיצויים מצד המדינה בשל ההגבלות השונות, אמש דיווחנו ב"מהדורה המרכזית" כי אין עדיין פריצת דרך או מתווה מסתמן בנושא. עם זאת, ישנם מגעים בין שר האוצר אביגדור ליברמן ואנשי משרדו לבין סגן השר אביר קארה ושר התרבות והספורט חילי טרופר.

מטרת המגעים בשלב הזה היא להתחיל לחשוב על פיצויים דיפרנציאליים נקודתיים לעסקים שנפגעו מהגבלות הקורונה שהוטלו על המשק. אלא ששר האוצר ליברמן מבקש להמתין עד לסוף הרבעון כדי לראות שאכן הייתה פגיעה, ורק לאחר מכן לתת את הפיצוי. כך או כך, ליברמן מדגיש כי אינו מוכן לשקול פיצוי לכולם – אלא רק כפוף למנגנון דיפרנציאלי.

ליברמן עקץ – ורמי שביט ענה

מוקדם יותר אתמול התייחס שר האוצר אביגדור ליברמן לביקורת של בעלי הקניונים והרשתות הגדולים, ועקץ באופן ישיר את רשת המשביר לצרכן. "אני ראיתי (את) מנכ"ל המשביר שהוא מתלונן על הטיפול – מה הממשלה עושה ומה הממשלה לא עושה וכמה קשה", אמר שר האוצר. "מכיוון שהמשביר זו חברה שנסחרת בבורסה אז קל מאוד להיכנס ולהסתכל על מאזנים. המשביר לצרכן ב-2019 הפסיד 20 מיליון שקל וב-21' הרוויח 18 מיליון שקל".

אביגדור ליברמן מצולם בישיבת ישראל ביתנו (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
"המשביר הרוויח 18 מיליון שקל ב-2021", שר האוצר ליברמן | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

רמי שביט, בעל השליטה ברשת המשביר לצרכן, ענה לדברים בריאיון לגדעון אוקו ב"תוכנית חיסכון": "אני שמח ששר האוצר מתעמק בדוחות הכספיים של הצרכן, טוב שהוא שם לב שהמשביר לצרכן הרוויח והוא גם שילם כנראה מס הכנסה והוא שילם מע"ם והוא שילם לעובדים שלו שכר עבודה שכולל מס הכנסה וביטוח לאומי".

שביט טען כי בשנת 2021 הרשת לא שילמה הוצאות כמו שכר דירה, ארנונה, דמי ניהול ושכר עבודה – ולכן לא ניתן להשוות זאת למצב הנוכחי. "לעובדים אין פתרון", אמר. "אנחנו רוצים לעשות שעות עבודה גמישות אבל יש בעיה. אנחנו מבקשים שיתנו חל"ת לעובדים האלה, לא רוצה פיצוי". עם זאת, הדגיש שביט, כי "אם אנחנו צריכים לשלם ארנונה כשאנחנו סגורים זה לא הגיוני", בהתייחסו לכך שהחנויות פתוחות אך כמות הקונים ירדה באופן ניכר.

"הפתרון הוא פתרון של עבודה משותפת", פנה שביט לשר האוצר. "אני מבקש ממך – בוא נשב, הצוותים שלך והצוותים שלנו, ונתמודד עם הבעיה בלבן של העיניים. אנחנו לא מתעמתים איתך – אנחנו מעריכים אותך, אתה שר האוצר של כולנו. אנחנו רק מבקשים דבר אחד – בואו שבו איתנו".