הנושא הזה צף כל שנה לקראת הפסח, ויורד מהכותרות מיד אחריו. אבל אותם ישראלים, שפונים לקבל מזון לחג, נשארים רעבים גם אחרי שהחג נגמר. והבעיה שהיקף הפניות לעמותות האלה רק עולה - בעמותת "תכלית" אומרים שהשנה חלה עלייה של 350% בפניות אליהם לקבלת סלי מזון. נראה שהזינוק במחירים והמענה הלא מספק מהממשלה רק מחריפים את המצב.
בעמותה מציינים כי הרבה מהפניות מגיעות ממשפחות נורמטיביות לחלוטין שהמפרנסים שלהן עובדים, אבל פשוט לא מצליחים לסגור את החודש. 35% מאזור המרכז, היתר משאר חלקי הארץ. לפי "תכלית", רוב השיחות הם מאנשים שכבר לא מתביישים לבקש, וחלקן מגיעות מאנשים אחרים שמלווים את המשפחות.
"השנה אנחנו רואים גידול משמעותי בביקוש לסלי מזון ועזרה בכל ימות השנה, גם מצד משפחות שבמעמד הבינוני, שהפך למעמד העוני", אומר הרב אהרון כהן, מנכ"ל עמותת תכלית. "אנחנו מתעסקים בלקשר בין משפחות נזקקות למשפחות מאמצות, לבתי קפה חניות בגדים, ומסעדות, ועם ישראל עוזר".
בדיקת "לתת": שליש מהישראלים יצמצמו הוצאות
בארגון "לתת" נערכה בדיקה מיוחדת לקראת חג פסח בעקבות עליית המחירים. כשליש (32.7%) מהישראלים שענו מעידים שההתייקרויות יביאו לצמצום הוצאותיהם על מזון, 27.2% מעידים כי צמצמו את ההוצאות שלהם לקראת הפסח, ו-80.8% אומרים כי יערכו את הקניות באופן מחושב יותר.
עוד עולה מהבדיקה של "לתת" שכרבע מהישראלים מעריכים שייקחו הלוואה ושייאלצו להיכנס למינוס או להגדילו עקב ההוצאות לחג הפסח. 31% מהישראלים מעידים כי המצב הכלכלי שלהם הורע בהשוואה לתקופה שלפני פרוץ הקורונה, 26.8% מהציבור ציינו כי ההכנסה של משפחתם מספיקה בקושי או לא מספיקה כלל לכיסוי ההוצאות.
"הפערים החברתיים הולכים ומתרחבים"
לצד הנתונים המדאיגים על שיעור העוני, אפשר לשאוב מעט נחמה ממספר הישראלים שמוכנים לעזור לאלה הזקוקים לסיוע. לפי "לתת", 46.3% מהישראלים מעידים שיתרמו ארוחת חג לנזקקים, 32.1% העידו כי היו רוצים לתרום אך אינם מסוגלים.
93.3% מהישראלים סוברים שהאחריות לטיפול באי ביטחון תזונתי נמצאת בידי הממשלה ובדגש על משרד הרווחה. 94.6% סבורים שביטחון תזונתי צריך להיות זכות יסוד, במסגרת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.
"עליית המחירים הגלובאלית והאינפלציה שוחקים עוד את כוח הקניה המצומצם ממילא של השכבות המוחלשות, ויקשה עליהם יותר להתמודד עם מאבק ההישרדות היומיומי ויאתגר את יכולתם לעבור את תקופת החגים באופן ראוי ומכבד", אומר ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון "לתת". "עליית המחירים פוגעת גם ביכולת של ארגוני הסיוע להעניק את המענה הדרוש".
הוא הוסיף: "אנחנו חווים עליה של 15% במחירי סל המזון לפסח וצופים עלייה של 20% בהיבט שנתי. הצמיחה במשק לא מחלחלת למטה ואנו עדים למגמה הולכת וגוברת של התרחבות הפערים החברתיים, כך שבשעה שישראל היא המדינה השלישית בעולם בשיעור המתעשרים החדשים, היא גם שלישית בעולם בשיעורי העוני. אסור לשכוח את האוכלוסיות הפגיעות ביותר בחברה שלנו. על הממשלה להעמיק את המענה והתמיכה בנזקקים, המהווים רבע מהציבור הישראלי - משפחות חד הוריות ומרובות ילדים, קשישים וניצולי שואה, שחיים במצוקה ומחסור".