שר האוצר אביגדור ליברמן פנה היום (שלישי) במכתב לוועדת המחירים המשותפת למשרדי האוצר והכלכלה בבקשה לבחון את ההתייקרויות במוצרי הצריכה בשורת חברות במשק. במכתבו הוא ציין בין השאר את אסם-נסטלה, שסטוביץ' ודיפלומט. "יש לבחון את רמת הריכוזיות בשווקים של המוצרים המרכזיים שמיוצרים או מיובאים על ידי החברות האמורות".
עליות המחירים בישראל - סיקור N12
- גל ההתייקרויות: מה הממשלה יכולה לעשות?
- עליות המחירים: כך זה ישפיע על הכיס שלכם
- התשובה של שטראוס לאולטימטום של ליברמן: "לא נעלה מחירים"
"בחודשים האחרונים פורסמו מספר דיווחים בדבר התייקרויות צפויות של מוצרי צריכה", פתח ליברמן את מכתבו ופירט שמות של 5 חברות ובהן: אסם-נסטלה, שסטוביץ', דיפלומט, רסטרטו וליימן שליסל. "גל דיווחים זה מעלה חשש לשימוש בכוח שוק עודף לצורך גריפת רווחים עודפים על חשבון הציבור".
פניתי לוועדת המחירים שתבחן מהר ככל הניתן את שימושן של החברות בכוח שוק עודף לצורך גריפת רווחים עודפים על חשבון הציבור. אני מברך את החברות שכן נענו לפנייתי ובחרו שלא להעלות, ואף להוזיל, מחירים ובכך הפגינו סולדיריות. את פעילות יתר החברות אנחנו נבחן בכל האמצעים העומדים לרשותנו.
— אביגדור ליברמן (@AvigdorLiberman) February 1, 2022
ליברמן הוסיף: "אנו פונים אליכם בכדי שתבחנו את רמת הריכוזיות בשווקים של המוצרים המרכזיים שמיוצרים או מיובאים על ידי החברות האמורות, יחד עם רמת הרווחיות של השחקנים המרכזיים בשווקים הללו. בחינה זו תאפשר לבחון האם מתקיים החשש האמור ומתקיימות הצדקות לנקיטת צעדים נוספים".
בציוץ בטוויטר כתב שר האוצר: "פניתי לוועדת המחירים שתבחן מהר ככל הניתן את שימושן של החברות בכוח שוק עודף לצורך גריפת רווחים עודפים על חשבון הציבור. אני מברך את החברות שכן נענו לפנייתי ובחרו שלא להעלות, ואף להוזיל, מחירים ובכך הפגינו סולדיריות. את פעילות יתר החברות אנחנו נבחן בכל האמצעים העומדים לרשותנו".
בחברת שסטוביץ בחרו לענות לשרים בעקבות המכתב שנשלח אמש, בו הסבירו את הסיבות לעליית מחירי המוצרים. "משבר הקורונה המתמשך חייב אותנו להתמודד עם מציאות חדשה שטרם הכרנו, לאורך כל התקופה נקטנו בכל הצעדים הדרושים על מנת שתישמר האספקה הסדירה במוצרנו. מכתבכם מייחס לנו ציניות ופגיעה באזרחי המדינה, אך תיאור זה אינו עולה הקנה מידה אחד עם המציאות".
"לאחר שבמהלך 2020 ספגנו את ההתייקרויות ולא העלינו מחירים מתוך רצון לצמצם את הפגיעה בציבור הצרכנים, ב-2021 גל ההתייקרויות התעצם. עשינו כמיטב יכולתנו למתן ודחות עליות מחירים גם לאחר שהוצתו עלינו. בסופו של דבר הודענו על עליות מחירים, בשיעור מתון משמעותיות מעליות המחיר אותן ספגנו בפועל", הסבירו בחברה.
יו"ר ההסתדרות: "אוציא אנשים לרחובות"
יו"ר ההסתדרות ארנון בר דוד התייחס הערב לגל עליות המחירים: "במידה והגל לא ייעצר, ואראה שיוקר המחיה פה עולה - אוציא את האנשים שלי לרחובות ואפתח בצעדי מחאה, ואפילו אודיע להחרים חברות שיעלו מחירים. אוכל לבקש מהציבור ומציבור העובדים לא לקנות מוצרים מסוימים במידה ויעלו אותם בהגזמה". הוא אמר את הדברים לענת דוידוב ויעל אילון בתוכנית 'איפה הכסף' ב-103FM.
באותה תוכנית התראיין גם יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ מיכאל ביטון שהתייחס לקריאה לחרם צרכני על חברת אסם: "הייתי הראשון שעשה את זה לפני חודש, אני שמח שהתחיל קמפיין תקשורתי. אנחנו לא קוראים לזה חרם - נתחיל לקרוא לזה 'תבונת צרכנים', שגובה מחיר ממי שניצל את הנאמנות שלנו למותג שלו".
ח"כ ביטון יקיים מחר בוועדה בכנסת בראשותו ישיבה מיוחדת בנושא יוקר המחיה בישראל וגל ההתייקרויות במשק – בהשתתפות הממונה על רשות התחרות, סמנכ"ל דיפלומט, נציגי רשתות השיווק, חברות המזון ועוד.
במקביל, פנה בר דוד באופן אישי לשורה של חברות מזון ופארם מהגדולות במשק, בבקשה לעצור את גל עליות המחירים. "מעורבותכם תבטיח שאף משפחה לא תצטרך להשפיל מבט מול עיני ילדיה בזמן הקניות", כתב. בין החברות שאליהן פנה: אסם, יוניליוור, שטראוס, טמפו, החברה המרכזית למשקאות, סנו, עוף טוב ועוד. בפנייתו ציין בר-דוד כי בידיהם של מנהלי החברות הללו לעצור את עליית המחירים, במיוחד בצל מגפת קורונה והכבדה ביוקר המחיה בענפים נוספים.
במכתב נוסף של ההסתדרות הלאומית יחד עם למעלה מ-60 ארגוני עובדים, הם פנו לחברי הכנסת ושרים: "אם הפגיעה בנו לא תיפסק - נשתמש בכל האמצעים שברשותנו. ההתייקרות פוגעת במקומות העבודה שלנו. בשבועות האחרונים אנו עדים למתקפה מתוזמרת של הממשלה על מקומות העבודה שלנו בניסיון להסית את האש מהמחדל שלכם".
מוקדם יותר היום הודיע ראש עיריית קרית מלאכי אליהו זוהר כי העירייה בניהולו לא תרכוש יותר מוצרים של חברת אסם מכספי הארנונה, כך הורה למנהל הרכש בעירייה. הוא הציב תנאי: "עד שחברת אסם לא תחזור בה מהכוונה להעלות את מחירי מוצריה, עיריית קרית מלאכי לא תרכוש שום מוצר של החברה".