המלחמה של המערב בפלישה הרוסית לאוקראינה מתמקדת בעיקר בהטלת סנקציות כלכליות: מהקפאת נכסים, דרך הגבלת עסקאות במט"ח, ועד סנקציות על תעשיית הבנקאות, האנרגיה וההייטק הרוסיות – מה עשה כל מדינה, עם איזה סנקציות יתמודד נשיא רוסיה פוטין, מאיזה צעדים האיחוד האירופי עדיין נמנע ומה תהיה ההשפעה של הסנקציות על רוסיה?
בארה"ב, הנשיא ג'ו ביידן הכריז ביום חמישי, יומה הראשון של המלחמה, על החמרה משמעותית של הסנקציות שיוטלו על רוסיה. ביידן טען כי כל הסנקציות מקובלות על 27 מדינות, ביניהן מדינות האיחוד האירופי ובריטניה. בין השאר הבטיח ביידן להוסיף לרשימה השחורה עוד 4 בנקים גדולים, לאחר שסנקציות כבר הוטלו על שניים מהם. בסך הכול מדובר בבנקים שמחזיקים כטריליון דולר, לדבריו של ביידן. בנוסף, ארה"ב תכוון את הסנקציות שלה ל-13 חברות רוסיות גדולות, ביניהן ענקית האנרגיה גזפרום.
- היום השלישי ללחימה: דקה אחר דקה
- מה רוצה פוטין ולמה רוסיה פלשה לאוקראינה?
- נשיא אוקראינה בסרטון מלב הבירה
באיחוד האירופי הסכימו להטיל סנקציות על 70% מהמגזר הבנקאי ברוסיה ומהחברות הרוסיות בבעלות המדינה. המשמעות היא שכל נכס שיש לבנקים הללו בארה"ב ובאירופה יוקפא, העסקים מולם ומול החברות ייעצרו, מה שיקשה עליהן לקחת הלוואות וימנע השקעות משמעותיות וכמובן יעצור עסקאות רכישה גדולות. גם בבריטניה מטילים סנקציות משמעותיות על המגזר הבנקאי הרוסי.
היבט נוסף של הסנקציות הוא בתחום הייבוא והייצוא. בתחומים מסוימים רוסיה מסתמכת בעיקר על ייבוא ואינה מייצרת באופן עצמאי - ארה"ב והאיחוד האירופי מבטיחות למנוע אספקה של מוצרים רבים, ביניהם למשל ייצוא טכנולוגי. ביידן מאמין שפגיעה בייצוא הטכנולוגי תגביל משמעותית את ההתפתחות הצבאית של רוסיה ואת היכולת שלה לצמוח טכנולוגית. עוד מסר ביידן כי ארה"ב והאיחוד האירופי הסכימו להקשות על רוסיה לעשות עסקים בדולרים וביורו.
מדינות רבות הודיעו שיצטרפו, במידה זו או אחרת, לסנקציות על רוסיה, ביניהן: אוסטרליה, ניו זילנד, טייוואן ויפן. חלקן בחרו להצטרך לסנקציות האישיות, חלקן לסנקציות הכלכליות, רובן לא הצטרפו באופן מלא ולא הבהירו בדיוק איזה צעדים יממשו בהמשך.
סנקציות אישיות עד לפוטין עצמו
מלבד סנקציות שישפיעו על המשק הרוסי כולו, באיחוד האירופי, בארה"ב ובבריטניה החליטו גם להטיל סנקציות על אישים בכירים בממשלת רוסיה. בריטניה החליטה לכוון את פעילותה ללא פחות מ-100 בכירים רוסים. הסנקציות האלה מתמקדות בהקפאת נכסים באירופה ובארה"ב ומניעת נגישות לחשבונות בנק משמעותיים של אותם אנשים מחוץ לרוסיה.
השיא של הסנקציות האישיות הוכרז הלילה, כשארה"ב, אירופה ובריטניה הסכימו להטיל סנקציות על הנשיא פוטין עצמו ועל שר החוץ שלו, סרגיי לברוב. החלטה זו מגיעה למרות שבעבר הכריז פוטין כי זו תהווה עילה למלחמה ולניתוק היחסים.
האופציה הגרעינית
בנוסף יש צעד משמעותי שעד כה נמנעו ממנו באיחוד האירופי, והוא הוצאת רוסיה מרשת סוויפט. מדובר ברשת שמקשרת בין אלפי מוסדות פיננסיים ברחבי העולם והוצאתה של רוסיה תקשה עליה מאוד להעביר כספים מתוך המדינה לשאר העולם. סנקציה כזו תפגע ברוסיה אנושות, אך היא גם תזיק מאו למוסדות פיננסיים אירופאיים, ועל כן יש מי שמכנה אותה "האופציה הגרעינית".
הנפגעת האירופאית המרכזית מסנקציה זו תהיה גרמניה, שעדיין מסתמכת על הגז הרוסי באופן כמעט מלא, והיא כנראה זו שעצרה את האפשרות הזו מלהתממש. רק מדינה אחת הוצאה בעבר מהרשת, והיא אירן בשנת 2012. יחד עם הסנקציות האחרות שהוטלו על המדינה בשל תוכנית הגרעין שלה, הכלכלה האירנית כמעט נעצרה לחלוטין.
האם הסנקציות על פוטין ועל רוסיה יעבדו?
חשוב להבין שרוסיה לקחה בחשבון את הסנקציות האפשריות כשהחליטה להיכנס למלחמה באוקראינה. כבר בחודש שעבר אמר שר האוצר הרוסי כי אמנם סנקציות יהיו כמובן לא נעימות, אבל רוסיה תוכל להתמודד איתן. ואכן רוסיה מתמודדות עם סנקציות שונות כבר מאז הפלישה לחצי האי קרים ב-2014.
במהלך השנים פוטין דאג להפוך את רוסיה לחסינה לסנקציות, עד כמה שאפשר: כך למשל הוא ניסה "לגמול" את הכלכלה הרוסית מהדולר ועסקאות רבות כבר עברו להתנהל במטבעות אחרים. בנוסף רוסיה יצרה לעצמה חשבון חיסכון דולרי ענק, של 610 מיליארד דולר, כלומר בערך שליש מהכלכלה הרוסית. זה כסף שיסייע להם לעבור את התקופה הקרובה, ואיתו יוכלו למשל להציל בנקים ומוסדות אחרים שהסנקציות יקשו עליהם.
בשנים האחרונות ניסתה רוסיה להפוך את עצמה ליותר עצמאית כלכלית, בדיוק בשביל להימנע מהשפעה חמורה של סנקציות. כלומר להסתמך פחות על ייבוא ולייצר יותר בתוך רוסיה, תרופות, טכנולוגיה ומזון. במקביל, כדי להתמודד עם סנקציות על הייצוא הרוסי, המדינה חיזקה את קשריה עם השותפות האחרות שלה, ובפרט עם סין. הסחר בין שתי המדינות במגמת צמיחה וכיום זה משתלם להן.
ובכל זאת רוסיה תיפגע מהסנקציות שהוטלו עליה. הבכירים הרוסים, רבים מהם אישים מושחתים שמבלים את מרבית זמנם מחוץ לרוסיה ונהנים מחיי פאר על חשבון האזרחים הרוסים, יצטרכו להתמודד עם הקפאת נכסיהם ועם מניעת נגישות לאחוזות הענק שלהם באירופה. בנוסף, הסנקציות כבר הובילו את הרובל לשפל של כל הזמנים, הבורסה הרוסית מתרסקת, וכל מי שמחזיק בנכסים רוסיים נאלץ להתמודד עם הפסדים כבדים.
אך מי שסובל ויסבול מהסנקציות יותר מכל הוא העם הרוסי. כבר היום רוסיה לא צומחת כמו שאר העולם המערבי בגלל המדיניות שלה, שנועדה להתמודד עם הסנקציות העתידיות. חוסר השוויון במדינה פורח ורבים מהרוסים למעשה עניים. התגברות האינפלציה (עליות המחירים ושחיקת הרובל) כתוצאה מהסנקציות, הקשיים של הבנקים הגדולים והיעדר השקעות במדינה – כל אלה בהחלט יגיעו עד האזרח הקטן.