דמי הבידוד לעצמאים הגיעו לכנסת: ועדת העבודה והרווחה קיימה הבוקר (רביעי) דיון סוער בהצעת החוק לדמי בידוד לעצמאים, שצפויה לעלות ביום שני הקרוב לקריאה שנייה ושלישית במליאה. משרד האוצר הציג את המתווה, המעניק 430 שקל לעצמאי עבור כל יום בידוד, ללא קשר להכנסתו, על בסיס תחשיב של השכר הממוצע, שבו השתמשה הממשלה גם בעקבות מבצע "שומר החומות". העלות הכוללת של החוק עומדת על 170 מיליון שקל, והוא יחול על כ-700 אלף עצמאים.
החוק מציע פיצוי למי שהוא או ילדו נמצא בבידוד, עד שלושה ימים, לכל תקופה בנפרד. הפיצוי יינתן רטרואקטיבית מחודש יולי 2021, מאחר שעד מועד זה שולמו מענקים על ירידה בהכנסות. בנוסף, בהוראת שעה מ-1 בינואר ועד לסוף חודש פברואר הקרוב, לעצמאים ושכירים כאחד, ישולם יום בידוד נוסף – כלומר בסך הכול ארבעה. לדברי אורי כ"ץ מהלשכה המשפטית במשרד האוצר, נדרשת הוראת שעה ולא חוק קבוע כדי לאפשר לממשלה גמישות, אם תרצה לתת מענה בכלים אחרים בעתיד.
יו"ר הוועדה, ח"כ אפרת רייטן-מרום (העבודה), מתחה ביקורת על המתווה, ואמרה כי הוועדה תפעל לשיפורו. "אני דורשת את העלאת הסכום כי הפיצוי יחול גם בדיעבד", אמרה. "העצמאים מחזיקים עסקים, משפחות והוצאות קבועות - אך המדינה טרם קבעה להם פיצוי". לאחר הדיון אמרה כי היא "מתחייבת לשינויים דרמטיים בחוק - העלאת הסכום, שינוי המועד הקובע לתשלום רטרואקטיבי, מענה גם לימי מחלה ועוד".
נציגי העצמאים נלחמים זה בזה
רמי בז'ה, יו"ר פורום העצמאים בהסתדרות הכללית, הלין על היחס של האוצר והממשלה ואמר שהם "כאילו עושים לנו טובה ונותנים לנו פיצוי, בעוד שמדובר בתיקון עוול של 73 שנים". בהמשך התפתח עימות חריף בינו לבין סגן השר במשרד ראש הממשלה, אביר קארה, לאחר שבז'ה תקף אותו: "הוא נבחר לכנסת כדי לעבוד בשביל עצמאים, לא נגד שכירים, אבל הוא בוחר לעשות את זה כל הזמן. אנחנו נראה איך זה ישתלם לו בבחירות הבאות. בכל בית בישראל יש גם עצמאי וגם שכיר, אז אתה לא תגיע רחוק. כדאי שתעשה את העבודה שלך, בשביל זה נבחרת".
בז'ה הוסיף: "אתה מספר לנו כל הזמן שאתה עולה לראש הממשלה נפתלי בנט ומספר לנו מה אתה אומר לו, אבל אתה לא מספר מה הוא אומר לך. הבנו כבר שאין לך כוח, למרות איך שאתה נראה, בריון גדול. אתה לא עושה כלום בשם העצמאים".
קארה, שהבטיח "בשורות טובות בימים הקרובים" בנוגע לפיצוי עובדי הבמה והאמנים, אמר בתגובה: "אתה חושב שההסתדרות עובדת למען השכירים או למען מישהו במדינה? אתה שותף של ההסתדרות, אותו גוף שפוגע בעצמאים. אתה נציג הטבעונים בזוגלובק. אתה רק עושה נזקים בכל מקום שאתה הולך אליו. ההסתדרות הקימה את פורום העצמאים כדי להשמיד את מה שאנחנו עושים ואת השוק החופשי שאנחנו רוצים לקדם. הפכת להיות עבד נרצע של ההסתדרות". לבסוף בז'ה נטש את הדיון ואמר: "לא לכבודי לשבת עם הבן אדם הזה".
"אפילו לא מבקשים סליחה. מתייחסים כאזרחים סוג ב'"
מנכ"ל הביטוח הלאומי, מאיר שפיגלר, הוסיף כי המוסד נאבק כבר מתחילת המגפה להכרה בעצמאים כזכאים לפיצוי, ואגף התקציבים נאבק בעמדה זו, ורק עתה הכיר בכך. "עצמאים ומעסיקים הם הבסיס לכל חברה, וחייבים להעניק להם ביטחון סוציאלי. בשעת משבר צריך להתייחס לעצמאים כמו לשכירים. למה לבזות את כולנו? או שיתנו או שלא. צריך להקשיב לצרכים האובייקטיבים של העצמאים".
רועי כהן, נשיא ארגון העצמאים, תקף את סכום הפיצוי המוצע ואמר כי "אני מרגיש היום בושה כאזרח. במשך שנים נימקו באוצר מדוע לא ראוי להעניק פיצוי לעצמאים, והיום הם אפילו לא מבקשים סליחה. גם עתה מתייחסים אלינו כאזרחים סוג ב' ומכריחים אותנו לעמוד כעניים בפתח". לדבריו, עצמאים רבים לא ניהלו רישום על ימי הבידוד שספגו.
קרן ברק (הליכוד) הדגישה כי "כל הסיפור הוא שאנחנו צריכים לעבור את הגל הזה, שהעסקים לא יקרסו. אנחנו צריכים שהם יישארו עם הראש מעל המים, שישרדו את הגל הזה. אנחנו כמדינה זקוקים להם פתוחים, הם משלמי המסים ומעשירים את הקופה הציבורית".
לפי הגר יהב, מנכ"לית נשיאות המגזר העסקי, "אחת הבעיות המהותיות בחוק הוא ההגדרה שבידוד הוא מחלה. דבר שמוביל למחיקה עצומה של ימי מחלה, גם כשלא מדובר בכך. יש לתת לכך מענה בייחוד בתקופה הנוכחית שכן, המציאות מוכיחה שייתכנו זנים נוספים לפנינו". גם עו"ד מוריה ברבי, נציגת התאחדות התעשיינים, קראה לא להשתמש בימי המחלה של העובדים לימי הבידוד, והדגישה כי בגל הנוכחי צפויים כ-3 מיליון מבודדים, ומעסיקים נדרשים להתמודד עם היעדרות העובדים וגם עם כמות גדולה של ימי מחלה. היא קראה לבניית מנגנון פיצוי ממשלתי לאלו.
שלשום פרסמנו לקונה בהצעת החוק שעלולה לעודד עצמאים שלא להיבדק לקורונה. על פי ההצעה, עצמאי אמנם יקבל פיצוי על ימי בידוד אך משום שאינו מקבל שיפוי על ימי מחלה יאבד את הפיצוי אם יימצא שהוא מאומת לקורונה. הבעיה נובעת מהעובדה שעצמאים ככלל אינם זכאים לשיפוי על ימי מחלה, גם כשמדובר במחלות אחרות, אך במקרה של הקורונה – הם נדרשים להישאר בבית במשך שבוע, גם אם הם כבר אינם חולים.