האם המסע טאואר הישראלית, מפעל השבבים ממגדל העמק שנאבק במשך שנים לשמור על רווחיות, השתלם? על פי הדיווח הלילה (שלישי) בוול סטריט ג'ורנל, מפעל השבבים יימכר לאינטל בתמורה ל- 6 מיליארד דולר, כחלק מהתכנית האגרסיבית של היצרנית האמריקאית להרחיב את יכולת הייצור שלה למגוון טכנולוגיות ומוצרים. על פי הדיווח, העסקה צפויה להיחתם עוד השבוע, אם היא לא תעלה על שרטון בינתיים.
מחיר של 6 מיליארד דולר מהווה פרמיה של 170% על מחיר המנייה של טאואר כיום, הנסחרת לפי שווי של 11.4 מיליארד שקל, או כ- 3.5 מיליארד דולר. מניית טאואר זינקה ב-49% בתום יום המסחר.
המחסור העולמי בשבבים לאחר פרוץ מגיפת הקורונה והרעב העולמי לטכנולוגיה הקפיץ את מכירות ורווחי טאואר בשנה האחרונה לתוצאות שיא. החברה מייצרת שבבים אנלוגיים למגוון לקוחות בתעשיות שונות כמו מחשוב, רכב, תעשייה, תקשורת וביטחון.
שבבים אנלוגיים - הנחשבים פשוטים יותר לתכנון ולייצור ביחס לשבבי יחידות העיבוד המרכזית או שבבי התקשורת של אינטל - משמשים בעיקר כחיישנים אלקטרוניים לטמפרטורה, מזג אוויר או חשיפה לאור. בין השאר מייצרת טאואר שבבים המזהים קריאת עומק למצלמות אבטחה, חיישנים לזיהוי הולכי רגל או לזיהוי צריכת אנרגיה עבור מכוניות, חיישני גז למפעלי תעשייה וחיישני רנטגן לתחום הרפואה. רכישה של מפעל כמו טאואר תכניס את אינטל עמוק לתחום הפאונדרי, כלומר מפעל תעשייה המשרת לקוחות חיצוניים - ולא את אינטל עצמה.
אסטרטגיית ה״פאונדרי״ היא אחת מאבני הבניין המרכזיות באסטרטגיה של המנכ"ל פט גלסינגר להפוך את אינטל לחברה תחרותית אל מול ענקיות כגון סמסונג, ארם ו- TSMC. בעבר דיווח הוול סטריט ג'ורנל על עסקה דומה במסגרתה היתה אינטל אמורה לרכוש את גלובל פאונדריז, מפעל שבבים המתחרה לטאואר. הקרן השלטת בחברה, קרו מובאדלה מאבו-דאבי, החליטה לקחת את החברה להנפקה במקום זאת.
אם תושלם הרכישה, תהפוך מגדל העמק לאתר הייצור השני של אינטל בישראל, נוסף על מפעל השבבים בקרית גת.
הכתבה פורסמה לראשונה באתר גלובס