על אף שבימים האחרונים יש התעוררות ציבורית סביב עליית המחירים בשוק מוצרי מזון והחשמל, בעשור האחרון יש מאבק שנגרר ונגרר על מחירי המזון לתינוקות. הקושי לעמוד אל מול המחירים הגבוהים של תחליפי החלב לתינוקות הוא מזמן לא רק של משפחות קשות יום, ועכשיו, הצעת חוק חדשה דורשת להנגיש את המחירים לכל משפחה בישראל.
חני חסידוב, אם לתינוקת בת חצי שנה, סיפרה: "קשה לי להבין איך עלויות של מזון לתינוקות מגיעות למחירים ולסכומים כאלה. קופסת תמ"ל יכולה להגיע ל-80 שקלים, וזה מספיק לשבוע". לדברי חני, "הקושי יכול להיות גם מבחינה מנטלית כשחושבים על ההוצאה הקיימת לחודש הבא. הרבה פעמים אני מוצאת את עצמי חושבת פעמיים לפני הוצאה שהיא אישית".
סיגל ריינשטיין, אם לתינוק בן שנה, הוסיפה: "זה יכול גם להגיע ל-300 ועד 500 שקל בחודש רק על התמ"ל. את לא יכולה לוותר על האוכל, את לא יכולה להגיד: 'טוב, אני לא אקנה לו החודש', ולתת לו משהו אחר".
בשנת 2001 הופסק הפיקוח על מחירי המזון לתינוקות בטענה שהתחרות בשוק עובדת. אבל מחקר חדש של מרכז המחקר והמידע של הכנסת מראה כי בשנים האחרונות לא הייתה כמעט תזוזה במחירים, מלבד עלייה משנת 2019. כך קורה שמשק בית עם תינוק מוציא על תחליפי מזון 164 שקלים בממוצע בחודש. חברת הכנסת אמילי מואטי ממפלגת העבודה, שיוזמת הצעת החוק להנגשת מחירי מזון לתינוקות, אמרה בדיון בנושא: "אני רק רוצה להגיד מה אפשר לקנות במחיר של מטרנה אחת: פעמיים לחם, פעמיים חלב, פעמיים קוטג', פעמיים ספגטי ופעמיים אורז".
המחירים בעולם
פערי המחירים במדינות ה-OECD יכולים להגיע גם ל-80 אחוזים בחלק מהמדינות, כך לפי נתונים מוועדת העבודה והרווחה בכנסת בנושא. בחלקן הפער קטן יותר, אך ישראל עדיין נחשבת יקרה. באנגליה למשל, המחירים של קופסת תמ"ל שמכילה 800 גרם נעה בין 10 אירו ל-11.5 אירו (בין 36 ל-41 שקלים). באמסטרדם, מותג מקומי של תמ"ל יעלה כ-30 שקלים לקופסה של 700 גרם, ובישראל – בין 55 ל-70 שקלים.
על רקע הנתונים, רשתות השיווק מספרות על החמרה במקרי הגנבה של מוצרי מזון לתינוקות, ובמקביל, עמותות מקבלות עוד ועוד פניות מהורים שמוצאים את עצמם במצב כלכלי בלתי אפשרי. ליטל שטיין דבי, מנהלת פרויקט "תינוקות של החיים" שמסייע למשפחות במזון תינוקות, אמרה: "אנחנו באמת רואים בחודשים האחרונים עלייה חדה באימהות שמבקשות מאיתנו עזרה. זה גורם להן לבחור בין מצב הזוי של בגדים לתינוק, חשמל - דברים בסיסיים - לבין בחירה של האוכל שלהם".
בעקבות הטענות, בשנים האחרונות העלו כמה הצעות חוק לפיקוח על המחירים שנפסלו בטענה כי פיקוח עלול להוציא משווקים שחקנים מהתחום. אך יש עוד פתרונות שהמדינה יכולה לספק, כמו סבסוד של המחירים או פטור ממכס, הכול כדי להציב מטרה שלא יהיו כאן תינוקות רעבים.