במהלך 2020-2021 הפעילה ממשלת ישראל כמה תוכניות סיוע לעסקים שנפגעו ממשבר הקורונה, היום (שני) מפרסמת הלמ"ס את השאלון שמשיב על השאלה - עד כמה התוכניות הללו סייעו למעסיקים? על רקע הגל החמישי והשיח סביב החזרת הסיוע, כדאי שממשלת ישראל תשקול גם את תשובותיהם.
מבין חמש התמיכות הממשלתיות השונות שהוצגו למדווחים, עולה שבתוכנית למימון עובדים בחל"ת נעשה השימוש הגבוה ביותר - כ-59% מהעסקים עשו בה שימוש והוציאו במהלך המשבר חלק מעובדיהם לחל"ת בעקבות ההגבלות השונות. התוכנית העיקרית השנייה שבה נעזרו מנהלי העסקים היא מענק על ירידה בהכנסות. על פי האומדנים כ-43% מהעסקים קיבלו מענק זה וכ-12% הגישו בקשה אך המענק לא אושר.
סוג התמיכה הכי פחות שימושי היה דחיית החזרי הלוואות או החזרי חוב על ידי הבנקים: ל-65% מהעסקים באוכלוסיית הסקר לא היה צורך בו והם לא עשו בו שימוש.
אם בוחנים את תוכניות התמיכה לפי מידת הסיוע שלהם, עולה שהתוכנית שסייעה במידה הרבה ביותר לצלוח את המשבר היא מתן הלוואות בערבות מדינה. כ-63% מאלו שקיבלו סיוע זה ציינו שהוא סייע להם במידה רבה לצלוח את המשבר. כ-54% מהעסקים שעשו שימוש בהוצאה לחל"ת ציינו שמימון עובדים בחל"ת סייע להם לצלוח את המשבר במידה רבה.
בחלוקה לענפים, כ-54% מהעסקים בתחום המלונאות ציינו שהמענק להחזרת עובדים סייע להם במידה רבה לצלוח את המשבר, וזאת בהשוואה לכ-17% בלבד שציינו זאת בכלל אוכלוסיית הסקר. זהו המענק היחיד מבין חמש תוכניות התמיכה שנסקרו ששיעור העסקים הגדולים שנעזרו בו גבוה משיעור העסקים הקטנים והבינוניים. למעט מענק זה, מהאומדנים עולה שבכל תוכניות התמיכה האחרות, שיעור העסקים הגדולים שלא נזקקו לתמיכה גדול בהשוואה לעסקים הקטנים והבינוניים. יותר מחצי מהעסקים בענפי הבינוי והמידע והתקשורת לא נזקקו למענק ירידה בהכנסות, לעומת 22% בענף שירותי מזון ומשקאות (מסעדות ואולמות אירועים).
הסקר בדק את שיעור השימוש ואת יעילותן של חמש תוכניות הסיוע השונות: חלוקת הלוואות בערבות המדינה, דחיית החזר חובות לבנקים, מתן מימון לעובדים הנמצאים בחל"ת, חלוקת מענקים עבור החזרת עובדים מחל"ת או שימור עובדים וחלוקת מענקים בגין ירידה בהכנסות. אחוז המשיבים על שאלון זה נאמד בכ-84% ומדגם הסקר מייצג אוכלוסייה של כ-60 אלף עסקים במגזר העסקי שבהם כ-5 משרות ומעלה.