הסנקציות החמורות שמפעיל המערב על רוסיה בעקבות הפלישה לאוקראינה מתחילות לחלחל: הרובל התרסק אמש (שני) ושוויו כעת עומד על 0.0096 דולר, כלומר פחות מסנט. בתגובה החליט הבנק המרכזי ברוסיה להעלות את הריבית ב-10.5% בבת אחת, לשיעור של 20%. האזרחים מבינים בדיוק מה זה אומר – המדינה במחסור של מזומן והיא צריכה את הכסף שלהם – בתגובה הם צובאים על הכספומטים ועל שווקי הקריפטו.
אתמול התקבלה החלטה אמריקנית למנוע מהבנק המרכזי לקיים עסקאות בדולרים ולמעשה לנתק את המדינה מיתרות המט"ח שלה, מיליארדי דולרים שפוטין אגר מאז 2014 בדיוק כדי להתמודד עם מצב כזה. במקביל מספר בנקים במדינה ינותקו ממערכת סוויפט, הבורסה כלל לא נפתחת כדי למנוע הפסדים של מיליארדים ובכך למעשה כל מי שמשקיע בבורסה הרוסית, ביניהם אזרחים רוסים רבים, לא יכולים למשוך את הכסף שלהם כדי למנוע הפסדים. השקעות זרות של עשרות שנים, כמו של חברת הנפט הבריטית BP, פשוט מודיעות על יציאה מרוסיה. כל אלה מציבות את המדינה בתוך משבר כלכלי אמיתי.
הבנק המרכזי הרוסי יותר מהכפיל את הריבית בניסיון להילחם בהיחלשות הרובל ובחוסר האמון של הציבור הרוסי במטבע. ריבית היא למעשה "המחיר של הכסף". ברגע שהמחיר של הכסף גבוה, יש תמריץ גדול לאזרחים ולמשקיעים להכניס את הכסף שלהם לפקדונות בבנקים. הבנקים בתורם מעבירים את הכסף כפקדונות לבנק המרכזי, כדי לקבל את הריבית המובטחת, ובכך למעשה נכנס עוד כסף לכיס של הממשלה הרוסית.
רוסיה, שמתמודדת עם מחסור במזומנים בשל הסנקציות, מבקשת מאזרחיה הלוואה, כביכול בתנאים דמיוניים, ריבית של 20%. יש לקוות שהממשלה הרוסית מצפה להתאוששות מהירה של המשק כך המדינה אכן תוכל להחזיר לאזרחים את הכסף שלהם, גם את הקרן וגם את הריבית המובטחת. עם זאת, כלל לא בטוח שזה קו המחשבה בממשל, או כפי שהגדיל לומר חבר הפרלמנט הרוסי מהמפלגה הקומוניסטית, ניקולאי ארפייב: "אם הם חוסמים את כל הכספים שלנו בחו"ל אז לממשלה לא תהיה ברירה אלא להשתלט על הפקדונות של הציבור במטרה להיחלץ מהסיטואציה הזו, יש שם 60 טריליון רובל".
למרות הריבית - הרוסים רוצים מזומן
ובכל זאת, למרות המאמצים של הממשלה הרוסית, האזרחים רואים את השווי של החסכונות שלהם נחתך מידי יום, והם פונים ל-2 פתרונות מעשיים: לכספומטים ולמטבעות הקריפטו. הרוסים צובאים על הבנקים ודורשים לפדות את הפקדונות שלהם, ובמקביל תורים ארוכים משתרכים סביב בניינים בערים הגדולות בניסיון להגיע לכספומטים ולמשוך את הכסף מחשבונות העו"ש. כלומר למרות הריבית הגבוהה ולמרות שהרובל מתרסק, הרוסים רוצים את הכסף שלהם במזומן – למה?
אזרחי רוסיה מביעים שני חששות בריצה שלהם לבנקים, ולא ברור איזה מהם יותר גרוע: ראשית, הצניחה הקיצונית של הרובל גורמת להם לפחד שעל אף הריבית החריגה סופו של הפקדון שלהם להצטמצם בשל ירידת ערך המטבע. הם מבינים שגם אם יפקידו את הכסף שלהם בבנקים ברוסיה ויקבלו עליו ריבית של 20% לשנה, אם באותה תקופה הרובל יתרסק בשיעור גבוה, יותר כפי שקורה כבר עכשיו – בסוף הם יפסידו. לכן הם מעדיפים מזומן שאפשר לקנות איתו כבר עכשיו מזון שלא מתקלקל, מוצרי צריכה ועוד דברים שיוכלו למכור, או אפילו לשמש אותם בסחר חליפין במקרי קיצון.
הרגש השני שגורם לרוסים לפשוט על הבנקים הוא חוסר אמון מוחלט במדינה. הם לא מאמינים לבנק המרכזי, לממשלת רוסיה ולבנקים הפרטיים שאלו יחזירו להם את הכסף על הפיקדון. לא רק את הריבית, אלא את הקרן עצמה. אולי גם הם שמעו על השאיפות של חבר הפרלמנט הקומוניסט והם דווקא מעדיפים שלא לתת את החסכונות שלהם כמתנה לממשל הרוסי המושחת, ואולי הם פשוט לא מאמינים שהממשלה תצליח להוציא את הכלכלה מהבוץ.
בצל הסנקציות: עולם הקריפטו פורח
במקביל רוסיה פונה לעולם מטבעות הקריפטו: רכישות הביטקוין ברובל קפצו ב-1.5 מיליארד דולר ביום אחד. אזרחי רוסיה רוצים לרכוש נכסים גלובליים שלא יפלו ביחד עם הבורסה הרוסית, ושבשל האנונימיות שהם מספקים, יוכלו להוות אמצעי תשלום במקום מט"ח. למרות שהמסחר הרוסי בקריפטו בארה"ב, אירופה ואסיה יפסיק כמעט לחלוטין בעקבות הסנקציות, יש פלטפורמות שממשיכות לאפשר לרוסיה ולרוסים לרכוש קריפטו (למשל פלטפורמות שכבר נכנסו לרשימה השחורה האמריקנית).
אך לא רק אזרחים פונים לקריפטו. על פי פורבס, ישנה הסכמה בין מומחים רבים כי הממשלה הרוסית תשתמש במטבעות קריפטוגרפיים כדי לעקוף את הסנקציות. בסיביר כבר מתבצעת כריה של קריפטו ורוסיה יכולה להפנות אמצעים לאפיק זה, בתקווה שתוכל להמיר את המטבע במזומן או להשתמש בו כדי לשלם על ייבוא סחורות. בכך ממלא הקריפטו את תפקידו המקורי, לא רק נכס השקעה, אלא מטבע בלתי מפוקח ובלתי נשלט.
עם זאת בכיר בממשל הגיב על הנושא ואמר למגזין "פוליטיקו" כי "זה לא בהכרח מדאיג כל כך" משום שכמות המטבעות שהם יצטרכו לכרות כדי לחפות על הסנקציות יהיה עצום. ובכל זאת, הקריפטו בהחלט יכול לסייע לעסקים ולאוליגרכים שהוטלו עליהם סנקציות.