ביום שבת הסכימו האיחוד האירופי, ארה"ב ובריטניה על ניתוק מספר בנקים רוסים ממערכת ההודעות הפיננסיות סוויפט (SWIFT). מדובר בצעד חריג, אך לא החמור ביותר - המערב לא הודיע עדיין איזה בנקים בדיוק ינותקו מהמערכת ועל כן חומרת הצעדים אינה ברורה. גם היום, יומה החמישי של התקיפה הרוסית באוקראינה, יש מדינות באירופה שמתנגדות לניתוק מוחלט של כל הבנקים ברוסיה. בינתיים, בארה"ב מודיעים היום (שני) על צעד משמעותי ביותר שיחסום בפני רוסיה את חבל ההצלה האחרון שלה.
מה זה SWIFT?
סוויפט (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), היא מערכת תקשורת בינלאומית להעברת הודעות פיננסיות בין בנקים. כיום משתמשים בה יותר מ-11 אלף מוסדות פיננסים מיותר מ-200 מדינות, והועברו בה עד היום מעל 8.4 מיליארד הודעות. מדובר למעשה במערכת הגדולה בעולם למטרה זו. מידי יום מועברות בה יותר מ-400 מיליון הודעות, ויותר מ-1% מההודעות הללו קשור לתשלומים רוסיים.
מה בפועל סוויפט עושה? אם מדינה צריכה לשלם לרוסיה על משלוח של נפט לדוגמא, המדינה מעבירה את הכסף לבנק שנמצא בשטחה והוא, באמצעות קוד סוויפט, מעביר את הכסף לבנק רוסי. השימוש במערכת התשלומים הזו מייעל את ההעברות ומונע עלויות נוספות ועיכובים.
מי שולט בסוויפט ומי יכול להחליט להטיל סנקציות?
החברה, שמרכזה בבלגיה, נמצאת בבעלות של מוסדות פיננסיים שונים ברחבי העולם. החברה נשלטת על ידי דירקטוריון של 25 דירקטורים עצמאים שמייצגים בנקים מסביב לעולם. הבנקים המרכזיים של G-10, ביניהם של ארה"ב בריטניה והאיחוד האירופי, מפקחים על הפעילות של החברה.
סוויפט בעצמה לא מקבלת החלטות בנוגע לסנקציות אבל היא נשמעת באופן מלא לסנקציות של מחוקקים ורגולטורים רלוונטיים. במרץ 2012 האיחוד האירופי העביר רגולציה שאוסרת על סוויפט לספק שירותי הודעות פיננסיות לבנקים האירניים שעליהם הוטלו סנקציות, וכארגון בלגי סוויפט נשמעה להוראות הללו. לכן, על מנת לנתק את רוסיה מהמערכת,יש צורך בהחלטה של האיחוד האירופי יותר.
מה המשמעות של ניתוק מסוויפט עבור רוסיה?
המשמעות של הוצאת בנקים רוסים מסוויפט היא שהבנקים ברוסיה לא יוכלו לתקשר בצורה בטוחה ויעילה עם בנקים מחוץ לגבולות המדינה. כך רוסיה לא תוכל, או לפחות תתקשה, לקבל או להעביר תשלום, מה שיפגע הן בייבוא ובייצוא שלה, במגזר הפרטי ובפעילות הממשלתית.
במקרה של ניתוק, הבנקים יצטרכו לתקשר ישירות עם בנקים אחרים מה שייצור עיכובים בהעברות ועלויות נוספות, כלומר יחתוך את הרווחים של החברות הרוסיות והממשלה הרוסית. שר הכלכלה הרוסי, אלכסיי קודרין, העריך בעבר שניתוק של רוסיה מסוויפט יכול לכווץ את הכלכלה הרוסית ב-5%. את אירן הוציאו מהמערכת ב-2012 מה שחתך את הרווחים שלה מייצוא, ויחד עם הסנקציות האחרות שהוטלו עליה, למעשה חנק את התעשייה שלה המבוססת על סחר גלובלי.
ובכל זאת, סוויפט אינה מעבדת את התשלום בעצמה, אלא רק אחראית להודעות שמאפשרות אותו. חברות רוסיות יוכלו לעקוף את הניתוק הזה על ידי שימוש במערכות אחרות להעברת הודעות. גם אירן וגם צפון קוריאה ממשיכות לעשות עסקים לאחר שנותקו מסוויפט. לרוסיה יש מערכת שהקימה אחרי 2014 להעברת הודעות פיננסיות בשם SPFS, ולסין יש גם מערכת כזו, בשם CIPS.
למה שמדינות יתנגדו לניתוק של רוסיה מסוויפט?
מלבד העובדה שרוסיה לא תוכל להעביר ולקבל תשלומים, ניתוק של הבנקים שלה מהמערכת יקשה גם על המדינות שמקיימות עמה מסחר שוטף. כלומר, גם מלווים בינלאומיים לרוסיה לא יוכלו לקבל את הכסף שלהם בצורה הרגילה, מי שרוכש מרוסיה טובין כמו גז או נפט, לא יוכל לשלם באופן רגיל ועוד.
על כן גרמניה, איטליה וצרפת, המדינות שתלויות בגז הרוסי בצורה המשמעותית ביותר ביחס למדינות האיחוד, הן המדינות שמתקשות להסכים לנתק את רוסיה באופן מוחלט. כיום שני שליש מהגז שבו משתמשת גרמניה מגיע מרוסיה וכשמחירי האנרגיה באירופה עולים ממילא, הממשלות חוששות מהמשמעויות של צעד כזה עבור האזרחים שלהן.
ישנן דרכים מסוימות להפחית את הרגישויות הללו: אפשרות אחת היא לא לנתק את כל הבנקים הרוסים אלא לבחור בנקים ספציפיים עם קשר מינימלי יחסית לתחום האנרגיה. לחלופין נשקלת אפשרות למצוא דרכים עוקפות להעברות תשלום שקשורות באנרגיה ובמזון.
בנוסף קיים חשש שניתוק של רוסיה מסוויפט יגביר את מגמת הדה-דולריזציה העולמית, כלומר את ההיגמלות של רוסיה מדולרים, מדיניות שקיימת ממילא כבר מ-2014 לפחות. במקום דולרים רוסיה עלולה להידחף לשימוש ביואן, המטבע הסיני, כמו גם במערכת העברת ההודעות הסינית. בכך למעשה ניתוק מסוויפט יחזק את הקשר (הבלתי רצוי, בעיני המערב) בין רוסיה וסין. עם זאת, בימים האחרונים נראה שסין עצמה לא ממהרת לתמוך בפעילות הרוסית.
בינתיים ארה"ב מנתקת את צינור החמצן הרוסי
בארה"ב הכריעו שיש דרך טובה יותר לפגוע בכלכלה הרוסית: הטלת סנקציות על שימוש בדולר. לאחר מספר ימים שבהם לשני הבנקים הגדולים ביותר ברוסיה, VTB וסברבנק, נאסרה הגישה הישירה לדולר אמריקני, הממשל נוקט בצעד חמור יותר ואוסר על עסקאות בדולרים עם הבנק המרכזי של רוסיה.
בכך למעשה הממשל האמריקני מקווה למנוע מהבנק המרכזי הרוסי להשתמש ברזרבות של 630 מיליארד דולר, שהוא אגר במיוחד למצב שבו יצטרך להציל את הרובל מהתרסקות. מאז החל המבצע מתכננים ברוסיה למכור את הדולרים האלה ולקנות באמצעותם רובל, ובכך באופן מלאכותי להחיות את המטבע המקומי ולהציל אותו מהתרסקות. אם הצעד של ארה"ב יצליח, ההגנה המשמעותית ביותר שיש לרוסיה מפני השפעתן של הסנקציות מהמערב תתבטל.
"אין מדינה חסינה מסנקציות", אמר ל-CNN בכיר בבית הלבן. "רזרבות של 360 מיליארד דולר בתיבת המלחמה של פוטין ישנו משהו רק אם יהיה אפשר להשתמש בהן כדי להגן על המטבע. אחרי הצעדים של היום זה כבר לא יהיה אפשרי, 'המבצר הרוסי' נחשף כמיתוס".