המלחמה באוקראינה נכנסה הבוקר (חמישי) ליומה ה-15 וההשפעות הכלכליות שלה מתחילות להתפשט מעבר למזרח אירופה, לעולם כולו וגם לישראל. עליות מחירים ותקלות בשרשראות האספקה צפויות להגיע גם לכאן, מהדלק דרך הלחם והבשר ועד לשוק הדירות הרותח ממילא.
בדרך לקטסטרופה בענף הבנייה
"יש כאן השפעה מאוד רחבה על ענף הבנייה והתשתית בכלל", מסביר ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ. "אנחנו חווים עכשיו את אחת הדרמות הכי גדולות שהיו אולי מאז ומעולם בכלכלה, ובטח בענף הבנייה". סרגו מסביר שלא רק הייבוא הישיר של ישראל מרוסיה ומאוקראינה ייפגע, אלא כל מקורות האספקה העולמיים שלנו שעומדים בפני מחסור. כך למשל טורקיה ויוון, שמייצאות לישראל חומרי בנייה, הפכו להיות מקור אספקה חלופי לאירופאים שמנסים להימנע מרוסיה. כתוצאה מכך המדינות הללו לא יכולות לספק לישראל את אותן כמויות והמחירים עולים.
"כל יום אני מקבל מקבלנים מכתבי התייקרויות מכל מיני ספקים", מספר סרוגו. "רב בריח למשל הודיעה שהיא לא מסוגלת לעמוד בקצב האספקה וגם שהמחירים יעלו ב-10%. גם קבוצת יסכור, שעוסקת במוצרי מתכת ופלדה, הודיעה שלא תעמוד במועדי האספקה. ההשפעה של זה הרבה יותר גדולה ממחירי התשומות - אם אני צריך לצקת עמודים ואין לי מתכת, כל אתר הבנייה מושבת".
על פי סרוגו, המצב עבור הקבלנים חמור שבעתיים בחברות הביצוע והתשתית. אם במגורים הדיירים משלמים צמוד למדד, במכרזים לרשויות מקומיות ולממשלה לרוב אין הצמדה. כלומר הקבלנים מפסידים את מחיר ההתייקרויות, והם עלולים לוותר על פרויקטים ואפילו לקרוס. "המצב היום בעולם הבנייה והתשתית הוא קטסטרופה, אנחנו עומדים לפני קריסות של חברות בנייה ומעולם לא אמרתי דברים כאלה בעבר".
המסלול, שמתחיל בעיכובים באספקה, נגמר במחירים שמשלמים הדיירים, הן על העלייה במדד והן בעלייה במחירי הדירות עצמן. "עיכובים בתשתיות מובילים לעיכובים בהיתרי בנייה. העיכובים באספקה יובילו לעיכובים במסירת הדירות, הדיירים משלמים את פערי ההצמדה, לדעתי בחודשים הקרובים נחווה עלייה של 1% כל חודש, פי שתיים משנה שעברה".
מחיר הדלק בתחנות יזנק
בשבועות האחרונים נצפתה עלייה במחיר הנפט של יותר מ-30%, והוא הגיע למחיר של 130 דולר לחבית. כדי לחשב את מחיר הדלק במשרד האנרגיה אוספים את מחיר הבנזין העולמי בחמשת הימים האחרונים של כל חודש, ועל בסיס זה נקבע המחיר בתחנות בחודש העוקב. השינוי במחיר הבנזין הוא נגזרת כמעט ישירה של מחיר הנפט, ולכן העלייה האחרונה במחיר הנפט תתרגם להתייקרות התדלוק שלנו.
"מה שאנחנו רואים עכשיו זה שבטווח הקצר יש השתוללות של מחירים שנובעת מהחשש שמקור הנפט הרוסי, שהוא היצואן מספר 2 בעולם, יהיה חסר מהשוק הבינלאומי", מסביר חן בר יוסף, מנהל מינהל הדלק במשרד האנרגיה. "ברמות יותר ארוכות, לחצי שנה הקרובה, החוזים העתידיים מצביעים על ירידת מחירים מתונה מ-130 ל-100 דולר בסוף שנה, כלומר כנראה שיש הנחה בינלאומית שהעניינים יירגעו. גם זה מחיר בהחלט גבוה ביחס למחירים שצפינו בהם בשנתיים האחרונות, אבל לא נשכח שחלק מהירידה במחיר הייתה גם תוצאה של הקורונה ולשמחתנו עם הדעיכה שלה, הביקושים לנפט בעולם חזרו לצמוח".
אך למרות עליות המחירים, אפשר להיות רגועים – לא צפוי מחסור בדלק והסנקציות האמריקניות לא ישפיעו על הצרכן הישראלי. "זה נכון שביידן הכריז על זה שבארה"ב לא יכנס נפט רוסי, אבל ארה"ב היא יצרנית עצומה וגם יצואנית נפט בעצמה, והיא יבואנית קטנה מאוד מרוסיה", על פי בר יוסף. "למרות שגם על האמריקנים זה יקשה, הם יידעו להסתדר ממקורות אחרים. הוא לא דורש את זה מהאירופאים, שהם מתבססים הרבה יותר על הנפט הרוסי.
"אנחנו יותר קרובים לאמריקנים לשמחתנו. ההתבססות שלנו על הגז היא כמעט רק על גז ישראלי, וגם בנפט אנחנו לא צרכנים של נפט רוסי אז זה מעמיד אותנו במקום יותר טוב. יש לזה השפעה כמובן, וישראל שוקלת כרגע מה לעשות בתחום הזה, אבל זו השפעה הרבה יותר קטנה. בנוסף בגלל המחיר המפקוח שנקבע רק פעם בחודש, אנחנו לא חווים את אותה עליית מחירים בתחנות הדלק, כמו זו ששוברת עכשיו שיאים בארה"ב".
לחם, בשר וביצים – החיטה מתייקרת
בימים האחרונים דווח על עלייה משמעותית של מחירי הקמח בתחנות. מדובר בתוצאה של עליית מחירי החיטה העולמית - אוקראינה הייתה אסם התבואה של כל העולם, ובערך שליש מהחיטה העולמית הגיעה משם. מלבד חיטה לאפייה, גרגירי חיטה גסים יותר משמשים כמזון לעופות ולבהמות, ועליית מחירים שלהם תשפיע על כל מוצרי המזון מן החי.
"אנחנו מנטרים כל הזמן את המצב, כמה זמן הוא יימשך ומה תרחישי החירום. אנחנו עושים את זה כמה פעמים בשבוע", מספרת מנכ"לית משרד החקלאות ופיתוח הכפר, נעמה קאופמן פס. "במדינת ישראל כרגע אין מחסור בחיטה, יש פה חיטה לחודשים קדימה בגלל הצורך לשמור שמיטה. גם כל מי שעוסק ואופה בחיטה משתמש בחיטה שנמצאת פה הרבה חודשים ונקנתה במחירים טובים".
קאופמן פס מבהירה שאמנם עלולות להיות התייקרויות, אך הן לא יהיו כתוצאה ממחסור. "המצות לפסח הזה נאפו כבר לפני חודשים, לפני המצב באוקראינה. אם נשים בצד את עליית המחירים בתעשייה, אני מסתכלת על מוצרי הגלם, מוצרי החלב עצמם וחומרי הגלם, והם נמצאים פה ואפו איתם כבר".