עוד עלייה במחירי הדלק: מחיר ליטר בנזין 95 יעלה מחר (חמישי) בחצות ב-39 אגורות לליטר ויגיע ל-7.44 שקלים לליטר בנזין בשירות עצמי ו-7.65 שקלים בשירות מלא. גם ליטר סולר צפוי להתייקר ב-1.13 שקלים (אם כי מחיר הסולר לא מפוקח). זינוק במחיר הסולר יהיה משמעותי גם למחירי התחבורה הציבורית והחשמל, ועלול לגרום להתייקרויות בתחומים רבים.

ההתייקרות הנוכחית תשלים עלייה של יותר משקל אחד במחיר הדלק מתחילת שנת 2022, אז עמד מחיר הדלק על 6.37 שקלים, וכמעט 17%. מגמת עליית מחירי הדלק אמנם החלה כבר בתחילת שנה שעברה, אך בשלושת החודשים הראשונים של 2022 עלה המחיר בשיעור גבוה יותר מאשר בכל 2021: בינואר 2021 עמד מחיר הדלק על 5.51 שקלים ובדצמבר הגיע ל-6.38 שקלים, עלייה של כמעט 16%. 

 

"החודש האחרון אופיין בעליות מחירים ובתנודתיות גבוהה מאוד", הסביר חן בר יוסף, מנהל מינהל הדלק במשרד האנרגיה. "בין הסיבות ניתן למנות כמובן את המלחמה באוקראינה, ואת הסנקציות על הנפט הרוסי שהיא יצואנית נפט ומוצרי נפט משמעותיים מאוד, וכן את מתקפת הטרור הח'ותית על מאגרי הנפט בסעודיה".

עוד הוסיף בר יוסף כי "ביומיים האחרונים חלה התמתנות בעליית מחיר חבית הנפט בשל שלושה גורמים שונים ובלתי תלויים. בראשית השבוע הכריזה סין על סגר בעיר שנגחאי והמחוזות, מה שהוביל לציפיה להפחתת צריכה משמעותית של אזרחי האזור. כמו כן הייתה ציפיה כי ארה"ב תשחרר מלאי נוסף ממאגריה ובכך תתרום להגברת ההיצע בשוק. אתמול, בעקבות דיווחים על שיחות מוצלחות, במסגרת המשא ומתן בין אוקראינה לרוסיה בטורקיה, הייתה ציפיה של חזרה מהירה יותר לשגרה ומשכך זה הוביל למיתון עליית המחירים".

מחיר הדלק בתחנות מפוקח על ידי המדינה והוא מחושב בצורה הבאה: 30% מהמחיר מבוסס על מחירי חומר הגלם בבתי הזיקוק ונקבע על בסיס המחירים בעולם בחמשת הימים האחרונים של החודש. למעשה, זהו הרכיב המהותי במחיר שמשתנה מידי חודש. המע"מ שמשלמים על דלק משתנה על פי השינוי ברכיב חומר הגלם, ועל כן יעלה גם הוא החודש.

בנוסף ישנם רכיבים שלא משתנים: מרווח השיווק שקובעת המדינה, כלומר הרווח של תחנות הדלק על כל ליטר, שנקבע על 0.56 שקלים לליטר; ומס הבלו, שמטרתו להפחית את השימוש באנרגיה מזהמת כמו דלק, והוא נקבע על 3.13 שקלים.