שר האוצר אביגדור ליברמן ושר החקלאות עודד פורר כינסו הבוקר (שלישי) מסיבת עיתונאים ובה הכריזו על יישום הרפורמה בחקלאות על ידי פתיחת שוק הפירות והירקות ליבוא. השרים הודיעו על ביטול מכסים מיידי בכל הקשור ליבוא של פירות וירקות רבים, מתוך כוונה לפתוח את השוק לתחרות, ולמרות חוסר ההסכמה סביב הנושא. לצד זאת, כחלק מהמשכה של התוכנית להפחתת יוקר המחיה שהוכרזה בפברואר, הודיע שר האוצר על הגדלת מענק העבודה פי שניים ועל מענק סיוע לעסקים שנפגעו בגל האומיקרון.
הצעדים החדשים להפחתת יוקר המחיה:
ישום הרפורמה בחקלאות: הפחתת מכסים מידית על פירות וירקות
כחלק מהרפורמה בחקלאות שאושרה במסגרת תקציב המדינה לשנים 2021–2022, חתם היום שר האוצר, בתיאום עם שר החקלאות עודד פורר, על הצו להפחתת מכסים בפירות וירקות. הצו כולל ביטול מיידי של המכס על מגוון פירות וירקות (אבוקדו, שום, אפונה, שעועית, תאנים, אננס, פירות יער, פטריות ועוד).
יתר המכסים על פירות וירקות טריים, קפואים ומשומרים, יופחתו באופן הדרגתי על פני חמש שנים, כדי לשמור על החקלאות המקומית ולאפשר תקופת הסתגלות. הפחתת המכסים צפויה להגביר את רמת התחרות בענף ולהוזיל את מחירי הפירות והירקות באופן ניכר. סך החיסכון לצרכן הישראלי צפוי לעמוד על כ-820 שקל בשנה לכל משק בית בהבשלה מלאה.
לצד הפחתת המכסים, הרפורמה כוללת חבילת תמיכה רחבה לענף החקלאות בעלות של מאות מיליוני שקלים בשנה: תמיכה תקציבית ישירה לכל חקלאי פר דונם מעובד; הרחבת הטבות המס באמצעות חוק עידוד השקעות הון; תמיכה בסימון התוצרת המקומית; הוזלת התשומות לחקלאי (חומרי הדברה וכו'); והשקעה של מעל 2 מיליארד שקל בחדשנות ובהעלאת פריון בענף החקלאות. נוסף על כך יינתנו מענקי השקעות וחדשנות לרכש ציוד ומכונות חדשניות, לשיתופי פעולה עם סטארטאפים ועוד.
לשם יישום הרפורמה חתם שר האוצר על צו להפחתת המכס על פירות וירקות, ושר החקלאות מקדם תיקון לתקנות הגנת הצומח.
בהתייחסו לרפורמה בחקלאות, אמר שר החקלאות פורר: "אחרי דיונים ומו"מ אינטנסיביים הגיע הרגע בו שחייבים לקבל החלטות. יש לנו מחויבות לחקלאות הישראלית ולכל אזרחי ישראל. הרפורמה הזו מחויבת המציאות גם כדי להציל את חקלאות ישראל, שכן הפריון בה לא עלה במשך 22 שנים. יש לנו מחויבות להוריד מחירים לאזרחי ישראל, שצריכים לקחת משכנתה כדי לקנות פירות בקיץ.
"אנחנו עושים מה שבמשך עשרים שנה לא עשו: צריכה ישירה בחקלאות, מענקי השקעות, חיזוק תוצרת הארץ וגם פתיחה לתחרות. הורדת המכסים מתבצעת אחרי בדיקה מעמיקה, לאורך חודשים ארוכים, שבה כלל הגורמים, כולל החקלאים, קיימו שיח מעמיק באופן ישיר. וגם הטמענו בצו שינויים שיגנו על עוטף עזה, הערבה, הגליל והגולן".
בתגובה על שאלות הכתבים על ההתנגדות לרפורמה, ענה שר האוצר: "הרפורמה בחקלאות היא לא משהו שאיש לא ידע עליו. בתקציב 2021–2022 היא הופיעה. ניסינו לנהל מו"מ עם כל הארגונים החקלאיים, עם הלובי החקלאי בכנסת – ולצערי לא הצלחנו להגיע להסכמות. ההתנהלות הכוחנית לא הרתיעה אותנו, כי אנחנו פועלים לטובת האזרח".
עוד לפני מסיבת העיתונאים פרסמו ראשי ההנהגה החקלאית קמפיין מחאה חדש: "על רקע חתימת השרים באופן חד-צדדי על צווי היבוא של הדבש, הביצים, הדגים הבשר ושמן הזית, וכוונתם של שרי האוצר והחקלאות לחתום באופן חד-צדדי גם על צווים להפחתת המכסים על יבוא של פירות וירקות – החליטו ראשי ההנהגה החקלאית לצאת בקמפיין נגד הממשלה בראשות נפתלי בנט ונגד ההחלטה לחסל את החקלאות, דווקא בימים שבהם המלחמה באוקראינה ממחישה את השלכות חיסול הייצור המקומי. בלי חקלאות אין עצמאות, זועק הקמפיין, והוא מטיח בממשלה – מה שלא הצליחו לעשות נסראללה וראשי החמאס עושה ממשלת השינוי להתיישבות החקלאית בגולן, בגליל, בנגב, ובעוטף עזה".
אתמול פורסם דוח ביניים מטעם הצוות הממשלתי לבחינת פערי התיווך בתחום הפירות והירקות, וממנו עלה כי דווקא המקטע החקלאי הוא המקטע הכי פחות תחרותי בשרשרת האספקה. הדוח תמך במדיניות שמקדם שר האוצר מאז כניסתו לתפקיד, להסרת חסמי היבוא בתחום. החקלאים הביעו תרעומת על המסקנות וטענו שהן "מכורות מראש".
בממשלה הבינו שהשר מתכוון להשתמש בהמלצות דוח הביניים כדי להאיץ את יישום המדיניות שלו, ושרת התחבורה ממפלגת העבודה, מרב מיכאלי, שלחה מכתב לראש הממשלה ובו דרשה לכנס את הממשלה באופן מיידי. "באופן הפוך משאר המדינות בעולם, בממשלת ישראל יש מי שמוצא לנכון, דווקא עכשיו, לנסות להוציא לפועל מהלך דורסני כלפי התוצר המקומי החקלאי ולהביא לקריסתו".
הכפלת התוספת למענק עבודה למשתכרי שכר נמוך
בהמשך לתוכנית שפורסמה בפברואר – שר האוצר הודיע כי סכום התוספת הממוצעת עומד על 1,600 שקל בשנה לעובד (במקום 800 שקל בשנה) ויכול להגיע עד ל-3,400 שקל עבור אימהות חד-הוריות לשלושה ילדים ומעלה. כ-300 אלף העובדים הזכאים למענק עבודה (מס הכנסה שלילי) יקבלו תוספת חד פעמית של 40% למענק בגין עבודה בשנת 2022 – הכפלה של התוספת שעליה הוכרז במסגרת תוכנית יוקר המחיה בחודש פברואר. וכפי שהוכרז בפברואר, כדי להקל על הזכאים גם מבחינה תזרימית, ישולמו מקדמות בחודש יולי בגין המענק המשוער.
לשם יישום המהלך יקודם תיקון חקיקה.
מענק סיוע לעסקים שנפגעו בגל האומיקרון
כפי שכבר פורסם, שר האוצר הודיע על מענק משולב לעסקים שמחזורם עד 60 מיליון שקל – הכולל הוצאות קבועות לרבות הוצאות ארנונה. סכום המענק יעמוד על סכום של בין 3,000 שקל ל-600 אלף שקל לכל עסק. המענק יינתן לעסקים שנפגעו בגל האומיקרון באופן שהוביל לירידה במחזור בהיקף של מעל ל-35% בחודשים ינואר-פברואר 2022 לעומת ינואר-פברואר 2019.
לשם יישום המהלך יקודם תיקון חקיקה.
הגברת התחרות בשוק המזון
הפחתת יוקר המחיה על ידי בחינת צעדים לצמצום הריכוזיות בשוק המזון, ובהם החמרת התנאים לרכישות, למיזוגים ולהסדרי ההפצה של ספקי מזון גדולים; הגבלות על יבוא בלעדי; והטלת איסור על פגיעה ביבוא מקביל.
לשם יישום המהלך ייבחנו תיקוני החקיקה הנדרשים.
"כפי שהבטחנו, אנחנו ממשיכים לפעול לטובת הגדלת ההכנסה הפנויה של אזרחי ישראל וצמצום ההוצאות", מסר שר האוצר. "הרפורמה בחקלאות שיוצאת לדרך היום תוזיל את מחירי הפירות והירקות באופן ניכר ותביא לידי הורדה במחיר לאזרחים. זאת, תוך הענקת חבילת תמיכה רחבה לחקלאים. גם את בעלי העסקים איננו שוכחים, נמשיך לסייע לעסקים שנפגעו מנגיף הקורונה ונעמוד לצידם בעת משבר".
במסיבת העיתונאים נשאל שר האוצר על האמירה שלו מישיבת הממשלה אמש בנושא הפליטים מאוקראינה, שבה התבדח על חשבונן של הפליטות האוקראיניות. הוא השיב: "הייתה בדיחה לא מוצלחת, מיד התנצלתי".