ועדת הכספים הכניסה שינויים קלים בצו המס על המשקאות הממותקים והוא אושר היום (שלישי). הצו ייכנס לתוקף ב-1 בינואר 2022, ובמסגרתו יוטל מס של שקל על כל ליטר של משקה ממותק בייצור תעשייתי, ומס בגובה 70 אגורות לליטר של משקה דיאט. ההחלטה צפויה להגדיל את הכנסות המדינה ממסים בכ-380 מיליון שקלים בשנה.
השינויים המרכזיים שהכניסה הוועדה הם החרגת משקה התירוש, שהוא אמנם משקה ממותק אך הצריכה שלו קשורה במנהגים דתיים והיא לא צפויה להיות מושפעת מהטלת המס. בנוסף הוחלט לבטל את המס על מיץ לימון שיש בו פחות מ-5 גרם סוכר ל-100 מ"ל משקה.
עוד הוחלט כי חלק מהכסף שייכנס לקופת המדינה ממיסוי המשקאות המתוקים ייועד למלחמה בהשמנה ובסכרת. כך 80 מיליון שקלים יגיעו לתוכנית הממשלתית להורדת צריכת הסוכר ו-40 מיליון שקלים לקופות החולים, "כדי שיוכלו להתמודד טוב יותר עם המניעה והטיפול במחלת הסוכרת, ובהשמנת יתר".
במהלך הדיונים הופעלו לחצים על חברי הוועדה בין השאר כדי לצמצם את המס על משקאות הדיאט, לדחות את כניסת הצו לתוקף או להפוך את העלאת המס להדרגתית. שינויים אלה לא התקבלו ובוועדה למעשה הותירו את המס על כנו, מלבד השינויים המינוריים הנ"ל.
הצו מטיל על משקאות עם לפחות 5 מ"ג סוכר ל-100 מ"ל משקה מס קנייה של שקל לליטר משקה, 6 שקלים לליטר תרכיז, ו-6 שקלים לק"ג אבקה. על משקאות עם פחות מ-5 מ"ג סוכר ל-100 מ"ל, מיצי פירות ומשקאות עם ממתיק שאינו סוכר - יוטל מס קנייה של 0.7 שקלים לליטר משקה, 4.2 שקלים לליטר תרכיז ו-4.2 שקלים לק"ג אבקה. בנוסף, כולל הצו מס על המלאים המצויים בידי הסוחרים מעל לגובה של 10,000 שקלים מס.
"אחרי בחינה של כל העמדות שהוצגו כאן, אפשר להתעלם מהמצב ומהתחלואה האדירה בסכרת וההשמנה גם בקרב מבוגרים וגם בקרב ילדים, אבל אנחנו לא שם", אמר יו"ר עדת הכספים, ח"כ אלכס קושניר. "אנחנו במגמה לשפר את המצב ושהילדים שלנו יחלו פחות במחלה. לכן המיסוי על משקאות מתוקים יישאר על שקל לליטר, על דיאט ומשקאות מתוקים ישאר המיסוי על על 0.7 שקליםלליטר. מה שנחריג בצו זה את התירוש, מתוך הבנה שמדובר במוצר שהצו עליו לא ישפיע על הצריכה".