לא רק הדולר צונח, מה יעשה בנק ישראל? שער הדולר הגיע היום (שני) לשפל של רבע מאה - ועומד על 3.10 שקלים, שער שלא נראה כמותו מאז תחילת 1996. בנוסף לדולר, גם המטבעות המרכזיים האחרים בירידה - כשהאירו יורד לשער של 3.58 שקלים והפאונד עומד על 4.18 שקלים. הירידה הזו נמשכה על כל פני החודש האחרון והגיעה היום לשיא.
הצניחות במטבע החוץ מעמידות את בנק ישראל בדילמה: באופן עקבי, בנק ישראל רכש דולרים כדי שהשקל לא יתחזק יותר מדי. רק לאחרונה הסתיימה תוכנית רכישה של 30 מיליארד דולר. עכשיו השאלה היא האם הרכישה האגרסיבית תימשך, ובעיקר באילו היקפים. נכון לעכשיו בנק ישראל עדיין לא חושף מה תהיה האסטרטגיה.
הדילמה השנייה היא הריבית. בעוד שבועיים תתפרסם החלטת הריבית הבאה של בנק ישראל - מצד אחד, בגלל שהשקל מתחזק זה מוריד מבנק ישראל את הלחץ להעלות את הריבית - כי אם הריבית תעלה, עוד משקיעים ירצו לשים את הכסף שלהם כאן בארץ וזה רק יחזק את השקל. מצד שני, הריבית הנמוכה ממשיכה לתדלק את ענף הנדל"ן.
החשש הכי גדול מצניחה מתמשכת בדולר הוא הפגיעה ביצואנים, מה שעלול להוביל לפגיעה בעסקים - עד כדי גל פיטורים שישפיע באופן רחב יותר על המשק - אלא שכרגע אנחנו עוד לא שם. זו משוואה מורכבת מאוד ובנק ישראל יצטרך לנווט בתוכה.
היכולת של בנק ישראל להשפיע על שער הדולר - מוגבלת מאוד
אלא שנראה שבנק ישראל כבר החל להתערב במסחר כדי לשנות את המגמה: במסחר בין הבנקים אחרי קביעת השער היציג, שער הדולר כבר הגיע היום לאזור של 3.08 שקלים ואז שינה כיוון והתחיל לעלות. ההערכה היא שבנק ישראל התערב במסחר, קנה דולרים ושזה מה שאפשר את היפוך המגמה.
אלא שגם אם בנק ישראל ימשיך להתערב במסחר בשוק מטבע חוץ, היכולת שלו להשפיע באופן משמעותי על היקף המסחר ובעיקר על השער היא יכולת מוגבלת מאוד מול תנועות ההון הגדולות - בעיקר בגלל ענף ההייטק שמזרים לישראל עשרות אלפי דולרים באמצעות ייצוא, הנפקות, רכישות ואקזיטים. המשק צריך להתרגל למציאות אחרת שבה יצואנים נפגעים - ולהם צריך לנסות לסייע באמצעים אחרים.
דבר נוסף שיש לשים אליו לב במציאות הזו היא גל עליות המחירים שלו אנחנו עדים בימים אלה: החברות ובעלי הרשתות מתרצים את העלייה בעליית מחירי ההובלה והסחורות בעולם - אלא שעליית מחירים אמורה להיות "מנוטרלת" בעקבות שער הדולר שירד לרמה כה נמוכה. מי שמעלה מחירים מול שער דולר נמוך כזה למעשה מוצא תירוצים - ולא עושה זאת בהכרח עקב צידוק כלכלי.