הממשלה הציבה יעד שאפתני ביותר להגדיל את מספר עובדי ההיי-טק בישראל ב-50% תוך 5 שנים והערב (שני) דיווחנו במהדורה המרכזית על צעד שאמור לסייע בדרך לאותו יעד: הטבות מס לעובדי הייטק ישראלים שעברו לגור בחו"ל, כדי לתמרץ אותם לחזור ארצה.
מאחורי התוכנית עומדים שר האוצר אביגדור ליברמן ביוזמה משותפת עם שרת המדע, החדשנות והטכנולוגיה, אורית פרקש הכהן, שמובילים תוכנית הטבות מס לתושבים חוזרים כחלק מתכנית רחבה לפתירת בעיית כוח האדם בהייטק. הטבות המס יעברו בהוראת שעה לתקופה של כשנתיים, כדי לתת דחיפה משמעותית לשנים הקרובות.
עיקרי התוכנית:
תושב חוזר שנמצא בחו"ל ועזב לפני יותר משנה ופחות מעשר שנים לא יצטרך לשלם מיסים על האופציות שלו ועל נכסים שצבר מחוץ לישראל. בניגוד לבעבר, שהאופציה הזו ניתנה לאנשים שחזרו רק אחרי עשור מהרגע שעזבו.
כמו כן, לגבי עובדים שחוזרים אחרי שנה - רשות המסים תפרסם מסלול ירוק למתן ודאות לניתוק תושבות גם לאלה ששהו תקופה קצרה וחזרו במסגרת הוראת השעה כך שלא יצטרכו לשלם הפרשי מס בישראל על ההכנסות שהפיקו מחוץ לישראל.
הכרה בהוצאות שקשורות לחזרה ולרילוקיישן לארץ של החוזרים לישראל: ייקבע מנגנון של ניכוי וזיכוי על הוצאות החזרה לישראל וההסתגלות לשנתיים הראשונות, כאשר התקרה תהיה עד סכום שיוחלט בהמשך.
מי שזכאי לעלות לישראל מכוח חוק השבות - שיעור המס שיחול עליו בישראל לא יעלה על 30% במקום 47% בשנה הראשונה לחזרתו ו-35% בשנה השנייה. בנוסף, הוא יקבל כפל נקודות זיכוי של עולה. בתום השנתיים האמורות, הוא יוכל לבחור להיות תושב ישראל או לחזור למדינתו המקורית ולא ייחשב כתושב ישראל בתקופת שהייתו - כך שלמעשה ניתנת לו האפשרות לקבל תקופת הסתגלות של שנתיים במקום של שנה כיום.
כל ההטבות תהיינה מותנות בבחינת התרומה וההשתלבות בהיי-טק של החוזרים באמצעות רשות החדשנות שתבחן ותאשר לכל חוזר או עולה את זכאותו, והכול יותנה בתקופה מינימלית שתיקבע בחוק.
שר האוצר אביגדור ליברמן: "אנו רואים חשיבות עליונה בקידום תעשיית ההיי-טק המהווה את הקטר שמוביל את המשק ופקטור משמעותי בנתוני הצמיחה שלו. עידוד אוכלוסיית התושבים החוזרים והעולים החדשים שישתלבו בתחום, יקדם ויעזור לבעיית המחסור בכוח האדם בתעשייה ועל כן הנחתי את גורמי המקצוע לקדם את התוכנית".
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, אורית פרקש הכהן: "מדובר בעוד צעד מתוך מגוון רחב של צעדים שאני מקדמת במענה לבעיית כוח האדם החריפה שענף ההיי-טק בישראל חווה, לצד שיא של כל הזמנים בשגשוג. זה אינו צעד יחיד בתחום, ואנו בממשלה נמשיך לקדם יוזמות לשיתוף יותר ישראלים בענף. מודה לשר האוצר ורשות המיסים על שיתוף הפעולה וההירתמות לפנייתי".