דירקטוריון התעשייה האווירית בחר היום (ראשון) פה אחד בשר הביטחון לשעבר, עמיר פרץ, ליו"ר דירקטוריון החברה. המינוי של פרץ מגיע על רקע התנגדות הוועדה למינוי בכירים למינויו, התנגדות שלא מנעה מהממשלה להצביע בעדו.
"אני מודה לממשלת ישראל, ובמיוחד לשר הביטחון בני גנץ ולשר האוצר אביגדור ליברמן, שהאמינו בי והפקידו בידיי את אחת המשימות החשובות למדינת ישראל ולביטחונה. אני נכנס לתפקיד זה בחרדת קודש, מתוך הכרה באחריות העצומה שנמצאת בידי, ואעשה כל שביכולתי כדי להצעיד את התעשייה האווירית קדימה", מסר פרץ.
"אני מודה לחברי הדירקטוריון על הצבעתם, ומתכוון לפעול בשיתוף פעולה אתם ועם חברי הנהלת החברה בכדי שכל מאמצנו ינותבו לחיזוק התעשייה האווירית כחברה מובילה בתחומים הרגישים והחשובים ביותר. מבחינתי, העובדים הם ההון האנושי העיקרי של החברה שאותו יש לטפח, ולכן נפעל בשיתוף פעולה עם העובדים ונציגיהם. אנו פועלים בסביבה רב ממדית מאתגרת בהיבטים הלאומיים, הטכנולוגיים והעסקיים. לכן, שיתוף הפעולה הוא הנוסחה להצלחה".
לראשונה: מינוי של מועמד שנפסל בוועדה
ועדת מינויי הבכירים שברשות החברות הממשלתיות הוקמה כבר בשנות ה-90 כדי למנוע מהחברות הממשלתיות להיות מנוהלות על ידי גורמים בעלי זיקה פוליטית וחסרי ניסיון מתאים. בנוסף, בשנת 2013, במהלך שהוביל דווקא יאיר לפיד שכיהן אז כשר אוצר, נעשתה רפורמה ברשות והוקמה נבחרת הדירקטורים, מאגר של מועמדים מתאימים לתפקידי ניהול החברות, במטרה לנתק את הפוליטיקה מהליך בחירת הדירקטורים. פרץ אינו נמצא במאג המועמדים המתאימים לתפקיד.
הוועדה התנגדה נחרצות למינוי של פרץ והעבירה ליועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, ולחברי הממשלה מכתב בזו הלשון: "אנו מבקשים להדגיש את החשש הכבד מפני המדרון החלקלק בקבלת ההחלטה שלפיה לפרץ כישורים מיוחדים הגוברים על הזיקה הפוליטית. אנו מדגישים גם את החשש שההחלטה תחזיר אותנו שנים רבות לאחור בהתמודדות עם עולם של מינויים פוליטיים שאינם מתבססים על יכולת מקצועית וכישורים. זו עלולה לרוקן מתוכן את הדרישה בחוק לכישורים מיוחדים".
על אף התנגדות זו, מנדלבליט אישר לממשלה להצביע על המינוי והממשלה אישרה אותו. זו הפעם הראשונה מאז שהוקמה הוועדה לפני כ-30 שנים, שאושר מינוי של אדם שנפסל בוועדה. לאחר מכן עבר המינוי של פרץ לדירקטוריון החברה שכאמור אישרה אותו פה אחד היום. כנגד המינוי תלויה עתירה לבג"ץ של התנועה לאיכות השלטון.
בנובמבר 2020 הוחלט בממשלה להנפיק 25% מנתח המניות של התעשייה האווירית ובכך להתחיל הליך של הפרטת החברה הממשלתית. בהמשך יבקשו להרחיב את ההנפקה ל־40% מהמניות. פרץ, שכיהן שנים כיו"ר ההסתדרות, יצטרך כעת להוביל מהלך משמעותי של הפרטת החברה כיו"ר הדירקטוריון.