מרגישים שאתם מבולבלים מהווריאנט החדש? גם המשקיעים: מאז יום שישי, אז התגלו המקרים הראשונים של האומיקרון ברחבי העולם, הבורסה מציגה תמונה של חוסר יציבות. המדדים בכל העולם עולים ויורדים בהתאם למסרים שיוצאים מחברות התרופות, להודעות של נשיא ארה"ב ולהנחיות המקומיות בכל מדינה. משום שכולם נמצאים במצב של חוסר ודאות בנוגע להשפעות הנגיף, ולכל אחד מהגופים יש אינטרס ציבורי אחר – גם ההודעות שהם מוציאים הופכות את התמונה כל פעם מחדש.

בבורסה בתל אביב, אחרי שיום ראשון נפתח בירידות משמעותיות ונסגר בירידות מתונות, ויום שני נסגר בכלל בעליות קלות - היום הבורסה שוב נצבעת באדום. ת"א-35 ירד בפתיחת המסחר בכ-0.5%, ת"א-125 מאבד 0.6% ות"א-90  עם ירידה של כ-0.8%. השקל לעומת זאת חוזר הבוקר למגמת העלייה שלו, אחרי שנחלש בימים האחרונים.

סטפן בנסל מנכ"ל מודרנה (צילום: Nancy Lane, AP)
סטפן בנסל, מנכ"ל מודרנה | צילום: Nancy Lane, AP

גם הבורסות באירופה הגיבו הבוקר להודעת נשיא חברת מודרנה, שהעריך בריאיון שהחיסון יהיה פחות יעיל מול האומיקרון לעומת וריאנט הדלתא. דאקס-40 הגרמני וה-CAC-40 הצרפתי יורדים בכ-1.5% והפוטסי הבריטי מאבד כ-1.3%. מחירי הנפט בעולם ממשיכים לרדת, בינתיים, אך ההערכה בג'יי פי מורגן היא שבטווח הארוך הם יחזרו לעלות. 

בארה"ב יום המסחר בוול סטריט נסגר אמש בעליות שערים שהלכו והתחזקו בעקבות הודעת הנשיא ביידן שאמר שהאומיקרון הוא אמנם "סיבה לדאגה, אך לא לפאניקה". ביידן הבהיר שהוא לא רואה סגרים נוספים באופק, וטען שהמלחמה בזן החדש תתבצע באמצעות חיסונים ומסיכות. בעקבות האמירות המעודדות הדאו ג'ונס עלה אמש בכ-0.7%, אחרי שסבל מהירידה השנתית הגדולה ביותר השנה ביום שישי האחרון. נאסד"ק עלה בכמעט 1.9% ו-S&P500 עלה בכ-1.4%. כשהמסחר בוול סטריט ייפתח ב-16:30 (שעון ישראל) נראה כיצד תשפיע עליו הודעת מנכ"ל מודרנה.

ממה מפחדים בבורסות?

הסיבה לחוסר היציבות בשווקים נעוצה בחוסר הוודאות הכללית לגבי עוצמתו של הווריאנט החדש ויעילות החיסון מולו, ולפיכך ההשפעה של התפשטותו על הכלכלה העולמית. נשיא הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, שידבר היום מול הסנאט האמריקני, יציין 3 סיכונים מרכזיים של התפשטות האומיקרון להתאוששות הכלכלית. "העלייה במקרי הקורונה החדשים והתגלות הווריאנט אומיקרון מציגים סיכונים להתאוששות התעסוקה והפעילות הכלכלית ומעלים את חוסר הוודאות לגבי אינפלציה", כתב פאוול בהצהרה שייתן היום.

ג'רום פאוול, נגיד הפדרל ריזרב (צילום: רויטרס)
ג'רום פאוול, יו"ר הפדרל ריזרב | צילום: רויטרס

ראשית ידבר פאוול על הסיכון לעליה מחודשת של שיעור האבטלה בארה"ב. התפרצות מחודשת עלולה להשאיר עובדים רבים בבית ובתסריט הגרוע ביותר, אף להביא לסגירתם של עסקים רבים. סיכון נוסף הוא לשרשראות האספקה, שעדיין לא התאוששו מההתפרצות הראשונית של הקורונה. השיבושים בשילוחי המכולות יוצרים מחסור במוצרים רבים ברחבי העולם, והתפשטות של וריאנט חדש עלולה להחמיר זאת.

משני הסיכונים הללו נובע חשש נוסף – המשך מגמת עליות המחירים. האינפלציה בארה"ב החודש חצתה את היעד ועלתה ליותר מ-6%, שיא של כ-30 שנה. האינפלציה השנתית באיחוד האירופי הגיעה בחודש נובמבר ל-4.9%, שיא של 25 שנים. בעיות בשרשראות האספקה, שיוצרות מחסור בהיצע, יחד עם מחסור בעובדים וחשש לסגירת מפעלים, עלולים להוביל לעלייה נוספת במחירים.

ובכל זאת - לא לפחד להשקיע

אך עם כל החששות חשוב לזכור - על הבורסה לא מסתכלים יום ביומו, אלא בוחנים את המגמה בתקופות זמן ארוכות. גם כשהבורסה נפלה בשנים האחרונות היא התאוששה ותיקנה את עצמה לאחר מכן. בזמן ש"להמר", כלומר לנסות להיכנס בזמן ולצאת במהירות, יכול להוביל אתכם להפסדים, השקעה נבונה, אחראית וארוכת טווח יכולה לספק תשואה או לפחות להבטיח שערך הכסף לא יישחק.

 

 

ניתן לראות לדוגמא שבשלושת התיקים של N12 בשיתוף "ביזפורטל" (תיקים שנועדו להתנסות בלבד) נרשמה עלייה שנתית של 6%-10%, זאת בזמן ששיעור האינפלציה בישראל עלה בכ-2.2% באותה תקופה. המשמעות היא שבזמן שערכו של הכסף שישב בעו"ש או בפיקדון בנקאי ירד, כסף שהושקע בצורה נבונה ואחראית שמר על ערכו ואף עלה.

* מובהר בזאת כי אין לראות בתכנים המופיעים בעמוד זה משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הנו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ או ניהול השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים הייחודיים של כל אדם. מובהר בזאת כי כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.