"הבחנה מפלה ובלתי סבירה": בעקבות מתווה הצמידים בקניונים, קבוצת עזריאלי פנתה הבוקר (רביעי) לראש הממשלה נפתלי בנט ולשרים המעורבים בדרישה לבטל את המתווה. "המתווה לוקה ולקוי בפגמים רבים - מעשה בלתי חוקתי, מפלה לרעה, בלתי סביר ובלתי מידתי. הקבוצה הציבה גם אולטימטום: "השיבו תוך 24 שעות כדי שנוכל לבחון את צעדינו". גם בעלי רשתות זועמים: "מדובר בגזר דין מוות – לאף אחד לא אכפת מאיתנו".
• לקראת המתווה: החורים והבעיות במתווה הקניונים
"מתווה הצמידים בקניונים לוקה ולקוי בפגמים רבים, ומהווה, על פניו, מעשה בלתי חוקתי, מפלה לרעה, בלתי סביר, בלתי מידתי וללא כל יכולת אמיתית להגשים את תכלית מניעת התרחבות התחלואה בקרב האוכלוסייה או עידוד ההתחסנות", כתבה קבוצת עזריאלי. "יתרה מכך, יישום המתווה עלול לגרום לפגיעה אנושה דווקא לבעלי העסקים ולבעלי הקניונים, אשר שומרים על החוק ומשתפים פעולה עם הוראות ממשלת ישראל. בנוסף, וכאמור, המתווה המתגבש גם אינו ישים ואינו מעשי".
"עניינה של פנייה דחופה זו להקדים התראה למשגה, ולבקשכם לבטל את מתווה הצמידים בקניונים, להימנע מלקדמו, ולחלופין, לגבש מתווה חוקי, שוויוני ואחיד ביחס לכלל העסקים, יהא מיקומם אשר יהא", נכתב. "בנסיבות הדחופות של ענייננו, בהתחשב בנזק הרב שעלול להיגרם מהחלת מתווה הצמידים בקניונים, וכדי שעזריאלי תוכל לכלכל צעדיה ולבחון פנייה לערכאות המשפטיות בעניין הנדון, אתם מתבקשים להשיב למכתבנו בהקדם, ולא יאוחר מ-24 שעות ממועד שליחתו".
דן פילץ, מנכ"ל דיזנגוף סנטר, תקף הבוקר את החלטת רה"מ בשיחה לחדשות הבוקר עם ניב רסקין. "זאת החלטה עגומה, אומללה ומיותרת, שהנזק שלה גדול בהרבה מהתועלת הפוטנציאלית. זה לא ישים ואנחנו לא ערוכים לזה. אין לנו את התקנות, לא יודעים מי יחלק את הצמידים, איך הם ייראו ומתי הם יגיעו. כדאי שהממשלה תבין שזה פשוט מיותר".
"בסופו של דבר, המאבטח יצטרך לתת לכולם להיכנס - וכך הבעיה תעבור לחנויות", המשיך פילץ, "גם ככה אין עובדים, אז עכשיו חנות שיש לה עובדת אחת תצטרך לשים עוד מישהו בכניסה כדי לבדוק אם ללקוח יש צמיד או לא? גם למאבטחים שלנו אין סמכות כזאת. נאלץ אנשים לשים צמיד? ומי שלא ירצה כי רוצה לשמור על הפרטיות שלו?".
אופיר שריד, מנכ"ל קבוצת מליסרון שמפעילה את רשת קניוני עופר, על ההחלטה להחיל תו ירוק בקניונים ב-103FM: "אנחנו לא רואים דרך שבה מסמנים אנשים בקניון לפי מצבם הבריאותי. לא הגיוני שאנשים יסתובבו עם צמיד אם הם מחוסנים, ובלי צמיד אם הם לא - כי כולם יכולים להיכנס. אנחנו נשלח היום מכתב התראה לפני בג"ץ. אנחנו נפנה לבג"ץ עקב אפליה, חוסר שיוויוניות ופגיעה בזכויות הפרט".
הרשתות מסרו כי "אנחנו נמרוד, אין שום היתכנות להכלת התו הירוק בקניונים בתקופה הזו של השנה". הם הוסיפו כי "אם הממשלה אומרת לנו איך להתנהג - שיביאו את כוח האדם, לא נתכופף בפני אף אחד".
בעל חנות תכשיטים באחד הקניונים אמר כי מדובר בפארסה. "אנחנו ממש לא נצליח לעמוד בזה, גם ככה חווינו שנתיים קשות", אמר. "אנשים קונים ורוצים לבלות ולקנות, אנחנו לא נעמוד בזה. אין שום סיבה שהמרכז שלי במרכז ביג תקבל כמה שהיא רוצה – והחנות שלי בקניון בגלל שהוא סגור היא לא תוכל לקבל אנשים".
בעל רשת גדולה אמר שמדובר במתווה ארור לכל דבר. הוא הוסיף שהוא לא יבדוק אף אחד, לא מוכן לקטלג אנשים ולתת צמידים. לדבריו, מדובר באפליה. "יש לי עובדת לא מחוסנת שלא יכולה להתחסן, מה אני יכול לעשות עם זה", הסביר. "יש בעיה של כוח אדם, מאיפה אני יביא עכשיו עובדים שיסכימו לקיים את המתווה הזה. אם יש במשמרת רק עובד אחד או שניים, במה הם אמורים להתעסק? בלבדוק או בלמכור לאנשים?".
בעלים של רשת הנהלה העריך שהפידיון יירד ב-40%-30%. "גם ככה הפידיונות ירדו כשהילדים התקשו להיכנס, עכשיו זה גזר דין מוות", אמר. "עוד מעט מתחילים כל הסיילים, ולא יהיה מי שיקנה – הזמנו סחורה ואנחנו ניתקע איתה. מתי עושים לנו את זה? בדיוק כשכל האנשים מגיעים לקניונים בגלל הסיילים, מנחיתים עלינו גזרה אחרי גזרה – לאף אחד לא אכפת מאיתנו".
מלבד קבוצת עזריאלי, בעלי הקניונים נוספים זועמים על ההחלטה שתחייב את אכיפת התו הירוק גם בכניסה לקניונים ומרכזי מסחר סגורים. בעלי החנויות ומרכזי הקניות תקפו אתמול את משרד הבריאות, הזהירו שההכנסות יתרסקו – ואיימו לעתור לבג"ץ כדי למנוע אותו. בקניונים הסבירו כי הם קיימו דיונים רבים לקראת ההחלטה מול משרד האוצר והבריאות, וציינו כי השיח הגיע מהר מאוד לטונים גבוהים.
הזעם של בעלי העסקים מגיע בעקבות החלטת ראש הממשלה נפתלי בנט לחייב אכיפת תו ירוק גם בקניונים החל מיום שישי הקרוב. החלטה זו, כמו החלטות נוספות בתחום הכניסה לארץ מחו"ל, התקבלו במהלך הדיון שקיים הערב ראש הממשלה עם שר הבריאות ניצן הורוביץ וגורמי מקצוע.