גל ההתייקרות במשק מורגש כבר עכשיו היטב בכיס הישראלי, אך נראה כי הוא לא יפסק בקרוב. גם מחירי החשמל צפויים לעלות ובשיעור חד למדי של 5%, בעוד פחות מחודשיים, החל מ-1 לפברואר בשנה הבאה, כך פורסם הערב (שני) במהדורה המרכזית.
עלייה זו נובעת מהתייקרות משמעותית במחירי הפחם בעולם, זאת על אף שרוב החשמל בישראל לא מיוצר בפחם. חשוב לציין כי היו גורמים שמיתנו את עליית המחירים הזו, שהייתה אמורה להיות גבוהה הרבה יותר. בין הגורמים שמיתנו ניתן למצוא את שער הדולר הנמוך יחסית ומכירת אחת מתחנות הכוח של חברת החשמל, ללא אותם צעדים המחיר היה צפוי לעלות בצורה דרמטית יותר.
האם מס הפחמן ידרבן אנרגיה מתחדשת?
המשרד להגנת הסביבה, משרד האוצר, משרד האנרגיה ומשרד הכלכלה סיכמו מוקדם יותר השנה כי ישראל תיישר קו עם המדינות המפותחות הפועלות לצמצם את השפעות משבר האקלים, ותתמחר את הפחמן הדו-חמצני הנפלט מדלקים וממקורות פליטה נוספים.
הממשלה אישרה יעד לאומי במסגרתו עד לשנת 2050 תופחת פליטות גזי חממה בהיקף של לפחות 85% ביחס לפליטות ישראל בשנת 2015 ויעד ביניים לשנת 2030 של הפחתה של 27% בפליטות, כעת קובעת הממשלה כי מנגנון תומך של מיסוי פחמן יחול בשלב הראשון על כלל הדלקים המזהמים - פחם, נפט וגז, ובהמשך גם על פליטות גזי חממה מהטמנת הפסולת וממקורות פליטה אחרים.
תמחור פליטת הפחמן משריפת דלקים יהיה באמצעות מנגנון הבלו. התמחור על הפחם, הגפ"מ, המזוט, הפטקוק והגז יחל בשנת 2023 ויפנים בצורה והדרגתית את העלות החיצונית של הפחמן עד לשנת 2028 באופן שלא יעלה את מחיר החשמל ביותר מ-5% (זאת לעומת הכוונה הראשונית של המשרד להגנת הסביבה ליישם מנגנון שאפתני יותר, שיעלה את מחירי החשמל ב-10%).