האם ויסוצקי תוכרז כמונופול? רשות התחרות ספגה ביקורת בעבר על כך שלא הכריזה על חברות כמונופול, אך כעת, ייתכן שאנחנו בדרך לשינוי. הרשות החלה בבדיקה נגד ויסוצקי בעקבות מחירי התה הגבוהים בארץ. על אף שהחברה הצליחה בעבר לשכנע את הרגולטורים שכשמחשבים גם את השוק המוסדי היא לא מונופול, הפעם ההסתכלות היא אחרת – מעיני הצרכן הפשוט.
לפי נתוני מערכת "סטורנקסט", ב-2016 שלטה ויסוצקי בכ-60% משוק התה השחור, לעומת כ-35% של ליפטון. בתחום החליטות ויסוצקי שולטת ב-82%, ובתה הירוק ב-85% - לעומת 4% בלבד של ליפטון.
בדיון שנערך בוועדת הכלכלה, טען יו"ר הוועדה, חבר הכנסת מיכאל ביטון, כי ניתנו לרשות סמכויות להכריז על חברות כמונופול - אך היא לא עושה זאת. עו"ד מיכל כהן, ממלאת מקום הממונה על התחרות, השיבה לביטון: "אנחנו בודקים את המעמד המונופוליסטי של ויסוצקי, אנחנו בודקים הפרות של בעל מונופולים, של וולט, של שליחויות. אנחנו בודקים הפרות של חוק התחרות על ידי היבואן של לגו. אני יכולה רק לציין דוגמאות, אבל נעשות עשרות בדיקות ברשות ברגע נתון".
כבר משנת 2016 מתנהלת תביעה ייצוגית נגד ויסוצקי בטענה למחירים בלתי הוגנים בתה הירוק, על רקע אחיזתה בשוק. הכרזה על מונופול, אם אכן תהיה כזו, תאפשר להגביל את המקום שוויסוצקי מקבלת על המדף, וגם למנוע מחירים שמוגדרים בתביעה נגדה "בלתי הוגנים".
עו"ד יורי נחושתן, מנהל מחלקת ליטיגציה במשרד גרוס ושות' שמנהל את התביעה הייצוגית, אמר: "למדנו שנתח השוק של ויסוצקי בשוק המבורקד, תלוי באיזו שנה, הוא למעלה מ-80%. לפעמים גם למעלה מ-90%, בתה הירוק. טענו שהמחיר של התה הירוק היה מופרז וכתוצאה מזה הצרכנים שילמו הרבה יותר כסף על תה ירוק מכפי שהם היו צריכים לשלם לולא היה מונופול. הערכנו שוב את הנזק, לפי הנתונים של "סטורנקסט" על פני חמש שנים – קצת למעלה מ-130 מיליון שקלים".
מחברת ויסוצקי נמסר בתגובה כי "בעבר הרשות לתחרות בדקה את קטגוריית התה והוחלט שלא להכריז על ויסוצקי כמונופול וכך אנו בטוחים לגבי הבדיקה הנוספת. יודגש כי מחירי התה הירוק של החברה לא עלו ב-11 השנים האחרונות, זאת ועוד על פי חוק במדינה, ויסוצקי אינה זו שקובעת את מחירי המוצרים לצרכן. הייבוא בקטגוריה חופשי לכולם ואין מכס".