מרבית מחלימי הקורונה בישראל חזרו לתפקוד מלא, ממש כמו לפני המחלה. אבל יש כאלה שגם חודשים רבים אחרי שהחלימו עדיין לא הצליחו להתאושש, וככל הנראה גם לא יתאוששו לחלוטין בעתיד. רבים ממחלימי הקורונה נדבקו במקום העבודה שלהם, ואינם יכולים לחזור אליו בגלל מגבלות בריאותיות שנמשכות. עכשיו הם דורשים הכרה מהביטוח הלאומי, הכרה שמאוד לא פשוט להשיג בסבך הבירוקרטיה.
מרי דהקט, שבעלה נדבק בנגיף במהלך עבודתו והוכר כזכאי לפיצויים, החליטה להיאבק על הזכויות שלו והצליחה לקבל הכרה עבורו כנפגע עבודה שזכאי לפיצויים. "בעלי איש של עבודה-בית, עבודה-בית. בחקירה האפידמיולוגית הוכיחו שהוא באמת נדבק בעבודה", סיפרה מרי. "היום הוא מונשם עם כיסא גלגלים, לא מדבר, אוכל רק טחון. הסיכויים שלו להחלים קלושים, מבן אדם שהיה בעבודה 10-8 שעות הוא הפך להיות סיעודי, וכרגע הוא בכלל לא יוכל לחזור לעבוד", הוסיפה.
אסתר כהן, סייעת בחינוך המיוחד שנדבקה גם היא במקום עבודתה, סובלת עד היום מתסמיני פוסט-קורונה ונאבקת כדי לקבל סיוע. "אני גם לא יכולה להרשות לעצמי לשבת בבית כי אני מפרנסת יחידה, והמצב לא מאפשר את זה", סיפרה. "אני נלחמת כל יום, כל יום. אם אני לא לוקחת משככי כאבים בבוקר קשה לי לתפקד".
"אני עובדת בחינוך המיוחד, ונחשפתי לחולת קורונה מאומתת במקום העבודה שלי", שחזרה אסתר. "נפגעתי בריאות, בראייה, בזיכרון לטווח הקצר, בשליפה של המילים. לפעמים כשאני רוצה להגיד משפט זה קצת קשה לי", הוסיפה. "אני לא אותה אתי שהייתי קודם". במסמכים הרשמיים של הביטוח הלאומי מכירים ב-19-COVID כסיבה אפשרית לתאונות עבודה. בחלק מהמקרים המחלימים אף זכו לפיצויים של עשרות אלפי שקלים.
עו"ד שירי אלון, המתמחה בייצוג נפגעי גוף במשרד "גיל קראוס", הסבירה כי הבקשות לפיצויים מאושרות "במקרים בהם ניתן להוכיח ברמת סבירות גבוהה שהאדם נפגע במקום העבודה. למשל במצב שבו נשלחה הודעת SMS שאומרת שנחשפת לעובד ביום מסוים ובשעה מסוימת". לדבריה, "יש צוותים רפואיים שלמים בבתי החולים שאנחנו מייצגים, שנדבקו בקורונה, הוכרו וקיבלו פיצויים מאוד גבוהים בגין הנכות שנקבעה להם".
עד היום הוגשו יותר מ-13 אלף בקשות לפיצויים מהביטוח הלאומי בשל הקורונה, שמהן 55% אושרו ו-16% נדחו. 29% מהפניות נמצאות עדיין בטיפול. "ברגע שנמצא קשר ישיר בין מקום ההדבקה למקום העבודה התביעה לנכות עבודה מיד מאושרת", הצהיר מנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר. "מי שנפגע מהנגיף במקום העבודה יכול להיכנס לאתר האינטרנט של הביטוח הלאומי, להגיש תביעה מקוונת ואנחנו נטפל בה ללא דיחוי", הוסיף.
ובכל זאת, יש לא מעט ישראלים שנותרו עדיין ללא מענה ומרגישים שנשכחו מאחור. "סיכנו את החיים שלנו ואת החיים של המשפחות שלנו", אמרה אסתר. "המדינה פשוט צריכה לקחת אחריות על כל החולים שנפגעו מהקורונה".