הממשלה הודיעה הערב (רביעי) על גיבוש מתווה סיוע לענף התיירות, שנפגע קשות מהגבלות הקורונה מאז פרוץ המגפה. במרכז החבילה עומדת השקעה של עד 30 אלף שקלים לכל עובד בענף, שיבחר להשתלב בתפקיד אחר הן בענף והן מחוצה לו. ראש הממשלה בנט בירך על המתווה והבטיח שהממשלה תעמוד לצד עובדי התיירות. ההחלטה תובא בקרוב לאישור הממשלה.
לגיבוש המתווה היו שותפים ראש הממשלה, וכן השרים הרלוונטיים: שר האוצר אביגדור ליברמן, שרה תיירות יואל רזבוזוב ושרת הכלכלה אורנה ברביבאי. על פי המתווה, עובדי תיירות שיחליטו לעזוב את תפקידם יוכלו לעבור הכשרות מקצועיות בעלות של עד 20,000 שקלים, ובמגוון תחומים. יתרה מזאת, הם יקבלו מלגת הכשרה חודשית בגובה של עד 10,000 שקלים, כתלות באורך ההכשרה ועד 4 חודשים.
כמו כן, תעביר הממשלה סיוע כספי לעסקים עצמם. לדוגמה, בתי מלון שחוו ירידה במחזור העסקים בהיקף של יותר מ-40% בשל ההגבלות על כניסת תיירים לישראל, ייהנו ממענקים בסכום כולל של כ-150 מיליון שקלים.
נוסף על כל אלו, החליטה הממשלה לאפשר לעובדים מענף התיירות להיות מועסקים כנאמני קורונה במערכת החינוך וכחוקרים אפידימיולוגיים ברשויות המקומיות, בשכר חודשי של עד 11,000 שקלים.
המתווה מספק גם בשורה חיובית למורי הדרך, שעלו השבוע על הכוונת של שר האוצר אביגדור ליברמן שטען שעליהם "להחליף מקצוע": המדינה תממן אלפי סיורים ללא תשלום שיבצעו מורי הדרך.
ענף התיירות ספק פגיעה לא פשוטה במהלך משבר הקורונה, זאת בשל הצניחה הדרמטית בכמות התיירים שנכנסו לישראל בשנתיים האחרונות. לשם המחשה, בשנת 2019 ביקרו בישראל 4.5 מיליון תיירים, ואילו בשנה הנוכחית נכנסו עד כה כ-370,000 תיירים בלבד.
ראש הממשלה נפתלי בנט אמר על גיבוש המתווה שהממשלה "מתייצבת לעזור לאנשי ענף התיירות ברגעים הקשים. ההסכם הנוכחי יסייע למורי הדרך, לבתי המלון, למארגני התיירות הנכנסת ולענפים נוספים במשק על ידי הכשרות מקצועיות בהשתתפות המדינה. תעשייה התיירות מהווה מרכיב מרכזי בפעילות המשק, אנחנו ערים לצרכים".
השר ליברמן, שספג ביקורת על ההתבטאויות שלו על עובדי התיירות, מסר: "אנחנו לא מוותרים על ענף התיירות, אלא עם העיניים קדימה. אנחנו ממשיכים לנהל מדיניות אחראית של חיים לצד קורונה. אנחנו משקיעים עשרות אלפי שקלים בכל נפגע מענף התיירות בהכשרות מקצועית, דמי מחייה והשמה מקצועית, ונמשיך להשקיע משאבים רבים גם בהמשך כדי לאפשר חיים טובים יותר לצד הקורונה".
שר התיירות יואל רזבוזוב הוסיף: "חבילת הסיוע מספקת אופק ופתרון כלכלי מידי למורי הדרך, למארגני התיירות, לבתי מלון מבוססי התיירות הנכנסת, ועסקים נוספים מעולם התיירות שנפגעו שוב קשות מהגבלות הכניסה והיציאה לישראל". שרת הכלכלה אורנה ברביבאי בירכה גם היא על הסיכום: "אני שמחה על החלטת ראש הממשלה והשרים לראות בתעסוקה כלי לשמירה על כלכלה יציבה והעלאת הפריון עד לחזרת התיירות לשגרה מלאה".