מבצע החיסונים העולמי נגד קורונה תרם בין היתר לא מעט לעושרן של חברות התרופות פייזר, ביונטק ומודרנה. בנתונים שפורסמו אתמול (שלישי) בכלי התקשורת "דויטשה ולה" הגרמני הוצגו לראשונה הרווחים הכלכליים שגרפו ענקיות החיסונים לכיסיהן.
לפי הנתונים, בכל שנייה שחולפת היצרניות מרוויחות יחד יותר מ-1,000 דולר. מדובר ב-93.5 מיליון דולר ליום לפני מס. "ברית החיסונים העממית", שערכה את המחקר, ביססה את הממצאים לפי דוחות שקיבלה מיצרניות התרופות עצמן.
ההישגים הבריאותיים והכלכליים שהביא החיסון מלווים גם בביקורת קשה בנוגע למצב במדינות עניות: בעוד מדינות עשירות נהנות מרשת ביטחון רחבה של חיסונים, רק כ-2% מהתושבים במדינות עניות וחלשות מחוסנים בשלב זה.
"ברית החיסונים" דיווחה כי למרות שחברות התרופות קיבלו מיליארדים על בסיס מימון ציבורי, הן התעלמו מהקריאות החוזרות והנשנות להנחיל את טכנולוגיית החיסונים גם בקרב יצרנים מקומיים שפועלים במדינות עניות. לדברי הגורמים בברית, פעולה כזו הייתה יכולה להציל חיים של מיליונים.
בניגוד לחברות המדוברות, היצרניות אסטרהזניקה וג'ונסון & ג'ונסון כבר הבהירו כי אספקת החיסונים הבין-לאומית היא ללא כוונת רווח. עם זאת, גם שם כבר הודיעו כי הם שוקלים לבטל את המדיניות הזו כשהמגפה בדעיכה. בתוך כך, גרמניה ובריטניה נמצאות בין המדינות שמתנגדות לוויתור שהציעה "ברית החיסונים" בעניין זכויות קניין רוחני על החיסונים לקורונה.