חברת הפינטק הישראלית פיוניר, שהחלה להיסחר בוול סטריט לפני מספר שבועות, תשלם 1.4 מיליון דולר במסגרת הסכם פשרה אליו הגיעה עם משרד האוצר של ארה"ב, לאחר שבפלטפורמה שלה בוצעו עסקאות שהפרו סנקציות. לפי הודעת משרד האוצר האמריקאי, התגלו 2,260 הפרות לכאורה, כאשר בוצעו עסקאות של גורמים מחצי האי קרים, איראן, סודאן וסוריה, או אנשים ספציפיים שעסקאות שלהם אמורות להיחסם, על פי רשימה של OFAC - רשות אכיפה ששייכת למשרד האוצר האמריקאי.
במשרד האוצר בארה"ב מציינים כי ההפרות בוצעו בין פברואר 2013 לפברואר 2018, וסך העסקאות הסתכם בכ-802 אלף דולר. לפי המדיניות של החברה מ-2015, עסקאות של גורמים מאזורים עליהם מוטלות סנקציות הן אסורות, אך בדיקות וביקורות שנערכו לוודא זאת לא זיהו עסקאות כאלה, מה שהוביל להפרות לכאורה. פיוניר דיווחה מיוזמתה רק על 19 מקרים.
לפי הודעת משרד האוצר האמריקאי, הקנס האזרחי המקסימלי במקרה כזה יכול להגיע לכ-3.9 מיליון דולר. לדבריהם, פיוניר הייתה אמורה לדעת את מיקום המשתמשים בפלטפורמה שלה. עם זאת, הם מציינים לזכות החברה כי מרגע שהתגלו סוגיות הנוגעות לאי-עמידה בכללי הסנקציות, בכירים בחברה פעלו במהירות לדווח על ההפרות הנוגעות לאנשים הספציפיים עליהם מוטלות סנקציות ושיתפו פעולה בנושא; וכן שפיוניר נקטה בצעדים הנדרשים להפחית את הסיכון למקרים דומים בעתיד.
בפיוניר מסרו בתגובה כי "החברה מתייחסת ברצינות רבה למחויבויות הציות החלות עליה מכוח הרגולציות השונות החלות עליה ואנו מקיימים מערך ציות חזק אליו אנו מחויבים ופועלים בהתמדה בכל העת לשפרו. עם גילוי תקריות אלה, שהתרחשו בין 2013 ל-2018 ונקבעו כבעלות משקל נמוך, פיוניר נקטה פעולות מיידיות שכללו השקעות משמעותיות בטכנולוגיה ובכח אדם על-מנת לחזק עוד יותר את מערך הציות של החברה. כיום, תוכנית הציות של החברה עומדת בסטנדרטים הגבוהים ביותר בתעשייה, מבוקרת באופן קבוע על ידי מבקרים גלובליים מובילים ורגולטורים פיננסיים רבים".
גולדמן זאקס החל לסקר את המניה
פיוניר, שהוקמה ב-2005 על-ידי יובל טל ויניב צ'צ'יק, מנוהלת כיום על-ידי סקוט גאליט ונסחרת בנאסד"ק בשווי 3.4 מיליארד דולר. החברה פיתחה פלטפורמה לתשלומים שמבוססת על קשר ישיר שלה מול הבנקים.
במקביל, בנק ההשקעות גולדמן זאקס החל לפני מספר ימים לסקר את מניית פיוניר בהמלצת "נייטרלי" ובמחיר יעד של 11.5 דולר למניה, גבוה ב-13% מהמחיר הנוכחי. כלכלני גולדמן זאקס מציינים כי החברה נהנית ממגמות שמגדילות את היקף השוק אליו היא פונה והיא צפויה להגדיל את נתחי השוק שלה, וכן שהתשתית שהיא בנתה הפועלת בהרבה מדינות, מטבעות ורגולציות - מבדלת אותה ויוצרת חסם כניסה. מנגד, הם מעריכים שישנה אי ודאות בנוגע לסיכונים הקשורים לעסק: "אנחנו זהירים בנוגע לפיוניר בשל חששות משקיעים הנוגעים לפוטנציאל הסיכונים בעסקי החברה. בפרט, משקיעים רואים סיכון בהתמקדות החברה בסין, המהווה 37% מהכנסותיה ב-2020. הדבר מייצר אי ודאות פוליטית/רגולטורית גבוהה יותר ביחס לחברות אחרות, אם כי צמיחה באזורים גיאוגרפיים אחרים עשויה להפחית את הסיכון בעתיד".
הכתבה פורסמה לראשונה ב"גלובס"